Lihula uus proviisor on Toomas Talving

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lihula uus proviisor Toomas Talving tööhoos  Foto_erakoguLihula uus proviisor Toomas Talving tööhoos. Foto: erakogu

Viimasel paaril kuul on Lihula rahvas märganud, et nende apteeki on end sisse seadnud keegi tundmatu meesterahvas, kes on valge kitli selga ajanud ja linnarahvale hoogsalt ravimeid ja nõuandeid jagab, vahendab eile vallaelanike postkastidesse jõudnud Lihula Valla Teataja.

Mees, kes apteegis ravimeid jagab, on proviisor ehk kõrgharidusega apteeker Toomas Talving.

Ülikooli lõpetamise järel asus Toomas Talving tööle tolleaegsesse Haapsalu rajooni keskapteeki juhataja asetäitja ametikohale. „Sealt said alguse ka kontaktid teiste rajooni apteekidega, kaasaarvatud Lihulaga ja tema kollektiiviga, millest tänaseni osa rahvast apteegis töötab,“ meenutas Talving.

Talving kirjutas, et ajal, mil ta töötas Eesti esimeses välismaises ravimifirmas Nycomend SEFA, jäi tema kui Läänemaa mehe kureerida ja hallata, Eesti läänepiirkond, kuhu kuulus ka Lihula.

Talving on töötanud ka ravimikontsernide Pfizer ja GlaxoSmithKline Eesti esinduses.

„Sel suvel tehti mulle ootamatult ettepanek tulla sõna otseses mõttes tagasi maa peale, teha midagi väga olulist ja mis veel olulisem, seda kõike oma kodukandis,“ kirjutas Talving. „Lihula puhul on minu jaoks tähtis veel üks tõsiasi. Nimelt see, et ma olen oma suguvõsas kolmas põlv, kes on selle kohaga seotud.“

Toomas Talving meenutas, et 1937–1940 elas ja töötas Lihulas advokaadina, notarina tema vanaisa Siim Talving. 1962. aastal tulid noorte arstidena Lihulasse tööle Siim Talvingu poeg, Toomas Talvingu onu Tõnu Teet Talving koos arstist abikaasa Heli Talvinguga. „Seega, mul polnud vaja pikaajalist vaagimist, et selline otsus langetada,“ nentis Talving.

„Apteegis on käinud inimesi, kes neid aegu veel väga hästi mäletavad ja kellega ma kindlasti nendel teemadel kavatsen vestelda,“ lubas Talving. „Arvestades asjaolu, et suur hulk maaapteeke on suletud ja me oleme siin ainukesed teenindamaks mitme valla inimesi, on mind vallanud suur missioonitunne – Lihula apteegi lippuigas olukorras kõrgel hoida esiisadele kohaselt!“

Pühadesoovitus proviisor Talvingult: „Hoidke tervist! Ärgem üritagem kogu aasta sööke ja jooke selle ühe kuuga ära tarbida! Uus aasta tuleb ka! Olge rõõmsad! Rõõmus inimene on terve.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mailis
9 aastat tagasi

Tubli poiss, Toomas. Jõudu ja kõike head algavaks aastaks. Ilusaid Jõule.

Jane
9 aastat tagasi

Milline üllatus, minu keemiaõpetaja. Ainult head mälestused õhtukooli aegadest. Edu ja jõudu Teile!

Maano
9 aastat tagasi

Tõsi, ehtsat apteeki leidub veel maa-piirkonnas. Aga kauaks neidki. Kui oma maakoju sõidan, siis kindlasti külastan Lihula apteeki. Jõudu apteekritele!! Sellise inimese leidmine valda näitab ka kohaliku omavalitsuse suutlikust, pole sugugi nii, et ei leia spetsialiste ja keegi ei taha tulla. Kena Jõulu ja häid kordaminekuid edaspidiseks! Tänu hr Talvingule on mul veel hing sees.Aitäh!

Pille+Savisaar
9 aastat tagasi

Jõudu ! Minu isa oli 50-ndatel Risti apteegi proviisor. Nüüd on ehtsast apteegist
jäänud vaid mälestus.

Igati
9 aastat tagasi

Igati hää, et ka Lihulasse leidub haritud inimesi