Ilmateenistus: Eesti jääb madalrõhkkondade meelispaigaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Nii maapinna lähedal kui ka kõrgemates õhukihtides jätkub aktiivne tsüklonite tegevus ja üks neist läheneb Eestile juba täna (5. augusti) õhtul. Suurem osa päevast möödub udu hajudes siiski poolpilves taeva all ja hoovihma sajab kohati. Õhumass on üsna soe ja nii tõusevad termomeetrinäidud 20..25°C piiresse.

Õhtu lähenedes pilvisus tiheneb ja saju võimalus suureneb. Ööl vastu laupäeva jõuab väike tsüklon üle Läti-Leedu Eesti kohale ja sellega kaasnev sadu on kohati tugev, on äikest. Õhusooja on 14..19°C.

Ilmateenistus andis eelolevaks ööks kõigile maakondadele peale Hiiu- ja Läänemaa äikesehoiatuse.

Enne keskööd jõuab Edela-Eestisse tihe sajuala, mis liigub öösel kirde suunas. Mitmel pool on äikest, millega võivad kaasneda tugevad tuuleiilid.

Tegemist on esimese taseme hoiatusega, mis tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik ja soovitatav on jälgida edasist ilmaprognoosi.

Kesk-Euroopa kohale koondunud suurte temperatuuri kontrastide alal tekkinud osatsüklon on teel Läänemere poole ja selle paksud sajupilved katavad laupäeva (6. augusti) öösel Eesti. Sajab vihma ja on äikest.

Tugevama saju vöönd katab algul Saaremaa lõunaosa, Pärnumaa ja Viljandi lõunaosa ning tõenäoliselt liigub edasi üle Kesk-Eesti ja Jõgevamaa kirdesse ja jõuab pärast keskööd Virumaale. Sellel ala on ka äikeseoht suur ning võib olla tugevaid tuulepuhanguid. Hommikul laussadu taandub. Päeval eemaldub osatsüklon Karjala poole ja selle järel sajab mõnes kohas hoovihma, kuid sajuhood on lühiajalised ja sajuhulk on võrdlemisi väike. Tuul pöördub kõikjal läänekaarde 3-9 m/s. Õhutemperatuur on öösel 15..19, päeval 19..22, Kagu-Eestis võib tõusta kuni 25°C-ni.

Läänemaa ilm 2016-08-05 14.51.14

Läänemaa ilm. Tabel: Riigi Ilmateenistus

Laupäeva (6. augusti) öösel jõuab Poola kohalt uus madalrõhulohk ja toob kaasa rohke saju. Äikeseoht on suur ning tugevate sadude vöönd kandub öö jooksul Liivi lahe ümbrusest diagonaalis üle Eesti Virumaale. Ennelõunal on Eestis peamiselt pilves ilm ja mitmel pool sajab hoovihma. Tuul puhub Lääne-Eestis valdavalt läänekaarest, Ida-Eestis lõunakaarest 2-8, Virumaa rannikul puhanguti 12 m/s. Pärastlõunal pilvisus hõreneb ja saju võimalus väheneb. Tuul pöördub kõikjal läänekaarde 3-9 m/s. Õhutemperatuur on 18..22, Kagu-Eestis kuni 25°C.

Läänemaal sajab homme hommikul vihma, päeva peale on saju tõenäosus väiksem. Kuid õhtupoolikul suureneb taas hoovihma võimalus. Puhub läänekaare tuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on 18..21°C.

Pühapäeval (7. augustil) kandub madalrõhuala tegevusväli järk-järgult Venemaa põhjaalade kohale. Paraku aeglaselt tõusva õhurõhu foonil on lauge kõrgrõhuharja tugevnemine aeglane. Hoovihma võimalus püsib. Öösel on sajuhooge harva, hommikul enamasti Lõuna-Eestis. Päeval sajab hoovihma põhiliselt Ida- ja ka Kesk-Eestis ning on ka äikest. Lääne-Eestis on üksikuid sajuhooge. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 12..17, päeval 19..21°C.

Uuel nädalal saab Skandinaavias laiuv madalrõhuala Põhja-Atlandilt täiendust juurde ja seeläbi võib Eesti ilmapilt kujuneda üsna süngeks. Järjekordsed niiskusekogused muudavad meie taevavõlvi pilviseks ja vihmahoogudel ei paista lõppu tulevat. Edela- ja läänetuul muutub nii sisemaal kui ka rannikualadel rahutuks. Õhutemperatuur seevastu on põhjamaiselt vaoshoitud.

Esmaspäeval (8. augustil) on tsüklonaalne tegevus ägedam Põhja-Venemaal. Samal ajal läheneb Skandinaavia rannikule uus aktiivne madalrõhkkond. Madalrõhuala tervikuna katab kogu Euroopa ja Venemaa põhjaosa ning selle servaalal sajab Eestis hoovihma. Edelatuul tugevneb puhanguti 14 m/s, madalrõhkkonna kiirema ja jõulisema liikumise korral tugevneb rannikul 18 m/s. Õhutemperatuur on öösel 12..16, saartel kuni 18, päeval 17..21°C.

Teisipäeval (9. augustil) jääme madalrõhkkonna tuulisesse kaguserva. Sajab hoovihma. Puhub tugev edelatuul, puhangud ulatuvad 15, rannikul kuni 20 m/s. Õhutemperatuur on öösel 11..15, saartel ja läänerannikul kuni 18, päeval 19..24°C.

Kolmapäeval (10. augustil) kaugeneb madalrõhkkond üle Nordkapi kirdesse, aga ulatub servaga Läänemereni. Samal ajal tugevneb Valgevene ja Venemaa poolt kõrgrõhuala. Kahe rõhuala piirimail sajab meil kohati hoovihma. Puhub tugev edelatuul. Õhutemperatuur on öösel 12..17, päevaks kandub soojem õhumass idapiiri taha ja õhusooja on 18..21°C.

Neljapäeval (11. augustil) madalrõhkkonna mõju väheneb, kuid hoovihma võimalus püsib. Tuul nõrgeneb ja pöördub lõunakaarde. Õhutemperatuur on öösel 9..14, meretuulega rannikul kuni 17, päeval 16..21°C.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments