Lääne-Nigula vald otsustas täna, et sulgeb Nõva õpilaskodu

Kaie Ilves

kaie@le.ee

1. septembrist Nõva kooli juures enam õpilaskodu ei ole, sest vald otsustas selle sulgeda. Foto: Eduard Laur

Lääne-Nigula vallavalitsus otsustas tänasel koosolekul, et Nõva õpilaskodu suletakse tänavu 1. septembrist.

„Kooskõlastasime täna hommikul Nõva kooli struktuurimuutuse, mis tähendab õpilaskodu sulgemist. Otsus oli konsensuslik ja on lõplik,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
49 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kohustuslik nimi
6 aastat tagasi

Facebookis kutsutakse arutelule vallamaja tuleviku üle. Lõhmus loomulikult juba like ära pannud. Mikk, kuna on kindlalt teada, et käid siin pidevalt, siis ole nüüd 1 kord ka mees ja anna teada kus ja millal toimus sarnane arutelu kooli teemadel? Deiwi läbiviidu ei lähe arvesse, sest oli vana valla tingimustes. Sina pole julgenud rahva ette tulla vaid eelistanud Aivariga susida selja taga nagu eit.

Kuulge
6 aastat tagasi

Taebla mehed, tulge koristage ruttu see Liiv siit Nõvalt ära, teie ta siia tõite. Ainult häda ja viletsus. Nüüd on ta koristajatädi ära koondanud. Siis juba kolmas mõne kuu jooksul. On ta tõesti peast segi. Luuludega pidi olema nii, et hakkab võõraid hääli kuulma ja siis teebki igasugu hirmsaid asju.

hehh
6 aastat tagasi
Reply to  Kuulge

Juba valmistatakse hotelli-motelli vms. avama või? Koristaja koondatakse ja tööle võetakse majaperenaine. Aga no ei saa neid lapsi majast nii ruttu välja kui tahaks. Nüüd käivad küla peal jutud, et kool kui 6-klassiliseks jääb kolitakse vanasse vallamajja, vot siis läheb elu ilusaks 🙂

Õudus Kuubis
6 aastat tagasi
Reply to  Kuulge

Ega ta oma peaga neid asju välja pole mõelnud.Ilmselt tegutseb vastavalt ette antud plaanile.

see
6 aastat tagasi

tyhjaks jääv maja sobib ideaalselt pagulaskeskuseks, tuleb palju töökohti, elu elavneb,

abc
6 aastat tagasi
Reply to  see

Elavneb eriti muidugi seksuaalelu, Rootsi kogemustele tuginedes. Ideel on jumet!

Aga muidugi peab ju vaakumi, mis tekib kooli sulgemise ning inimeste eemale peletamisega, mingil moel ju kuidagi täitma. Mõna põllu peale peaks isegi Mošee ära mahtuma.

vaatleja
6 aastat tagasi

Selliseid otsuseid ei tehta aprillis ega mais!!! Vald, kas te laste peale üldse ei mõtle!? Sellised asjad otsustatakse vähemalt eelmise kalendriaasta lõpus, et pered saaksid muudatustega arvestada, kohaneda, uusi variante otsida. Seda ei tasu muidugi mainidagi, et lapsevanematega ühtegi koosolekut ei peetud, et ühiselt plusse-miinuseid kaardistada. Jõhker, Lääne-Nigula ja Mikk Lõhmus. Häbi!

ütlen sulle
6 aastat tagasi

A.Oruste, mitte ükski eesmärk ei saa olla nii tähtis,suur ja oluline, et õigustaks väärituid vahendeid selle saavutamiseks!!

anonüümne
6 aastat tagasi

Läänemaa poolitamine,Nõva kooli 3 vanema klassi sulgemine,arvukad koondamised…….Järgmine kord valima ei lähe,niipalju targemaks saanud.Vallajuht bussiga ei sõida,mida tema teab- rahvast nagu võõrdunud.Täpselt libaadvokaadi juttu nagu kuula,kus absoluutselt kõik faktid moonutatakse nii kuidas vähegi annab,ja siis saab öelda,et see ju väike tühiasi või möödapanek vaid.Tüdinud neist poliitikutest.
Mina Nõval ei ela,kuid Jumal vaatab pealt ja näeb. Tema otsustab…

Lehelugeja
6 aastat tagasi

Kas enamik neist “kuldaväärt” kommentaaridest siin mitte Nõva kooliga seotud inimeste klaviatuurilt pärit pole? Lehelugejana näen ainult lahmivat, fakte eiravat, tõsiste argumentideta vastasseisu valla plaanidele. Tõenäoliselt Nõva liitumisel mõne Harjumaa vallaga oleks sama teema tänaseks üleval. Harju Elu ilmub kord nädalas reedeti, kommentaariumit seal pole. Teema oleks juba maas. Nõvakad, vaadake palun Metsküla algkooli endises Lihula vallas – 6 klassi, 20 koolilast, 6 õpetajat, kokatädi ning majahoidja. Avati 1989, vahepeal ähvardas sulgemine, kuid kohaliku kogukonna eestvõttel kool säilis ja laste arv suurenes. Tegeliku pildi saaks asjast ette siis, kui Nõva õpetajad nüüd suu korra kinni paneks ja laseks ainult lastevanemate… Loe rohkem »

Hea lehelugeja,
6 aastat tagasi
Reply to  Lehelugeja

Metskülaga võrdlus kohatu. Metsküla lastel on Lihulasse alla 20 km kooli sõita, ja vallaisad näevad kooli vajalikkust. Nõvalt on teistesse koolidesse üle 30 km ja asi selles, et lapsevanemad ei liigu koolide suunas, vaid ikka Tallinna poole. Ei ole keskusega sidet – kaubandus, kultuur, teenused (juuksur jne).
Tegu, mida ei suutnud hr. Mart Laar ja hr Raig oma kolhoosireformiga teha, viiakse nüüd haldusreformiga uljalt lõpule. Kas tõesti peab kohe ja luuaga päris puhtaks pühkima?

Nimi (kohustuslik)
6 aastat tagasi
Reply to  Lehelugeja

Just lapsevanemad esitasid vallavalitsusele pöördumise õpilaskodu mitte sulgeda:
https://online.le.ee/2018/04/18/poordumine-palume-mitte-sulgeda-nova-kooli-opilaskodu/
Palju neid kuulda võeti?
Asi ei ole ilusas 6-klassilises koolis, suund on sulgemisele. Kas tehakse seda jupikaupa või korraga, vahet ei ole. Jupikaupa saab poliitik väita, et “me ju üritasime kvaliteeti parandada aga näed, ei tulnud välja” jms. häma.
Fakte on eiratud RÄIGELT nii vallavalitsuse arutelupaberis ning finantsandmetes.

abc
6 aastat tagasi
Reply to  Lehelugeja

“vahepeal ähvardas sulgemine, kuid kohaliku kogukonna eestvõttel kool säilis ja laste arv suurenes” – ei ole võrreldav selles mõttes, et kui palju on vallavalitsus Nõva kooli suhtes kogukonna- või õpetajatega arutelusse laskunud? Kogukonnast ning selle ideedest-arvamustest on seni 100% üle sõidetud.

Õudus Kuubis
6 aastat tagasi
Reply to  Lehelugeja

Jah need lahmijad on enamasti lapsevanemad,kelle lapsed veel selles koolis käivad.Sina tarkpea saadaks muidugi oma 6-7 aastase lapse rõõmuga 30 km kaugusele kooli. Iga loll saab aru,et mingi tugeva 6 klassilise kooli jutt on jama. Peale õpilaskodu kaotamist ja 6 klassilise kooli tegemist on lihtsalt n.n.vallal hea kool sulgeda,kuna pole õpilasi.

To lehelugeja
6 aastat tagasi
Reply to  Lehelugeja

Kas vallavanemal on sobilik sellist jama kirjutada? Ära arva, et rahvas ei saa aru mis mängu tegelikult mängid ja kelle huvide eest seisad.

Õudus Kuubis
6 aastat tagasi

Ja ongi järgmine samm kooli sulgemise suunas tehtud.Nüüd veel kool 6 klassiliseks vaja teha,peale seda jääb kooli mingi 2-3 õpilast ja saabki kenasti sulgeda.Peale seda saab mõni n.n.ärimees kinnisvarale küüned taha ajada ja võibolla jääb siia kanti ka mõni koondatud inimestest kelle saab omale orjaks palgata.

Sass
6 aastat tagasi

Olles samuti Nõva kandis maksumaksja, siis pean otsust õigeks. Eriti vaadates kokkuvõtet valla kodulehel http://www.laanenigula.ee/documents/380907/0/LISA+1+Nõva+KOOLI+õpilaskodu.pdf/8a7f05d6-f460-4d06-b9b8-ba53ebbcda1b

Miks peame Meie, maksumaksjad maksma kinni kellegi teise mugavust.

Kohustuslik nimi
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

valus idioot oled… aga küsimus on kas Laimi puhveti juures on täna ilutulestik?

Nimi
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

Kool on MUGAVUS? Sel juhul olen mina Aafrika kuningas ning Kalasaba pood on kosmosejaam!
Kui Sina, maksumaksja, ainult kopikaid oskad lugeda, siis vaata, et Sa ei vanane! Sest arvesta, et nagu Sa maksumaksja hoolde jääd (pensionile), tuleb Sind elimineerida rahandusliku efektiivsuse eesmärgil.

Nimi
6 aastat tagasi
Reply to  Nimi

“Maksumaksja hoolde” sel põhjusel, et kõik siin teavad et sa Sass maksad oma töötajatele ümbrikupalka ning riigile sinu “tohututest” kasumitest suurt midagi ei tilgu. Seega ega sul ka neid va pensionifonde eriti olla ei saa ja seega jäävadki vaid teised maksumaksjad sind vanadusepõlves üleval pidama. Aga neid sa ju ei tahagi lubada üles kasvada, see on sinu arust raiskamine. Absurd olukord, nõustud?

Ka maksumaksja
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

Sellist valesid, puudulikke ja eksitavaid andmeid sisaldavat loometööd annab ikka otsida. Sellele, kes süveneda ei suuda või taha, kõlbab küll. Eesmärk pühendab abinõu.

vaatleja
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

See mis seal tabelis esitatud on titaalne vassimine valla poolt. Paluks adekvaatset tabelit näha.

nbn
6 aastat tagasi

Miks lapsed õpilaskodus peavad olema,omakodu ei ole?

Ants
6 aastat tagasi
Reply to  nbn

Kõik Harjumaa lapsed, mitte kohalikud. Vähemalt minu teada.