Indias vangimõistetud laevakaitsja ema: „Meeste peade kohal käivad suured poliitilised mängud”

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

kristo.koha.1

India Tuticorini kohus mõistis Eesti laevakaitsjad viieks aastaks vangi, meeste hulgas on ka Läänemaalt pärit Kristo Koha.

Kui mehed eile hommikul Tuticorini kohtumajja jõudsid, oli selge, et vabade meestena hoonest ei väljuta. Sellest andsid tunnistust bussid, mis olid kohtumaja juurde valmis pandud.

„Pühapäeva õhtul hakkas mu poeg koos kaaslastega sõitma Tuticorinisse, kus nad pidid kohtu ette astuma, sõit kestis kümme tundi. Kui nad kohale jõudsid, ootasid neid kohtumaja ees vanglasse viimise bussid. Täpselt nii nagu 18. oktoobril 2013, kui meestele öeldi, et viime teid arstlikku kontrolli. Tegelikult viidi aga vangimajja,” rääkis Kristo Koha ema Ülle Koha Lääne Elule.

Koha on koos teiste Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmetega olnud Indias vangistuses juba ligi kaks ja pool aastat, 18. oktoobrist 2013. Esialgu hoiti neid vanglas, seejärel lubati kautsjoni vastu vabadusse. Mehed on elanud sisult koduarestis. Nende elamiskulusid katavad lähedased või laenab raha välisministeerium. Laen tuleb aga meestel tagasi maksta.

Välisminister Marina Kaljurand ütles eile pärastlõunal pressikonverentsil, et meeste advokaat oli varem ministeeriumile kinnitanud, et süüdistused on ümber lükatud. Kaljurand ütles, et laevakaitsjad viidi kohtust Chennai vanglasse. Kaljuranna sõnul oli Eesti konsul kohtus kohal, võttis enne vanglasse viimist kaasa meeste isiklikud asjad.

„Kohtuotsus on üle 100 lehekülje, ma ei oska seda praegu kommenteerida. Konsulteerime Briti saatkonnaga Delhis,” märkis Kaljurand. Välisminister lisas, et otsust on võimalik 90 päevaga edasi kaevata, minister kohtub neljapäeval India saadikuga Eestis.

„Võimalik on armuandmisepalve, ühekordne karistustkandvate isikute vahetamine või toomine Estisse,” rääkis Kaljurand. „Meie eesmärk on, et laevakaitsjad saaksid pöörduda Eestisse karistust kandma või armuandmise korral vabade meestena.”

Kaljurand ütles, et kohtub täna laevakaitsjate sugulastega näost näkku, seni on välisministeerium konsulteerinud lähedastega kirja teel.

Ülle Koha ütles eile õhtul, et lähedased valmistavad ühiselt ette küsimused välisministeeriumile.

„Ma olen tänulik inimestele, kes on meid rahaliselt aidanud. Aga kes saab meid aidata, on riik. Riik oleks saanud meid aidata juba augustis 2014, kui mehed kõrgemas kohtus õigeks mõisteti. Siis kirjutas meile Stephen Askins, kes oli laevafirma advokaat, nüüd oleks ruttu vaja riikidel Indiat survestada, muidu jäävad mehed sinna,” rääkis Koha.

Telefoniintervjuu ajal on kuulda, kuidas ta võitles pisarate ja nutuga.

„Aga meie välisminister Urmas Paet ütles, et tema ei pea õigeks poliitilist survestamist. Ma olen meeleheitel, see on suur etteheide meie riigile, et nad jätsid India poliitiliselt survestamata,” rääkis Koha.

„Advokaat saatis konsulile kirja, et India riigipolitsei ei suutnud süüdistusi tõestada, kohtus oli siis ilmselt lihtsalt näitemäng. Kõik kohtuistungid olid näitemäng,” arvas Koha.

„Meeste peade kohal käivad suured poliitilised mängud. Võib-olla ei saa me kunagi teada, mis tegelikult toimub või mis on meeste kinnihoidmise põhjus. Kas see on vahejuhtum itaallastega, mis pole lahenenud, kas see on Mumbay pommitamine neli aastat enne nende kinnivõtmist või Inglise–India relvaäri. Me ei tea seda,” ütles Koha.

Koha ütles, et ta ei ole kokku arvutanud, kui palju on raha kulunud poja ülalpidamiseks Indias. „Kulutused ulatuvad ikkagi tuhandetesse eurodesse,” ütles Koha.

Kristo Koha ravimid jäid elamiskohta. Ülle Koha ütles, et paljud mehed, ka tema poeg on haiged, sest pidid vangistuses elama 170 päeva betooni peal.

„See on juba rohkem kui kaks aastat, kui mu poeg on vangis olnud. 13. oktoobril 2013 sai kaks aastat. Mida see tähendanud on? See on nagu üks suur õudusunenägu. Aga peab hakkama saama,” ütles Koha.

Laevakaitsjate kohtuasi

India lõunapoolseima osariigi Tamil Nadu politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste, brittide ja ukrainlaste kõrval ka 14 Eesti kodanikku. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, relvade käitlemises ja territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, määrates protsessi pikkuseks kuus kuud, mis pidi lõppema hiljemalt 15. jaanuariks. Praegu ei ole veel selge, kas Tuticorini kohtu otsus jääb lõplikuks või kaevatakse see veel edasi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Siil
8 aastat tagasi

Kahju! Istuvad oma 5 aastat ära ja siis määritakse midagi uut kaela jälle. Karm on see elu, karm on. Parastada ei ole vaja. Peredes on tragöödiad. Kahju, väga kahju.