Lääne Elu fotograaf Arvo Tarmula saab Püha Johannese koguduse teenetemärgi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

tarmula f helisma

Arvo Tarmula Eesti kõige jämedama haavapuu all Keedika lähistel. Foto Rita Helisma

Fotograaf ja kroonik Arvo Tarmula pälvis EELK Haapsalu Püha Johannese koguduse teenetemärgi, teatas piiskop Tiit Salumäe.

EELK Haapsalu Püha Johannese koguduse nõukogu otsustas 29. novembril 2015 anda koguduse teenetemärk Haapsalu elu jäädvustajale fotograaf Arvo Tarmulale.

Tarmula sündis 11. mail 1937 Pärnus, lõpetas 1956. aastal Pärnu Koidula gümnaasiumi. Elab aastast 1970 Haapsalus. 1989. aastast on Arvo Lääne Elu fotograaf. Ta on Haapsalu fotoklubi ja Eesti fotokunsti ühingu liige. Autasustatud 2006 Haapsalu linna vapimärgiga ja Vabariigi presidendi poolt aastal 2013 Valgetähe V klass

Arvo on teinud andunult tööd selleks, et Läänemaa, Haapsalu linn, EELK Haapsalu Püha Johannese kogudus ja piiskopilinnus on aasta aastalt laialt tutvustatud. Hindamatu väärtus on Arvo fotokogul, mis kajastab viimaste aastakümnete pöördelisi sündmusi. Ajalehefotograaf on oma aja kroonik. Eriti selline nagu Arvo Tarmula, kes ei puudu naljalt mitte üheltki suuremalt ja tähtsamalt ürituselt, olgu päev või öö, püha- või argipäev. Arvo pildid on arvukatel näitustel rõõmustanud tuhandeid inimesi. 

Teenetemärk on kullatud metallist valmistatud ladina rist, mille esikülg on kaetud punase läbipaistva kuumemailiga. Risti peal on hõbedast valmistatud lendutõusev kotkas, kelle pead ümbritseb nimbus ning jalad on kuldsed. Märki kantakse 40 mm laiuse muareesiidist lindi küljes; mehed kaelas, daamid lindist valmistatud põiklehvi küljes vasakul pool rinnal. Lendutõusev nimbusega kotkas on evangelist Püha Johannese sümbol. See näitab, et Johannes jõudis enam kui keegi teine surelikest lähedale taevastele saladustele.

Hõbe on puhtuse ja vaimuvalguse värv, tähistab õilsust ning ustavust. Punane on taevaliku tõe ja elujõu värv. Hõbe ja punane on ka Läänemaa värvid, Püha Johannese kotkas on samuti Läänemaa ja Haapsalu vapilind. EELK Haapsalu Püha Johannese koguduse teenetemärk antakse Eesti või välisriigi kodanikule Haapsalu kogudusele ja Haapsalule osutatud eriliste teenete eest.

Koguduse nõukogu asutas teenetemärgi aastal 2002. Teenetemärgi on pälvinud:
2003 – koguduse liige Heino Noor ja Haapsalu Vanamuusika Festivali asutaja Toomas Siitan. 
2004 – Haninge sõpruskoguduse õpetaja praost Martin Marcolla (Rootsi). 
2005 – koguduse juhatuse esimees aastatel 1976-1991 Ülo Niin. 
2006 – ajakirjanik Anneli Ammas. 
2007 – koguduse diakooniatöötaja Evi Süsi. 
2008 – Loviisa sõpruskoguduse õpetaja praost Veli-Matti Hynninen. 
2009 – pikaaegne kirikumees Arnold Korjus. 
2010 – Korsnäsi sõpruskoguduse õpetaja Guy Kronqvist. 
2011 – koguduse ja praostkonna muusikajuht organist Lia Salumäe
2012 – koguduse juhatuse liige Sulev Saareväli
2013 – pikaaegne piiskopilinnuse sihtasutuse juhataja Ülla Paras
2014 – Rendsburgi pastor Joachim Haeger, pikaaegne sõpruskoguduste suhete edendaja
2015 – fotograaf Arvo Tarmula, pikaaegne koguduse ja kogukonna elu jäädvustaja

Teenetemärk antakse üle püha evangelist Johannese päeval 27. detsembril 2015 Haapsalu toomkirikus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments