Haapsalu kaasava eelarve hääletus pole veel korda saanud

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu kaasava eelarve hääletus on katkenud, kuid linnavalitsuse pressiesindaja Tõnu Parbus kinnitas, et hääletus läheb uuesti käima ja sellest anatakse ka avalikkusele teada.

Kaasava eelarve hääletus pidi lõppema sel esmaspäeval, 30. oktoobril, kuid siis selgus , et nädalavahetusel olid tekkinud tekkinud hääletamisel tõrked. Tõrkeid põhjustas see, et siseministeerium muutis seoses ühendomavalitsuste tekkega rahvastikuregistri andmeid ja ühe tühiku asemel tekitas aadressiandmetesse kaks tühikut. Eelmisest nädalavahetusest ei saa kaasava eelarve programm VOLIS enam aru, kes on linna sisse kirjutatud ja kes mitte.

„Kui Haapsalu inimene end programmi sisse logis ja soovis hääletusel osaleda, ütles VOLISe keskkond, te ta ei ole Haapsalu elanike registris,” selgitas Parbus. Ta lisas, et AS Andmevara, kes VOLISe keskkonnaga tegeleb, on lubanud vea parandada, kuid seni pole see õnnestunud.

Pärast probleemi ilmsikstulekut pikendas linnavalitsus esiotsa hääletamise tähtaega 5. novembrini, kuid tegelikult pole probleemi lahendada suudetud ja vahepeal pole ka hääletada saanud. „Kui lahenduse leiame, siis pikendame hääletuse aega ja anname sellest ka avalikkusele teada,” lubas Parbus.

Haapsalus tehti tänavu 28 ettepanekut, kuidas kasutada kaasava eelarve jaoks ete nähtud 20 000 eurot. Lõpphääletusele läks 25 etepanekut. Enne hääletuse katkemist oli konkurentsitult kõige rohkem poolehoidjaid, 45, ettepanekul renoveerida Haapsalu lasteaed Pääsupesa hoovil asuv spordiplats. Selleks kuluks etepaneku esitajate hinnangul ligi 5000 eurot.

Teisel ja kolmandal kohal on vastavalt 16 ja 15 häälega Haapsalu kiirkõnnirajale uue katte paigaldamine ja Haapsalu turu korrastamine. Nende mõlema puhul tegemist ettepanekuga, mis võtaks kogu kaasava eelarve tarbeks ette nähtud 20 000 eurot.

 

4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
valija
4 aastat tagasi

Linnavalitsus on segi ajanud kaasava eelarve üldlevinud mõtte, miks ta ellu kutsuti. Kaasava eelarvega otsitakse eelkõige uusi ideid ja häid mõtteid, mis peaksid muutma Haapsalu elukeskkonna paremaks ja olema avalikus kasutuses. Eelkõige tuleks alustada sellest, et kaasava eelarve komisjoni töösse kaasatakse kogukonna liikmeid, mitte seda tööd ei teeks linnavalitsuse ametnikud.

kodanik
4 aastat tagasi

Kas lasteaia spordiplatsi renoveerimine ei peaks nö. niikuinii linna teha olema? kaasav eelarve võiks olla ikka selles suunas, mida linn muidu ei teeks,. Koolide-lasteaedade korrashoid on nö. peaeelarves niigi olemas.

Imelik
4 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Seda arvan minagi, lisaks ei ole objekt ka siiski avalikult kasutatav.
” Kaasava eelarve eesmärgid
(1) Kaasava eelarve eesmärk on avalikult kasutatavate investeeringute tegemine või ürituste korraldamine.
(2) Kaasava eelarve ettepanek peab pakkuma avalikku hüve ja olema realiseeritav avalikku kasutusse või suunatud avalikkusele (üritus) ning ettepanek ei tohi tekitada ebamõistlikke kulusid linna järgnevate aastate eelarvetele”
Seega ei tohiks linn üldse sellist ettepanekut hääletusele panna.

linnaelanik
4 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Imelik, sina saad aru, mina saan aru, aga vaat linnaviletsus ei saa ja teeb ikka nii, kuidas ta heaks arvab ning talle kasulik. Meie arvamused on kui kurtidele kõrvadele.