Neli Läänemaa asulat jääb pangata

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

 

Palamuse laat

Sularaha väljavõtu järjekord Palamuse laadal. Foto Raivo Tasso/Delfi/Scanpix

Virtsu endine muuseumitöötaja, praegu pensionäripõlve pidav Laine Vesker ütles, et käib pangabussis peaaegu iga kord, kui see kohapeale tuleb.

„Viimati käisin nädal aega tagasi. Siis oli buss katki ja asendusbussis ei saanud teha sularaha sissemakset,” rääkis Vesker. „Suve jooksul olen 3–4 korda käinud. Kui mul pangaparoolide koodikaart ära kadus, sain uue kaardi bussist. Iga kord, kui käinud olen, on olnud bussis järjekord.”

„Kui pangabussi enam ei tule, siis ma ei oskagi öelda, kuhu ma pangaasju ajama lähen. Autoga ma Haapsallu enam sõita ei jaksa. Pahasti on, kui pangabussi enam ei ole, sest inimesel läheb pangaasju ikka tarvis. Pangabuss oli viimane ühendus pangaga,” ütles Vesker.

Swedbank suleb pangabussiteenuse, mida on ligi üheksa aastat pakutud poolesajas Eesti külas.

Pank põhjendas seda külastatavuse vähenemisega. „Meil on kaks bussi ning 50 peatust. Ühes kuus külastab kahte bussi umbes tuhat inimest. Seitsmes peatuses kümnest külastas bussi vähem kui viis inimest,” ütles Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask. „Miks on bussi külastatavus vähenenud? Peamiselt elektrooniliste kanalite üha laieneva kasutuselevõtuga ning suur kukkumine tuli ka siis, kui hakkasime pangakaarte koju postitama.”

Läänemaal käib pangabuss ühe või kaks korda kuus neljas külas: Pürksis, Kullamaal, Lihulas ja Virtsus. Viimast korda tuleb buss sinna detsembris. Peale sularahaautomaadi pakub pangabuss ka muude pangateenuste ajamise võimalust.

Pangabussi asendamiseks hakkab Swedbank pakkuma kauplustele, kohvikutele ja bensiinijaamadele sularaha väljamakse terminale, kust saaks sularaha võtta. Swedbanki kinnitusel oleks terminal tasuta nii poeomanikule kui ka raha väljavõtjale. Korraga saab võtta kuni 50 eurot.

Läänemaal pole Swedbankil ühtegi sellist lepingut. Lihulas ja Virtsus on ka pangaautomaat. Swedbank on sellised lepingud sõlminud praegu Kostiveres, Amblas, Viru-Nigulas, Vastse-Kuustes ja Verioras.

 

Muudetud pealkirja 19. novembril 2015 pärast Pressinõukogu otsust.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lääne Elu rikkus head ajakirjandustava | Lääne Elu
8 aastat tagasi

[…] arutas Swedbank ASi kaebust Lääne Elus 5. oktoobril 2015 ilmunud artikli „Pangabuss on Virtsu pensionäride viimane võimalus pangaasju ajada“ ja juhtkirja „Eksitav pressiteade“ peale ja otsustas, et leht rikkus head […]

Kunas
8 aastat tagasi

Lihula linnast külaks muutus?

Triibik
8 aastat tagasi

Nàed nùùd ise- oleks sul kauplus ligi,saanuks oma rohu kàtte ja kohe mòistus selgem. Aga kindlasti ei saa meie ajal toiduòli vòi makaronidega internetis maksta. Vòi bussipileti eest jne. Nii et sulli peaks ikka kàtte saama.

võiks
8 aastat tagasi

ju üldse igasuguse pensiraha ülekandmise inimesele lõpetada, milleks neid sandikopikaid liigutada, määrata igale päeva toidunorm, 50ml õli, pool leiba, 200gr. makarone mille saab lähimast poest kätte, või kes ei viitsi järel käia, siis teha supiköök, kaob vajadus igasuguste kaartide järele, ka kõik maksud saab pank kohe otsekorraldusega maha võtta, nii, et raha liigutama ei pea, ela ja lase vilet