Galerii: Paralepas jäi võrku haruldane krabi

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Hiina villkäppkrabi. Fotod Arvo Tarmula

Möödunud nädalal püüdis haapsallane Boriss Lina Paralepa lähedal merest krabi, mille sõrgade ulatus oli 30 cm.

„Nädal aega tagasi püüdsin,“ ütles Lina. „Panin võrgud enam-vähem Fra Mare kõrvale. Hakkasin välja võtma, krabi sees.“

Mees mõõtis eluka ära. Krabi keha oli 7 cm pikk, aga kui hiiglaslike sõrgade otsast mõõta, tuli 30 cm. „Olen 50 aastat kalal käinud. Sellist krabi nägin esimest korda elus. Ma polnud sellistest kuulnudki,“ ütles ta.

Nüüd on ta aga teiste kalameestega sel teemal rääkinud ja tuleb välja, et viimastel aastatel on teisedki Eesti vetest krabi saanud.

Krabi käisid vaatamas isegi lasteekskursioonid, aga nüüd on ta läinud. „Lasksime vette tagasi, läks tipa-tapa roogu,“ ütles Lina.

Mereinstituudi teadur Aare Verliin kinnitas, et tegemist on tõesti hiina villkäppkrabiga.
„Ega ta meil väga sage ei ole, aga ka mitte eriti haruldane – aastas püütakse meie rannikult umbes paarkümmend isendit kindlasti,“ ütles ta.

Verliini sõnul saabusid hiina villkäppkrabid Euroopasse võõrliigina juba üle saja aasta tagasi 20. sajandi alguses noorjärkudena laevade ballastvetes – nagu enamik võõrliike.

„Eestist püüti esimene villkäppkrabi aastal 1933. Võrreldes Lääne-Euroopaga on Läänemeres nende arvukus püsinud siiani küllalt väike, kuna nad saavad sigida ainult soolases merevees, meie riimvesi jääb neile liiga magedaks,“ sõnas Verliin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments