0

Rahvusvaheline väntorelifestival väisab Haapsalut

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Iloni Imedemaa

Iloni Imedemaa. Foto: Arhiiv

Eesti teatri– ja muusikamuuseumi ja Soome väntorelimängijate ühingu poolt korraldatav kultuurifestival külastab 8. augustil Haapsalut. Väntorelimuusikat saab nautida Iloni Imedemaal alates kella 17.  

Tänavaile ja kontsertipaikadesse saabub üle 30 väntorelimängija kümnest riigist. Toimub üle 20 kontserti viies erinevas Eesti paigas. Lääne–Euroopast pärit pikkade traditsioonidega kultuurivaldkond on oma koha leidnud ka Eestis ja Soomes.

Festivali üks peakorraldajatest Risto Lehiste selgitab, et festivaliga soovime Eesti inimestele tutvustada väntorelimuusikat kui pika ajalooga kultuurivaldkonda. Lisaks muusikale on paeluvad ka ajaloolised muusikainstrumendid ja ilusad kostüümid. „Väntorelimuusika võlu peitub selle universaalsuses, positiivsuses ning sobivuses igale kuulajale,“ lisas Lehiste.

Koostöös Soome Varkause mehaanilise muusika muuseumiga algatatud traditsioon on lisaks Eesti teatri– ja muusikamuuseumi mehaanilise muusika kollektsiooni uurimisele ja korrastamisele pannud aluse ka väntorelifestivalide traditsioonile. Senini on festivalid toimunud 2005. ja 2011. aastal Tallinnas. Aastatel 2006. 2008. ja 2013. peeti festival Tartus.

2015. aasta festival on pühendatud 10 aasta möödumisele esimesest väntorelifestivalist.

Väntorel on mehaanilise muusika valdkonda kuuluv muusikainstrument, mille kolmeks suuremaks osaks on lõõts, helikandja ning helitekitaja. Lõõtsa aetakse ringi käsitsi ja helikandjaks võib olla perforeeritud paberilint või metalltihvtidega rull. Helitekitajaks on viled, metallkeeled või–lehed.

Soome–Eesti ühisfestival algab 31. juulil Soomes Hämeenlinnas, pühendusega Jean Sibeliuse 150. sünniaastapäevale.

4. augustil jõuab festival Eestisse, kus esimene kontsert antakse Palmse mõisas.

5. augustil toimub väntorelipäev Rakveres.

6.–9. augustil algab festivali põhiprogramm. Esinemiskohtadeks on Tallinna vanalinn, Tallinna Jaani kirik, Kadrioru park, Vabaduse väljak, Toompea, Tallinna Loomaaed ja Paide Vallimägi.

8. augustil kell 17 algab Haapsalus Iloni Imedemaal väntorelikontsert.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz