Lõuna-Läänemaa lapsed lustisid Lihulas Teadlaste Ööl

Lääne Elu

info@le.ee

Katastroofilises töötoas pandi purskama sidrunivulkaanid. Foto: Eliise Lepp

10 töötuba, 4 lektorit, Ahhaa teadusteater ja Hull Teadlane – Teadlaste Öö tõi teadust populariseerides Lihula gümnaasiumisse kokku tulevase Lääneranna valla kooliõpilased.

Lisaks Lihula gümnaasiumi kooliperele said terve päeva väldanud töötubadest ja loengutest osa Kõmsi lasteaed-algkool, Metsküla algkool, Virtsu põhikool, Varbla kool, Lõpe kool, Koonga kool ning Lihula kasteaia lapsed. Kokku toimetas koolimajas ligi 400 inimest.

Töötubadel olid põnevad nimed: ÕHULINE (Jüri Mõniste), MÜSTILINE (Liina Vaimla), AKUSTILINE (Kaire Pärnpuu), FUNDAMENTAALNE (Eero Uustalu), PLASTILINE (Meelis Põhako), KATASTROOFILINE (Liisa Raavel), ELULINE (Reet Rumvolt), MÜKOLOOGILINE (Marje Loide), PSÜHHOLOOGILINE (Stanislav Nemeržitski), KÜBERNEETILINE (Olev Mihkelmaa). Loenguruumidesse olid end sisse seadnud auväärsed lektorid Alvo Aabloo, Argo Moor, Mati Mandel ja Aleksei Lotman. Tartu ülikooli Hull Teadlane sai tööpaiga keset koolimaja ja teadusteater resideerus spordimajas.

Lasteaialaste ja algklassiõpilaste jaoks algas programm suure pauguga Tartust kohale sõitnud Ahhaa teadusteatrilt. Noor teadushuviline Tereesa, kes käib Metsküla algkooli 2.klassis, rääkis sellest nii: “Meile räägiti seal, et tuli “koostub” hapnikust, kütusest ja soojusest ja õpetati, kuidas seda kustutada. Ma tahan suurena saada tuletõrjujaks, et ma saaksin aidata inimesi tulekahjudest välja.”

Mükoloogilises töötoas said õpilased Marje Loide juhendamisel kirjutada hanesule ja seenetindiga. Kuna tinti saadakse mädandatud soomustindikutest, levis klassis hais, mis pani nii mõnegi lapse nina kirtsutama.

“Teaduse tegemiseks ei pea olema paduteadlane,” sõnas müstilise töötoa läbiviija, Lihula gümnaasiumi õpetaja Liina Vaimla, kes aitas lastel muutuda väikesteks teadlasteks ning valmistada hologramme.

Eriti katastroofiliseks läksid asjad katastroofilises töötoas, kus purskasid sidrunivulkaanid ning särasid laavalambid. Ainsate õpilastena töötuba vedanud 11. klassi õpilane Liisa Raavel, kes tegutses koos klassiõde Inga-Garmen Küttmanniga, sõnas, et tema jaoks oli kõige toredam näha, kuidas lapsed olid rõõmsad ja nende silmad särasid. Katsete tegemiseks kasutati 70 sidrunit, liiter äädikat, 5 liitrit õli, soodat ja mitu pudelit toiduvärvi.

Päeva lõpetas gümnasistidele ja õpetajatele mõeldud paneeldiskussioon teemal “Kas teadus on eetiline?”, mis oli ka tänavuse Teadlaste Öö festivali teema. Arutleti selle üle, et teadusega ei tohiks fantaseerida, sest lõpuks ei saa enam inimesed aru, mis on õige või vale. Info üleküllus võib tekitada vandenõuteooriaid, kuid samas ka varjata neid. Teadus ei muutu ebaeetiliseks nii kaua, kuni inimene elab, sest pidev areng ei määra kunagi lõplikke piire. Paneeldiskussioonis osalesid Reet Rumvolt, Alvo Aabloo, Mati Mandel, Aleksei Lotman ja Argo Moor, diskussiooni juhtisid gümnasistid Liisa Raavel ja Erik Mikkus.

Kogu sündmuse “maaletooja”, ennast Ahhaa keskuse peakorraldaja kõrval kaaskorraldajaks nimetanud Lihula gümnaasiumi füüsikaõpetaja Peeter Hermik sõnas: “Ma teen kõike seda sellepärast, et füüsika ja teised loodusained on natuke liiga igavad ja keerulised, sest õppekava on põhjalik ja pikk. Selleks, et see läbi närida, tuleb tuua kooli õpikodasid ja taolisi sündmusi nagu Teadlaste Öö festival.”
Üritust aitas korraldada 12. klass.

Teadlaste Öö festival toimub juba 12. korda teaduskeskuse Ahhaa korraldusel ja eestvedamisel. Kokku toimub selle raames tänavu Eestis üle 900 sündmuse.

Täname kõiki korraldajaid, osalejaid, kaasaaitajaid ja toetajaid.

Svea Stahlman,
Iris Kivisäk
Lihula gümnaasiumi 11. klassi õpilased

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments