Unearst: tuleks jääda talveaja juurde

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Eesti Unemeditsiini Seltsi presidendi Heisl Vaher selgitas  Postimehele, kuidas kellakeeramine inimese tervist mõjutab.

Kõige suurem mõju on tema hinnangul inimestele just siis, kui minnakse talveajalt üle suveajale, kuna ühtäkki tuleb oma kohustused varasemaks tõsta, saab vähem magada ja enim mõjutab see noorte unerütmi.

Kui valida, kas jääda talveajale või suveajale, tuleks Vaheri sõnul valida talveaeg.

“See vastab meie välja kujunenud ja geenidesse kirjutatud ööpäevase rütmi olemusele. Selles osas on rahvahääletuse korraldamine, nagu Euroopa Liit seda soovib, sama arusaamatu, nagu hakata arutama selle üle, kas raskuskiirendus Maal võiks olla 9,80665 m/s2 või sellest suurem või väiksem,” märkis Vaher.

Valitsus teatas täna, et toetab kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides iga-aastase suve- ja talveajale ülemineku lõpetamist. Kellakeeramise lõpetamise korral toetatakse ühtlustatud, kuid vöönditel põhinevat lähenemist.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mina
5 aastat tagasi

pooldan suveaega (Lihtsalt põhjamaadele minu arust sobib paremini). Millal keegi üles tõuseb see sõltub inimesest endast, mitte sellest kas on talve või suveaeg.

Luisa
5 aastat tagasi
Reply to  Mina

no kui ma pean minema nt ühistranspordiga tööle ja pean ärkama kell 06.00, siis suveajaga ärkan tegelikkuses kell 05.00 – tund aega on uneaega sügisel, talvel, varakevadel hommikuti puudu.

paraku nii on
5 aastat tagasi
Reply to  Luisa

Lihtsalt huvi pärast, et mitu protsenti inimesi peab ärkama siis hommikul kell 5? Vastus, ikka väga vähe. Sellist aega, mis kõigile sobiks, olemas ei olegi.

Arvaja
5 aastat tagasi
Reply to  paraku nii on

Eelistan seda, et õhtuti on kauem valge – nii saab palju rohkematel päevadel õhtust valget aega, kõige pimedamal ajal suurt vahet pole, kas päike tõuseb kell 9 või 10, see aeg enamus niikuinii tööl/koolis. Aga suur vahe, kas pimedaks läheb kell 17:00 või 18:00

pealinlane
5 aastat tagasi
Reply to  Arvaja

tegelikult on nii, et vahetult enne jõule kui päev on kõige lühem, tõuseb päike ~9:15 ja loojub ~15:20. jäädes talveajale need kellaajad ei muutuks. kasutades aasta läbi suveaega oleks päikesetõus ja loojang siis vastavalt 10:15 ja 16:20. nii ehk naa jääks kogu valge aeg “pimedal aastaajal” tööaja sisse. samas algklasside õpilased (kell 08-14)saaksid ohutumalt koolis käia.. sügisesel pööripäeval praegusel suveajal on tõus ja loojang vastavalt 07:05 ja 19:20 käesoleval aastal on talveajale üleminek 28. oktoobril. seejuures on päikesetõus ja loojang: -üleminekueelsel päeval vastavalt 08:27 ja 17:41 -üleminekujärgsel päeval vastavalt 07:39 ja 16:39 valgema talvehommiku selge eelis on tööle mineku ajaks… Loe rohkem »

Kont
5 aastat tagasi

See võõndi või talveaeg tähendab seda, et juba praegu läheks kl 9 õhtul pimedaks ja kesksuvel tõuseb päike juba kl 3 öösel. Kuu aja pärast pime kl pool kaheksa õhtul. Tuled töölt ja tahaks nagu natuke valget aega, aga mingi unearst ajab oma joru. Kellele seda vaja on?
Sada aastat tagasi läksid inimesed hommikul kell 6 põllutöid tegema ja vabrikutesse. Siis sobis talveaeg. Praegu ei ole enam 19-s sajand ja vööndiaeg on ajast maas. Las olgu nii nagu praegu või jäägu suveaeg.
Aga millegipärast arvan, et tuleb jällegi see pime talveaeg tagasi nagu 2000-2001 aastal.

Jaan
5 aastat tagasi

Minupoolest võiks ikka jätkuda see kella keeramine. Olen tööinimene ja ongi hea kui tuleb jälle suveaeg, päevad pikemad. Las parem jääda nii nagu on.

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Võiks siis olla nii, et tööinimene keerab lausa kaksteist tundi kella ja tal ongi 24 tundi valget aega? Tundub ju loogiline….?

juss
5 aastat tagasi

Kokkulepete küsimus! Meil firmas alustame praeguste ilmadega kaks tundi varem tööd ja mingit probleemi!

Vanamees
5 aastat tagasi

Kindlasti on mõistlikum suveaeg.Vööndiajaga soigumine on jonniajamine nagu “Lible tegi ja Lible tegi” mõistmata, mida see elukorraldusele teeb. Siis tuleb elu kõik tund aega tagasi lükata: igasugu sõiduplaanid, töö algaks kell 7, AK algaks kell 8. Ebaloomulik ju.

Enriko
5 aastat tagasi
Reply to  Vanamees

Ei ole ebaloomulik. Ongi aeg ükskord Moskva määratud ajanihkest tagasi sõjaeelse Eesti kellanäidu juurde naasta. Ka sõja eel kehtis meil aastaringne vööndiaeg ja mindigi kellanäidu järgi tunni võrra varem magama ning tunni võrra varem tööle. Kui vaja, tuleb selleks läbi viia kasvõi üleriigiline kampaania. Ja ilmselt ongi vaja, arvestades tohutut hulka elanikke, kes ei saa üldse aru keskpäeva (kl 12) ja kesköö (kl 24) objektiivsest tähendusest. Need mõisted määrab tegelikult astronoomia, mitte inimestepoolne suva. A muidugi võivad mõned ühiskonnad ka kokku leppida, et valge on must, vale on tõde ja kesköö saabub vööndiaja järgi kell 12 (päeval).

Jaan
5 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Imelik ikka see Moskva iga lpool jalus. Põud Moskva. Metsad mahavõetud Moskva. Ütled midagi kohe Moskva mõjuagent.Ja nii ikka edasi.
Saage üle sellest Moskvast.

1 naine
5 aastat tagasi

tahtsin täpsustada, et see kella 05.00-ne ärkamine (suveajaga) on on siis ka sügisel, talvel, varakevadel

1 naine
5 aastat tagasi

Eestis on rohkem talveaja aega s.t. pimedat aega. Kui jääda suveajale, siis oleme palju suuremas masenduses, nt peate ärkama hommikul kell 06.00, siis ärkate teglikkuses kell 05.00 ja see on tervisele väga kurnav. See suveaeg on nendele, kes tahavad õhtul kell 23.00 muru niita vist.
Õige on vööndiaeg ehk praeguses mõistes talveaeg – loodame, et otsustajatel on tervet mõistust.

suveaeg oleks helgem
5 aastat tagasi

Et siis tahame ärkvelolles rohkem pimeduses elada? Pimedus ja masendus?

töötu
5 aastat tagasi

Millegipärast meeldib minu organismile rohkem suveaeg.

protsent
5 aastat tagasi

Kuulasin Vikerraadiost intervjuud õiguskantsler Ülle Madisega – väga hästi argumenteeritud seisukoht suveaja poolt.