Galerii: Ridala volikogu kiitis Haapsaluga ühinemise heaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 15

Täna Pusku turismitalus peetud istungil kiitis Ridala volikogu heaks liitumise Haapsaluga. Ühinenud omavalitsus hakkab kandma nime Haapsalu linn.

Ühinemiotsuse eel kõnesid ei peetud ning sõna ei võetud. Valli Ender nõudis, et toimuksid nimelised hääletused.

Nii ühinemislepingu ja lisade kinnitamise kui ka haldusterritoriaalse korralduse muutmise taotluse poolt oli kümme volikoguliiget, vastu hääletajaid oli viis. Haapsaluga liitumise vastu olid valimisliidu Ühinenud Ridala liikmed Toomas Vallimäe, Toomas Schmidt, Lea Samarajev ja Valli Ender ning Keskerakonna fraktsiooni liige Janek Hiiemäe.

Olev Peetris on algusest saati Haapsaluga liitumisläbirääkimistest osa võtnud. Korra olnuiid Peetrisel ka hetk, kus ühinemine tundus lootusetu olevat. “Vahepeal üks kord oli,” meenutas Peetris. “Aga see läks suhteliselt kähku üle.”

Täbaraks hetkeks ei pidanud Peetris hetke, mil Lääne Elu mõni aeg tagasi kirjutas, et Ridala võib Haapsaluga ühinemisele “ei” öelda, sest veel kuu aega tagasi oli täna ühinemise vastu hääletanutel volikogus veel paar-kolm mõttekaaslast lisaks. “Ah ei, see oli ajakirjanike fabritseeritud…,” lõi Peetris käega, kuid lisas, et väike kahtlusevari tal ikka oli. “Üks protsent,” täpsustas ta.

Selleks, et mis siis saab, kui Haapsaluga ühinemisest asja ei saa, Peetris ei valmistunud. “Ei, selleks ma valmis ei olnud. Ma olin 99 protsenti kindel, et ühinemine tuleb,” arutles volikogu esimees.

Volikogu istungi lõpuks kohale jõudnud Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles, et kõhklust, et ühinemist Ridalaga ei tule, tal väga ei olnud. “Ma käisin kõik need külad, külaseltsid läbi…,” meenutas Sukles. “Noh, Puisesse ma ei jõudnud, aga kõik ülejäänud käisin. Seal oli ikkagi näha, et inimesed tulid, ütlesid, et palun, ühineme.”

“Kahtlusi ikka oli, sest ega ma ei saa sekkuda teise volikogu asjadesse, neist püüdsime Haapsalus olla nii kaugel kui võimalik,” lausus Sukles. “Täna tahtsin küll hääletamise ajaks siia tulla, kuid õppisime hoopis kodumaad tundma, sõitsime Pusku asemel Puisesse. Väga hea, sõitsime Panga spordihoonest mööda ja…”

“Kui keegi sellest ühinemisest võidab, on see Ridala,sest Haapsalu elaniku jaoks väga midagi ei muutu,” nentis linnapea Sukles. “Muutub see, et ühinenud omavalitsus muutub loogiliseks, me olemegi ju koos, 84 protsenti [praeguse Haapsalu linna ja Ridala valla] elanikest elab ju linnastus.”

“Tuleb tööle hakata,” kirjeldas Suklest seda, millega nüüd tuleb tegelema hakata. “Tuleb need hirmud, mis siin ühinemisläbirääkimiste ajal esile kerkisid, need maha võtta, neid on suhteliselt lihtne teha. Ja tuleb uutele alustavatele valitsejatele luua hea algus.”

Suklese sõnul linnamehed maameestele pähe ei istu. “Ei, kindlasti mitte, see oli… minu mõte selle peale küll ei küündinud,” kinnitas linnapea.

Boonuseraha saab Haapsalu linna ja Ridala valla ühinemisel tekkiv Haapsalu linn 1,6 miljonit eurot, sellest 300 000 kulub ühinemiskuludeks, ülejäänud 1,3 miljonit läheb investeeringuteks. “See on suur raha,” ütles Sukles ja oleks olnud kahju, kui sellest oleks ühinemata jätmisel ilma jäädud.

Fotod: Urmas Lauri
Ridala volikogu ühinemishääletus 001

Ridala volikogu ühinemishääletus 014

Ridala volikogu ühinemishääletus 018

Ridala volikogu ühinemishääletus 020

Ridala volikogu ühinemishääletus 021

Ridala volikogu ühinemishääletus 023

Ridala volikogu ühinemishääletus 027

Ridala volikogu ühinemishääletus 029

Ridala volikogu ühinemishääletus 031

Ridala volikogu ühinemishääletus 034

Ridala volikogu ühinemishääletus 037

Ridala volikogu ühinemishääletus 039

Ridala volikogu ühinemishääletus 043

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
7 aastat tagasi

Kus ja millal see leping allkirjastatakse?

tagasi keskaega
7 aastat tagasi

piiskopi linnus ja selle maavaldus

HALE HAAPSALU
7 aastat tagasi

Algul vale ja pärast hale. Vaadata teid, hääletajad.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  HALE HAAPSALU

Mida sa ise sel ajal tegid kui oli vaja sôna sekka öelda?

ära kurvasta
7 aastat tagasi

ENSV ajal oli Uuemõisas KEK, kas igatsed tagasi seda kuldaega? Haapsalu piirist KEK-ini oli tükk tühja maad ja enne seda oli seal vaid võsa.

Staargeenjus
7 aastat tagasi
Reply to  ära kurvasta

Selle võsa likvideeris ridala vald.

Rein
7 aastat tagasi
Reply to  Staargeenjus

Ju ikka ettevõtjad, kes kolisid Ridala valda.
Vöi arvad, et vöimekas vallavanem käis puhastamas.

kah+uuemõisakas
7 aastat tagasi

Kurb.Tõmba vardasse või leinalipp. Oleks nagu tagasi ENSV s.

maakas
7 aastat tagasi

hurraaa elame edaspidi haapsalu linnriigis (meelega kirjutasin väikese tähega….)

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  maakas

Noh, mullassonkija, seleta siis, miks see nii halb on?

Seega
7 aastat tagasi

Eesti suurim linn. Elame suurlinnas. Vat see on hea huumor! Saaks selle äkki ka pealinnaks kuidagi.

On, mida võrrelda
7 aastat tagasi

Tallinna pindala on 159,2 km², Ridala valla pindala 253,4 km², Haapsalu pindala 10,59 km².

Ja miks ikkagi jääb nimeks HAAPSALU? Miks te ometi silmi ei ava???

Volli
7 aastat tagasi

Pindala on küll viimane asi millega võrrelda
Miks sa elanike arvuga ei võrdle või siis eelarverahadega ??

vallo
7 aastat tagasi

Väga Tore Et Haapsalu ja Ridala ühinesid Super!!!

No
7 aastat tagasi

Linnavalitsus pühkigu nüüd oma suud jõulupreemiatest puhtaks . Haapsalu õpetajad ootavad palgatõusu samale tasemele kui Ridalal ja seda ikka kohe siis kui kuupäev kukub.