Teemaplaneeringu „Riisipere–Haapsalu–Rohuküla raudteetrassi koridori asukoha määramine” kehtestamine

Kylaline

info@le.ee

Lääne maavanem kehtestas Lääne maakonnaplaneeringut täpsustava teemaplaneeringu „Riisipere–Haapsalu–Rohuküla raudteetrassi koridori asukoha määramine” 13.10.2017 korraldusega nr 1-1/17/124.
Teemaplaneeringu peamiseks eesmärgiks on paremate eelduste loomine Lääne maakonna sotsiaalmajanduslikuks arenguks läbi kiire, kaasaegse ja keskkonnasäästliku rongiliikluse.
Teemaplaneeringu alaks on raudtee toimimiseks vajalik maa-ala Lääne-Nigula valla, Ridala valla ja Haapsalu linna territooriumil. Raudteetrass kavandatakse rajada üherajalise raudteena koos vajalike jaamade, peatuskohtade ja juurdekuuluva toetava raudteetaristuga. Lääne maakonnas on planeeritava raudteetrassi pikkus umbes 49,5 km. Raudteetrass kavandatakse maksimaalses ulatuses olemasolevale raudteetammile selliselt, et see võimaldaks projektkiirust kuni 160 km/h. Raudteetrassi koridori määramisel on arvestatud elektriraudtee ruumivajadusega, kuid teemaplaneeringu alusel on võimalik rajada ka elektrifitseerimata raudtee või elektrifitseerida raudtee järgmises etapis.
Teemaplaneeringu alusel koostatakse raudtee ehitusprojekt, mille käigus selgub täpne raudtee lahendus. Näiteks otsustatakse ehitusprojekti koostamise käigus, kas teemaplaneeringus välja toodud õgvendusi on otstarbekas rajada või mitte. Ehitusprojektis pannakse paika peatuskohtade, ülesõitude ja ülekäikude, piirete, ja muu toetava infrastruktuuri täpne lahendus. Samuti selgitatakse välja raudteemaa ulatus ja võõrandatava (ostetava) maa täpne vajadus.
Kuni teemaplaneeringu elluviimiseni saab trassikoridori jäävaid maaüksususi edasi kasutada nende senise sihtotstarbe järgi, senist maakasutust planeering koheselt ei kitsenda. Arvestada tuleb raudtee rajamisega kuni raudtee ehitustegevuse alguseni, seda ka maa ostmisel-müümisel või rentimisel. Pärast raudtee ehitamist kehtivad piirangud vaid raudtee kaitsevööndis.
Teemaplaneeringu materjalid on kättesaadavad Lääne maavalitsuse kodulehelt: http://laane.maavalitsus.ee/riisipere-haapsalu-rohukula.

Lääne maavalitsus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
juba
6 aastat tagasi

Mida nii väga kehtestada,kui ehituseks läheb alles kauges tulevikus.Tühja töö tegemine praegu…..Aastate pärast vaadatakse nagunii kõik üle,ja ka Taeblast ning Paliverest läbi- või möödasõit võibolla.