Kübarsepp: Palo käitumine pole usaldusväärne ja ta peab võtma vastutuse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Urve Palo. Foto: Urmas Lauri
Urve Palo. Foto: Urmas Lauri

Vabaerakonna fraktsioon esitab täna ettevõtlus- ja tehnoloogiaminister Urve Palole arupärimise, milles soovib teada saada, miks otsustati kohalikelt omavalitsustelt ära võtta toetus ülikiire internetiühenduse rajamiseks maapiirkondadesse. Ministri käitumine pole usaldusväärne, see seab maapiirkonnad taas vaeslapse rolli ning mõjutab dialoogi ja usaldussuhet valitsuse ning omavalitsuste vahel veelgi.

„Oleme aru saanud, et omavalitsuste täiendav toetamise idee seisnes selles, et arendada internetiühenduse võrku seal, kus suured telekomid seda ei tee majandusliku ebaotstarbekuse tõttu. Meie huvi on teada saada, miks otsust muudeti ning mis on selle tagamaad ning kas minister võtab vastutuse,“ võttis kokku Vabaerakonna saadik Külliki Kübarsepp.

Vabaerakonna fraktsioon soovib ministrilt teada, miks on esialgsest plaanist loobutud ning võetud maapiirkonna elanikelt võimalus internetiga liituda, mis on ministri meelemuutuse põhjuseks ning kes vastutab. Saadikud soovivad teada, miks pole siiani tehtud turgu valitsevatele ettevõtetele sellise võrgu rajamist kohustuseks ning miks premeeritakse nende tegemata tööd nüüd 20 miljoni euroga. „Omavalitsustelt 20 miljonilise toetuse äravõtmise ühe põhjusena viitab Palo, et tõenäoliselt on Euroopa Komisjoni arvates tegemist keelatud riigiabiga, mille taotlemine on aja- ja töömahukas tegevus,“ ütles Kübarsepp.

Seetõttu soovivad saadikud ministrilt teada, miks ei olnud ministeeriumil aasta alguses, kui elektrituruseaduse muudatus vastu võeti, selge, kas see läheb keelatud riigiabi alla või mitte, millal alustati Euroopa Komisjoniga eelläbirääkimisi ning millal selgus, et esialgne rahastamisskeem ei ole korrektne. Kübarsepp lisab, et ministeeriumid peavad endale selgeks tegema, mida riigiabi taotlemine üldse tähendab ja milline rahastamise mudel taotlemisega kaasas käib ning millised on rahalised riskid. „Näib, et praegusel puhul on riigiabi kunstlik ettekääne, miks plaani realiseerida ei saa,“ lisas Kübarsepp.

Samuti huvitab Vabaerakonna saadikuid, miks anti kohalikele omavalitsustele väga selge lootus ja lubadus, et nemad on kõnealuste tööde teostajad. Kui suured on omavalitsuste poolt ettevalmistavate tegevuste kulud aasta algusest kuni oktoobrini ning kas valitsus katab eksitava lubaduse tõttu tekitatud kahjud omavalitsustele. Lisaks tahavad saadikud teada, mille alusel otsustatakse edasine tööde teostamine ja millised on kriteeriumid töid teostavale ettevõttele. Ja mis kõige olulisem, millal saavad need 50 000 majapidamist kiire internetiühenduse?

Taustaks:

Käesoleva aasta alguses võttis Riigikogu vastu elektrituruseaduse muudatused, et kiire internetiühendus jõuaks lõpuks ka maaelanikeni. Kohalikud omavalitsused asusid tegema vastavaid projekte ning kaardistama huvitatud majapidamisi. Kokku koguti 50 000 sooviavaldust üle Eesti ning plaani realiseerimiseks panid omavalitsused seljad kokku ning lõid koostööprogrammid. Näiteks Rapla- ja Läänemaa omavalitsused lõid projekti nimega Digikond, Pärnumaa vallad lõid Digitee, Harjumaal sündis Digimaa, Saaremaal Digisaar.

Sotsiaaldemokraadid lubasid valitsuse poolt toetada neid omavalitsusi, kes osalevad projektis 40 miljoni euroga lisaks veel 20 miljoni euroga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Volli, saarlane
6 aastat tagasi

“…ning kas minister võtab vastutuse?”

Parvlaevade jama eest võttis vastutuse – potsti Riigikogu liikme vastutusest vabastavale toolile! Mis moodi Vabaerakond seda vastutuse võtmist seekord ette kujutab?