Vastlakukkel. Foto: Urmas Lauri
Homme on vastlapäev. Haapsalus Metsa tänavas tegutsev Teele kohvik küpsetab homseks 6500-7000 vastlakuklit. “Täna õhtul paneme tellimiste ja prognoosi järgi täpse koguse paika,” ütles kohviku omanik Hülle Paes.
Vastakuklite valmistamine on üpris töömahukas. “Kukkel ise, siis katus maha ja seejärel täitmine, katus peale tagasi,” kirjeldas Paes. Tavalise kukliküpsetamisega võrreldes on vastlakukkel poole töömahukam, nõuab palju tööjõudu ja organiseerimist.
“Kogu kaader, kõik on tööl, ka vabapäeva inimesed on väljas, mina ise ka,” ütles Paes ja loetles: “Kuus pagarit, kondiiter, müüja. Üheksa inimest tsehhis ja kohvikus müüjad lisaks.”
Vastlakuklite valmistamise teeb keerukaks ka see, et neid ei saa ette teha. “Kunst on säilitada värskena,” selgitas Hülle Paes. “Ei mingit keemiat, värske maapiima peal [piim ostetakse Kedrelt Nigula Piima farmist], võiga määritud kulkid.”
Hülle ja Peeter Paes on kondiitritööstust pidanud juba 25. aastat. “Meil on hästi suur töökogemus, pole vajagi turundada, sest väikses linnas müüb toode end ise,” naeris Hülle Paes.
head kuklid olid juba enne vaslaid kastani poes, sees hulka kirsimoosi ja kuklikud suured.
Teele toodang ongi just parim, sest pysib oma headuses samana aastast aastasse. Ei pea olema ,,nagu kõik, , Tooted on kvaliteetsed ja alati värsked.
25 aastat üks ja sama toodang
Järelikult klassika ja parim!
kastani ostukeskuse kukklitel ei olnud ka viga pühapäeval sai proovitud,kui haapsalut külastasin turistina.
Teele kohvikus on Haapsalu maitsvamad küpsetised.Juba praegu
suu jookseb vett ja oh kui tore,
saab end süüa vastlakukliks.