Vaata, kes olid kohalikel valimistel häältemagnetid?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Urmas Suklest toetas 18,9% valimas käinud Suur-Haapsalu elanikest. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalus valimised ülekaalukalt võitnud Urmas Sukles on üleriigilises häältemagnetite pingereas seitsmendal kohal, kuid Ruhnus tegi Kristel Lauk, Kihnus Egon Vohu, Muhus Raido Liitmäe ning Hiiumaal Kärdlas Reili Rand veelgi võimsama tulemuse.

Valimiste tulemusi hinnatakse suuresti nii, nagu võistelnuks kõik poliitikud samas kaalukategoorias ehk sama suurtes valimisringkondades, nentis Hiiumaal sotsiaaldemokraatide ridades kandideerinud välisministeeriumi ametnik Hannes Rumm.

„Räägitakse peaaegu eranditult üle Eesti absoluutselt kõige suuremad numbrid saanud poliitikutest, aga see alavääristab väiksemaid omavalitsusi ja nende liidreid, mis niimoodi üldse pilti ei pääse,“ kirjutas Rumm Maalehes avaldatud kolumnis.

Selle tõttu otsustas Rumm teha oma väikese edetabeli. „Selleks võtsin kõigi maakondade suurimad omavalitsused ja arvutasin, kes sai seal kõigi valijate poolt antud häältest protsentuaalselt isiklikult enim,“ selgitas Rumm oma edetabeli koostamise põhimõtet.

Rumm jõudis järeldusele, et 1140 häält Viljandis on parem tulemus kui 4699 Tartus. Viljandis sai Helmen Kütt 1140 häält ehk 15,4%, Tartus Urmas Klaas 4699 häält ehk 12,1%. „Loomulikult ei alaväärista see nimikiri Mihhail Kõlvartit, kes üliraskekaalus ehk Lasnamäel sai 48846 valija häältest koguni 50,5%,“ nentis Rumm.

Edetabelit koostades käsitles Rumm Kõlvartit õiglaselt, tuues välja keskerakondlase võimsa tulemuse Lasnamäe valimisringkonnas (50,5%), ka ülelinnalises arvestuses oli Kõlvart 12,8% kogutud häältega võimas tegija. Samas jättis ka ise Kärdla valimisringkonnas kandideerinud Rumm arvestamata tõsiasja, et sotside esinumber Reili Rand kogus küll Hiiumaa valla arvestuses „vaid“ 10,1 protsenti häältest, kuid Kärdla ringkonnas sai ta 27,1% häältest, seega hääletas iga neljas Kärdla valija Ranna poolt.

Hiiumaa vallas oli viis valimisringkonda, Kärdlast pääses volikokku 8, Käinast 5, Pühalepast 4, Emmastest 3 ja Kõrgessaarest 3 saadikut. Iga kandidaat sai end üles seada vaid ühes valimisringkonnas.

Haldusreformijärgses Eestis on 79 omavalitsust, enamikus neist toimusid valimised ühes ringkonnas, suurematest linnadest ka näiteks Tartus. Tallinnas oli aga 8 ja Pärnus 2 ringkonda. Mitmeks ringkonnaks oli lisaks Hiiumaa vallale jaotatud ka Mustvee vald (5 ringkonda), Saarde vald (2), Kehtna vald (2), Peipsiääre vald (5) ja Rõngu vald (5).

Pingereast on Rummul ununenud Muhus võimsa tulemuse teinud Raido Liitmäe, kes sai pea iga kolmanda hääletamas käinud muhulase hääle. Liitmäe sai 295 häält ehk 28,5%. Populaarsemaid kandidaate tulebki otsida saartelt, sest Kihnus sai Egon Vohu 106 häält, ehk 27,6% ning Ruhnus Kristel Lauk 39 valimas käinud ruhnlase toetuse ehk 38,4% häältest.

Häältemagnetite TOP 7

 • Lasnamäel Mihhail Kõlvart 24 668 häält ehk 50,5% (kogu Tallinna peale 12,8%)
 • Ruhnu vallas Kristel Lauk 39 häält ehk 38,4%
 • Muhu vallas Raido Liitmäe 295 häält ehk 28,5%
 • Kihnu vallas Egon Vohu 106 häält ehk 27,6%
 • Kärdlas Reili Rand 490 häält ehk 27,1% (kogu Hiiumaa valla peale 10,1%)
 • Võrus Anti Allas 1506 häält ehk 26,2%
 • Haapsalus Urmas Sukles 1207 häält ehk 18,9%

Läänemaa häältemagnetid

 • Haapsalus Urmas Sukles 1207 häält ehk 18,9%
 • Lääne-Nigula vallas Mikk Lõhmus 473 häält ehk 13,5%
 • Vormsi vallas Ivo Sarapuu 31 häält ehk 11,6%

Naabrite häältemagnetid

 • Hiiumaa vallas Kärdla valimisringkonnas Reili Rand 490 häält ehk 27,1%
 • Saaremaa vallas Madis Kallas 1053 häält ehk 8,0%
 • Muhu vallas Raido Liitmäe 295 häält ehk 28,5%
 • Lääneranna vallas Mikk Pikkmets 298 häält ehk 11,0%
 • Märjamaa vallas Marika Hiiemaa 229 häält ehk 6,8%
 • Saue vallas Andres Laisk 1075 häält ehk 10,8%
 • Lääne-Harju vallas Jaanus Saat 401 häält ehk 6,6%
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments