Rannavaip läheb Rootsi rändama

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

rannarootsi muuseumi näitus (12)Rannavaiba originaali saab vaadata Haapsalus Rannarootsi muusuemis. Foto Arvo Tarmula

Eestirootslaste ajaloost jutustava Rannavaiba näitus läheb järgmisel nädalal Rootsis rändama — esmalt saavad eestirootslaste ajalooga tutvust teha gotlandlased, seejärel liigub näitus edasi Haapsalu sõpruslinna Eskilstunasse, kuhu jääb oktoobri teise pooleni.

Nii Visbys Almedaleni raamatukogus kui ka Eskilstuna linnamuuseumis, kus näitus välja pannakse, avatakse see eestirootslasi tutvustava loenguga. Gotlandil räägib tikitud vaibast ja selle tegemist Rannarootsi muuseumi teadur Jorma Friberg, Eskilstunas aga on lisaks Rannarootsi muuseumi direktorile Ülo Kalmule avamisele oodata ka Rootsis elavate eestiroostlaste ja väliseestlaste organisatsioonide ning Haapsalu-Eskilstuna sõprusühingu esindajaid.

Ülo Kalmu sõnul näituste korraldamisel Rootsis olnud vedavaks jõuks Rootsis tegutsev eestirootslaste organisatsioon Svenska Odlingens Vänner (SOV) ja ta lisas, et kindlasti neid paiku, kus Rannavaiba näitust näha saab, lisandub veelgi. „Rootsi on suur, aga Rannavaip ainus, nii et saame seda veel palju tutvustada,” ütles muuseumijuht.

Rannavaip on 2002. aastal valminud 20 meetri pikkune käsitsi tikitud vaip, mis jutustab eestirootslaste 700 aasta pikkusest ajaloost Eestis. Kaks aastat tagasi koostati Rannarootsi muuseumi ja Turu käsitöömuuseumi ühisprojekti Aiboland–Åboland raames vaibast fotonäitus, kus igale vaibamotiivile on lisatud eesti-, soome- ja rootsikeelsed selgitused.

Näituse üks koopia oli tänavu suvel vaatamiseks Vormsil kodukandiühingu muuseumis ja osutus Ülo Kalmu sõnul seal väga populaarseks. Teine koopia on varem rännanud ringi Soomes, Turu kandis ja asub nüüd Rootsis eestirootslasi tutvustama.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments