Piiskopilinnuse laval särab mustanahaline balletitäht USAst

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Brandon Alexander (keskel) saatana rollis balletis „Don Juan”. Foto: Alan Proosa/Vanemuine

Kuulsat tantsijat Brandon Alexanderit näeb täna Haapsalus piiskopilinnuse vabaõhulaval „Uinuva kaunitari”  printsi rollis.

Kuus aastat Vanemuise balletitrupis tantsinud Alexander on Eestis kujunemas tõeliseks staariks. „Väga kuulus ja karismaatiline. Kui Alexander lavale ilmub, siis publik ahhetab,” ütles Vanemuise balletijuht ja Haapsalu balletiöö lavastaja Mare Tommingas.

Erilist tähelepanu on 31aastane Alexander võitnud saatana rolliga Vanemuise teatri lavastuses „Don Juan”. Tommingase sõnul käiakse „Don Juani” Tartus vaatamas ainuüksi Alexandri pärast. Haapsalus ilmub Alexander lavale avanumbris – „Uinuva kaunitari” duetis printsina.

Sel nädalal käisid Haapsalu balletiöö proovid Tartus Vanemuise teatris. Ametlikult on trupp küll puhkusel, aga Haapsalu balletiöö proovides osalejail on iga päev töine. „Nii-öelda põllu pealt ja proovideta ju tantsija lavale minna ei saa,” ütles Tommingas.

Täna õhtul mõned tunnid enne balletiöö algust tehakse proovi ka Haapsalu piiskopilinnuse laval.

Kokku esineb homme balletiööl kümme Vanemuise solisti. „Igaühest võiks rääkida terve raamatu. Noored, ilusad, andekad inimesed,” ütles Tommingas.

Vanemuise balletitrupp on rahvusvaheline – sinna kuulub 12 eri rahvusest artisti. Haapsalus tantsivad solistid Austraaliast, Saksamaalt, USAst, Inglismaalt, Prantsusmaalt ja Itaaliast ning ainult üks Eesti tantsija – Merilin Mutli. Trupi töökeel on inglise keel. Rahvusvaheline balletitrupp on nüüdisajal üsna tavaline.

„Sama tavaline kui korvpalliski. Seal tundub see inimestele loomulik, aga balletitrupi puhul imestatakse,” ütles Tommingas.

Ainult eesti tantsijaist oleks truppi kokku saada keeruline – eestlastel pole Tommingase sõnul balletitantsija hinge, aga publik armastab balletti. Nii saadavadki tantsijad kogu maailmast oma CVsid, truppi sobivad ja paremad kutsutakse Tartusse.

„Arvestada tuleb ka sellega, et meil ei ole puhas balletiteater, võib juhtuda, et tuleb kaasa teha draamas või ooperis, vallata näiteks stepptantsu. See pole klassikaliste balletiartistide puhul üldse tavaline,” ütles Tommingas.

Võrreldes maailmalavadega on Eestis balletiartisti palk väike. „Vanemuises hoiab armastus eriala vastu ja trupp. Mõned jäävad aastateks. Mõnel tekib Eestis pere. Või saab trupp nii omaseks, et ei taha ära minna. Mõned lähevad vahepeal ära, aga tulevad tagasi,” ütles Tommingas.

Homme õhtul näeb Haapsalu piiskopilinnuses katkendeid Tšaikovski „Uinuvast kaunitarist”, „Luikede järvest” ja „Jevgeni Oneginist” – kokku 12 numbrit. Etendus kestab veidi üle tunni. „Maailmakuulsad balletid, mis vähemalt pealkirja järgi peaksid olema absoluutselt igaühele teada,” ütles Tommingas. „Jevgeni Oneginit” pole Tšaikovski ise balletina kirjutanud, kuid seal on kasutatud tema muusikat. Vanemuise repertuaaris olnud „Onegini” lavastas Vassili Medvedev ja Tommingas peab seda erakordselt õnnestunuks.

„Kes veel mõistaks vene hinge paremini kui vene lavastaja,” märkis Tommingas.

Haapsalus etendub „Jevgeni Oneginist” katkend, kus Onegin ja Tatjana kohtuvad, kui Tatjana on abielus ja ütleb Oneginile ära. „Väga dramaatiline duett,” ütles Tommingas.

Haapsalus näeb kahte kuulsat duetti „Luikede järvest” – valge ja musta luige oma. „Tõelised maiuspalad. Klassikaline versioon,” ütles Tommingas.

Balletiöö algab täna kell 23 Haapsalu piiskopilinnuses.

Brandon Alexander

* Sündinud 12. Septembril 1986 USAs.

* Vanemuise teatri balletiartist aastast 2012.

* Õppinud Houstoni balletiakadeemias.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments