Päästjad käivad iga päev mitut kulupõlengut kustutamas

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

2018. aastal 13. aprillil toimus maastikupõleng Lääne-NIgula vallas Luigul. Foto: Hannes Kliss
Päästjad said Luigu maastikupõlengu kustutatud. Foto Hannes Kliss

Soojade ilmade saabumisega saavad päästjad iga päev väljakutse mitmele kulupõlengule.

Täna õhtul kella nelja paiku kustutasid nii kutselid kui ka Palivere vabatahtlikud päästjad maastikupõlengut Palivere lähedal Luigus, kus Läänemaa operatiivkorrapidaja Hannes Klissi sõnul põles kulu 2000 ruutmeetril.

13. aprillil, kohe peale südaööd said päästjad väljakutse turbarabasse Väike-Nõmmkülas, kus oli süttinud traktori järel oleva turba vedamise käru velje sisse kogunenud turvas. Päästjad kustutasid põlengu ning kontrollisid ka lähedal asuva turbaraba ja tootmistšehhi tuleohutust.

12. aprillil käisid päästjad kustutamas Lääne-Nigula vallas Kabeli külas kahele hektarile ulatunud kulupõlengut ja Kirimäe külas 200 ruutmeetrile ulatunud kulupõlengut.

Samal päeval said Lihula päästjad väljakutse Lääneranna vallas Nehatu külla, kus hooletust lõkkepõletamisest oli kulu poole hektari ulatuses põlema süttinud.

Pääste pressiesindja Marek Kiigi sõnul süütab praegusel aastaajal korralikult kustutamata tikk, suitsukoni või väiksemgi säde kulupõlengu, mis saastab ja hävitab keskkonda ning mille kustutamiseks kulub palju päästjate jõudu ja aega.

Kiik tuletab meelde, et lõket ei tohi tohi vähegi tugevama tuulega. Alla ühemeetrise läbimõõduga lõkke tegemisel peab lõkkekoht paiknema hoonetest või puuriitadest vähemalt 8 meetri kaugusel, üle ühemeetrise läbimõõduga tule tegemisel aga vähemalt 15 meetri kaugusel.

Lõke tuleb piirata mittesüttiva pinnasega, hoida käepärast esmased kustutusvahendid ning lõket valvata, et tuli loodusesse või hoonetele ei leviks.

Fotod Hannes Kliss

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments