Karilaid peab võimalikuks, et Haapsalu saab raudtee vabariigi sünnipäevaks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula

Jaanus Karilaid (arvo tarmula) (11)

Jaanus Karlaid. Foto arhiiv

Postimehes majandusministri kandidaadina välja hõigatud Jaanus Karilaid rääkis täna hommikul raadios Vikerhommikus Haapsalu raudteest ja valitsusläbirääkimistest.

Saatejuht Mart Treier sõnas intervjuu alguses, et kui eilse uudise põhjal tundus, et kohe-kohe läheb Haapsalu raudtee ehituseks, siis täna tundub, et raudteest rääkinud Karilaid enam nii kindel ei ole. Sellele vastas Karilaid, et Postimehe ajakirjanik küsis temalt, mida ta teeks kui oleks majandusminister, siis nimetas ta mitut punkti. Haapsalu raudtee oli neist vaid üks.  

Karilaiu sõnul on Haapsalu raudteega üle 10 aasta tegeldud ja Läänemaal on selleks valmisolek olemas. Samas lisas ta, et loodava koalitsioon eesmärk pole keskenduda Haapsalu raudteele, vaid vaadata kogu Eesti raudteevõrku tervikuna.

Treieri küsimusele: „Kas te seisate Haapsalu raudtee eest?” vastas Karilaid: „Jah loomulikult”. Ta avaldas lootust, et kui on olemas poliitiline tahe ja võimalus laenu võtta, võiks Haapsalu raudtee valmida vabariigi 100. sünnipäevaks. 

Karilaid rääkis ka käimasolevatest valitsusläbirääkimistest. Senise majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tegevust nimetas ta hüplikuks, tuues näiteks maanteeameti reformi ja parvlaeva hanke.

Karilaiu intervjuud Vikerhommikus saab kuulata siit.

.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jaanusele
7 aastat tagasi

Sa kuulusid Haapsalus mitme äriettevõtte nõukogusse, oli ka sinust nendes nõukogudes mingit tolku? Ega vist, kui sul oli sageli ettevõtete bilansist arusaamisega raskusi.

einoh
7 aastat tagasi

no mida 2Neemet-Urmast-Merlet-Jaanust, tere hommikust raudtee

to+juhan
7 aastat tagasi

Ongi ju probleem – sõitma saaks panna ju vaid ühe koosseisu ( rohkemaks raha vaevalt et saaks ) – esimene peaks väljuma nii et ta vähemalt 7.30 oleks tallinnas – ehk oletades et tunniga saab hakkama , siis 6.30 hommikul – kuna peale ja mahalaadimine võtab aega , siis alles 7.40 saaks hakata tagasi sõitma ( kui on auke liikluses sel suunal ) – jälle mahalaadimised – nii et teine reis alles 8.50 – kahtlen kas sinna palju reisijaid oleks , kes see ikka tahab kümneks alles tallinna jõuda . Tagasiteel oleks ju sama probleem – osad tahaks kusagil no… Loe rohkem »

Juhan
7 aastat tagasi

Paraku on ii, et rong pole nii mobiilne kui oma sõiduk ja kõik töökohad pole raudteetrassi läheduses ja pealegi pole vaja ju igapäev sõita. Töötan samuti Tallinna ümbruskonnas, osakonnad Harkus, Tabasalus ja Peetris. Esmapäeval tööle ja reedel koju ning vajadusel ka nädala sees. Saab muudki toimetused autoga tehtud, trennis käidud. Ei tule pähegi rongi või bussiga toimetada. Saan aru vähese sissetulekuga inimesed võivad kasutada, nt õpilased, üliõpilased või pensionärid vajavad bussi-rongi, aga mitte norm palka teenivad inimesed. Hr Karilaid püüab rongiprojekti elluviimisega väikese sissetulekuga Läänemaa elanike hääli ja proovib ikka pildil olla, et nimi meelest ei läheks.

prrrrr.....
7 aastat tagasi

Rail -baltik jäägu euroliidu otsustada ja Haapsalu raudtee Hiiumaa-omadele.Ning läänemaa jätkaku vanaviisi,kui vingub, ning ärgu segagu vahele—-kas meie tahame või ei taha..

Minu tutvusringkonnas.
7 aastat tagasi

..on palju neid, sh ma ise sõidaks auto asemel rongiga. Mille kuramuse pärast pean kettas aega kulutama, kui saan rongis rahulikult raamatut lugeda, netis uudiseid sirvida. Olen peale uute rongide tulekut ja Riisipere keila lõigu remonti kasutanud palju pargi+reisi rongisõitu. On lihtsalt odavam. Autode hulga järgi Riisipere arvestades ma ei ole ainus.

Hullumaja+puhvet
7 aastat tagasi

No kui selline kokku hoidja oled , siis busse käib ju küllaga . Ja Riisipere kinni parkimisest pole küll kusagilt kuulda olnud

to hullumaja 22.42
7 aastat tagasi

Ära meie meestele Tallinnas häbi tee. Eesti kirjakeelega on sul suuri raskusi. Ühte ütlen küll, et ega rongiliiklus Tallinn Haapsalu liinil ära ei jäänud mitte Vene ajal. Liiklus lõppes taasiseseisvunud Eesti ajal ja lõppes see reisijate puudusest. Nüüd räägite, et vaja uuesti taastada. Absurd, ju? Palju neid sõitjaid ikka olema saab. Tol ajal kui suleti oli vähe sõiduvahendeid , aga rong oli ikkagi busssi järel järgmine sõiduvahend. Tänagi, kus autobussidega on palju operatiivsemalt võimalik sõiduvajadusi reguleerida jäävad ikkagi bussid domineerima. Vaadake ka Tartu Tallinna liini ja tehke oma järeldused. Tänapäeva bussid on juba nii mugavad, et suurem tung Tartu Tallinn… Loe rohkem »

dfg
7 aastat tagasi

Vaadates Haapsalust Tallinna poole väljuvate busside plaani, siis mind paneb imestama hoopis see, et kes on need reisijad, kes pea iga tööpäeva jooksul 30-60 min. järel Tallinnasse liiguvad (ja mis põhjusel)? Päevas on Haapsalust Tallinna kuni 24! väljumist. Arvamuste järgi käib Haapsalust Tallinnasse tööle üle 1000 inimese (~10% linna elanikest, ehk tunduvalt suurem % tööealistest elanikest), kelle tööaeg on enamusel eeldatavalt hommikust õhtuni. Pigem on vast probleem selles, et bussid ei suuda tipptundidel rohkem kui 50 inimest ära mahutada ning ma ei imesta kui osades keskpäevastes bussides on vähe reisijaid. Seetõttu osad valivad olude sunnil auto, kuigi võimalusel eelisaks rongi… Loe rohkem »

ja
7 aastat tagasi
Reply to  dfg

mõni express tallinn-haapsalu ja vastupidi võiks olla

To dfg
7 aastat tagasi
Reply to  dfg

Vaata ikka korralikult -need24väljumist ei ole igapäevased,4 bussi seotud Hiiumaaga,osa liine on sisuliselt mitme mk siseliinid . Rong saaks sõita ju vaid 4korda päevad (üks rongikoosseis)ja tekid probleem -kas esimene peaks väljuma enne kuut , või järgmine saaks väljuda peale 8 t , jama , sest inimest sõiduvajadused on erinevad ,rongikoosseis maksab aga miljoneid , nii et vaevalt kahte koosseisu hangitakse . Näited selle mitte toimimisest on ju olemas -jõgeva Tartu,võru Tartu, Valga Tartu ,Pärnu Tallinn,rakvere Tallinn. Raudtee maksumuse eest võiks 6000 odavat sõiduautot laiali jagada -võttes see oleks mobiilsus

Ü
7 aastat tagasi

sa saad juba täna bussides “rahulikult raamatut lugeda ja netis uudiseid sirvida” selleks ei ole rongi vaja.

otsi+lolli
7 aastat tagasi

usun, et lihtsam oleks raudteejaam panna tallinabanana vahet käima, näiteks bussina

???
7 aastat tagasi

Raudtee taastatakse Riisiperest Rohukülani?

yess
7 aastat tagasi

vägev-mõne kuu pärast siis kõik JAAMA ja sõit läheb lahti. No tule taevas appi, küll ikka mõnel lööb võimuiha mõtlemisvõime paigast ära. Liiklus toimib bussidega hästi ja iialgi ei usu, et need, kes praegu autodega igapäevasõitjad Tall. poole on hakkavad rongiga käima. Ainult mingi osa neist. Ainus lõbu on ehk see, et esimestel suvedel kui rongiga siia saab ,on ehk puhkajaid ja päevitajaid nostalgiat otsima saabumas.

küsimus
7 aastat tagasi

Kas keegi täpsustaks mulle, et kui Karilaid hakkab Eesti riiki ja Haapsalu raudteed ehitama, mis Läänemaa keskerakonnast saab? Kes selle ehitamist jätkab?

lé croissant
7 aastat tagasi
Reply to  küsimus

jumal tänatud, et ta Läänemaalt ära viidud on..

no
7 aastat tagasi
Reply to  küsimus

üsna tõenäoliselt vajub sohu nii nagu enne Karilaidu.