Reiki: Kallistades haigustest vabaks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

karmKristi Karm usub, et hea sõna võidab võõra väe. ERAKOGU

Lahe joogapesa treener ja reikihuviline Kristi Karm ravib juba aastaid reikiga oma peret ja tuttavaid.

„Reikit kasutades ravisid end ka meie esivanemad, see on meid ümbritseva eluenergia, positiivse energia suunamine käte abil sinna, kus seda vajatakse,” selgitas Kristi Karm reiki olemust.

Tervendada saab mitmeti, kõige tavapärasem viis on käte pealepanemine. Sama hästi toimib Karmi sõnul ka kaugreiki ja lihtsalt mõtete suunamine.

„Kätega on kogu protsess tugevamini tajutav,” ütles ta. 

Enamasti on tervendatav lamavas asendis, sest nii on inimestel kõige kergem pikka aega olla, kuid lubatud on ka muud asendid. Näiteks rasedate puhul on hea võimalus istudes tegutseda. 

Reikit kasutatakse Karmi sõnul kõigi murede ja haiguste korral. „Tulemus ei pruugi olla füüsiliselt silmaga nähtav ega taandu haigus alati ise, kuid inimene saab kindlasti abi ja jõudu haigustekitaja või mure lahendamisel,” selgitas Karm. 

Tihtilugu on energia suunamine reiki abil seljatanud lihtsamad haigused juba samal päeval pärast seanssi. Vahel tuleb aga reikit teha kümme korda ja kroonilise haigusega pidevalt.

Enne reiki seanssi tuleb puhastada oma mõtted ja mõelda selle saaja peale. „Mõtled inimese peale ja siis lased kätel, kehal tunnetada, käsi võib asetada kindlatele kohtadele või lasta kogu tegevust ka tajul juhtida,” soovitas ta.

Skeptilisuse vastu aitab positiivne kogemus

Juba aastaid kasutab Kristi Karm reikit ainult oma pere peal. „Tänagi tuli laps nuttes, et oli varbale haiget saanud, kallistasin teda ja hoidsin haiget saanud kohta – ka see on reiki!”

Kui praktikandist arst tema kooliminevat last üle vaatas, oli too üllatatud, et see pole ammu arsti juures käinud. „Viimasel ajal ei vaja me pere eraldi reiki seanssi, lihtsalt olen alati valmis kallistama ja lohutama, mis on ka tegelikult reiki. Inimesed kallistavad ju ikka heast tahtest ja südamest ja sellega suunavad ka positiivset energiat,” ütles Karm.

Skeptikuid jagub, kuid kuna ta oma tegemisi eriti ei reklaami, on tema juurde sattunud inimesed, kes usuvad ise reikisse. On aga käinud ka skeptikuid. „Näiteks üks hea tuttav, kes kurtis juba mitmendat päeva kestvat tugevat kõhuvalu, kuid oli tõesti skeptiline, pakkusin, et tulgu pärast tööd läbi ja proovime,” rääkis ta. Tuttav sai abi ja tema suhtumine muutus. „Teatavasti on ju uskumine juba pool võitu, aga skeptilisuse vastu aitab ikka vaid positiivne kogemus!”

Ekstreemseim juhtum oli tal pisut üle viie aasta tagasi, tema lähedasel avastati südamelihaste ulatuslik lõtvumine. Tegemist oli muidu terve, mittesuitsetava, harrastusspordiga tegeleva inimesega. Haiguse vastu anti rohtusid ja rohtude kõrvalmõjude vastu anti veel rohkem rohtusid. Tema tervis ei paranenud, pigem halvenes. „Olin sel hetkel reiki alal algaja ja soovitasin pöörduda oma õpetaja Jaan Jäätsa poole. Elasime tema juures peaaegu terve nädala ja tegime mitu reiki seanssi päevas,” meenutas Karm. 

Tema sõnul oli haigel iga päevaga aina enam elujõudu. „Nädal hiljem oli meiega hoopis teine inimene, ta tundis end paremini ja kindlamalt, jaksas jälle toimetada ja tegutseda.” 

Haigust see küll päris välja ei ravinud, kuid algatas kehas paranemisprotsessi. Nüüd mitu aastat hiljem on ka arstid öelnud, et tervis paraneb ja lootus on täiesti terveneda.

Kui rääkida arstimitest, siis õpetaja juures oldud nädala jooksul unustas tuttav oma rohtusid võtta. „Neid oli tõesti palju ja võtma pidi mitu korda päevas,” meenutas Karm. 

Karm ütles, et ta tuttav ei võtnud enam ka koju jõudes rohtu, sest enesetunne oli hea. Mõne aja pärast esines tal siiski nõrkust ja arstiga kokkuleppel hakkas ta tarvitama vaid üht konkreetset arstimit. Sellest piisas. „Reiki ei välista rohtude tarvitamist. On haigusi, mis vajavad ka lääne meditsiini abi, siis tuleb ikka tavaarsti teenust kasutada,” pani Karm südamele.

See oli Karmil väga põnev aeg, sest sai päevast päeva toimetada õpetaja kõrval. „Mina sain meeletu kogemuse, sest õpetaja toetas minu tajusid ja kogemusi ning arutasime asju koos läbi.”

Kummaline teekond

Karm peab oma teekonda reiki juurde kummaliseks. Esimene kokkupuude oli tal 9–10aastaselt ema-isa töö juures ühe sekretäriga. „Köhisin jubedalt, mispeale ta küsis, miks ma käsi peale ei pane. Ütles, et tunnetagu ma käsi ja kui surin tekib, asetagu ma nood rinnakule. Nii oli teinud vanarahvas omal ajal,” meenutas Karm.

Palju aastaid hiljem oli ta tugiisik ühel pikal ja keerulisel sünnitusel. „Kogu aeg oli tunne, et mudimise ja punktidele vajutamise asemel tahan ainult käsi peal hoida – sünnitaja ütles, et käsi liigutaksin, sest ühe koha peal need kõrvetavad,” ütles ta. Sellega mõistis, et ilmselt nii see vajalik energia liigubki, kuigi tol hetkel ei teadnud ta veel reikist midagi.

Mõni aasta hiljem plaanis seni joogatreenerina tegutsenud Karm osaleda Tallinnas ühel koolitusel. „Polnud tuju minna ja siis avastasin, et samal ajal on Haapsalus reiki koolitus. Ma küll ei teadnud, mis see on, kuid teadsin, et seal saab kätega midagi teha. See mulle meeldis!”
Reikiga ehk siis energia suunamisega võib tegelda igaüks, osa inimesi lihtsalt tajub lihtsamalt ja teised peavad natuke rohkem „harjutama”, et taju oleks märgatavam. Reiki on jaapanlase Mikao Usui välja töötatud süsteem. Tegelikult on maarahvas selle protsessiga tegelnud ju ammustest aegadest. Seega võib reikiga tegelda igaüks, kel on head soovid ja tahtmine.

Pooldab kõiki reiki koolkondi

Karm on õppinud reikit õpetaja Jaan Jäätsa käe all. „Tema on inimene, kes mõjus mulle kohe. Inimesed mõtlevad minu juttu kuulates, et olen kuskile „võrku” sattunud, kuid õpetaja teab tõesti, millest räägib. Ta teeb seda kõike nii selgelt ja loogiliselt ning üldse mingeid rangeid piire seadmata,” ütles ta. 

On mitmeid reiki koolkondi Üldplaanis jagunevad need kaheks: traditsioonilised Jaapani reiki koolkonnad ja Lääne reiki koolkonnad. Suur osa Eesti reiki õpetajaid on just Lääne reiki koolkonna järelkasv. Jaan Jääts on üks väheseid, kes räägib korraga kõigist koolkondadest, ja see teebki Karmi sõnul asja usutavaks.

I taseme kursuse tegi Karm läbi kuus aastat tagasi, II taseme tegi aasta pärast seda. „Reikit õppisin iseenda ja oma pere tarbeks, et oleks alternatiive ja toetust tavameditsiinile,” avaldas Karm. Kuna ta ise kedagi koolitama ei kavatse hakata, ei plaani ta praegu kolmandat taset.

„Reiki on minu igapäeva osa, püüan iga päev jälgida reiki looja Usui sõnastatud mõtteid: „Just täna – ära ägestu, ära muretse, tee endaga kõvasti tööd ja pühendu, ole tänulik, ole lahke teiste vastu,”” ütles Karm.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
8 aastat tagasi

Palju üks seanss maksab?

kas
8 aastat tagasi
Reply to  juss

kallistus õnneliku lõpuni

illusioon, illusioon
8 aastat tagasi

teid vaid loon, teid vaid loon