0

Jaaniajal reisis saartele rahvast kümnendiku võrra mullusest rohkem

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Väinamere Liinide teatel tõi jaaniaeg tõi saartele taas rekordiliselt rahvast. Jaanipühade reisiperioodil sõitis kuue päeva jooksul Kuivastu-Virtsu liinil mullusega võrreldes 7% enam sõidukeid ja reisijaid; Heltermaa-Rohuküla liinil aga koguni 13% sõidukeid ja 12% reisijaid enam kui 2013. aasta samadel päevadel. Nii tippajal kui ka väljaspool tippaegu kindlalt kasvav nõudlus näitab, et Väinamerele on vaja suveks viite suurt laeva juba praegu.

Väinamere Liinide teenindusjuhi Anu Hiiuväina sõnul hajus saartele sõit mitme päeva vahel ning nõudlus oli ühtmoodi kõrge kõigil kuuel jaanipühade reisiaega jäänud päeval reedest kolmapäevani. Veidi rahulikum oli vaid esmaspäeval ning Saaremaa liinil ka kolmapäeval, kuid ka nendel päevadel ei jäänud nõudlus alla tavapärasele suvisele nädalavahetusele. Kõige tihedam on aga alati pühade viimane päev, kui paljud korraga soovivad mandrile naasta, mis tekitabki ooteajad sadama sissesõiduteel.

Hiiuväin rääkis, et sadamates sujus pääslate läbimine, piletimüük ja laadimine rekordilisest reisijate arvust ning tippaegadel tekkinud 3-5 tunnistest ooteaegadest sõltumata plaanitult ja rahulikult. „Töökäsi oli piisavalt ja jagus igale poole, reisijad olid sõbralikud ja kannatlikud. Graafikutesse oli lisatud pühadeks täiendavaid reise, hilisõhtule tegime jooksvalt veel mõned reisid juurde. Laevaliikluse pere tänab reisijaid, kes oma sõitu varakult planeerivad, e-pileti ostavad ja väldivad tippaegu sadamates, selline koostöö ongi sujuva laevaliikluse üks võti!“

20.-25. juunil reisis Kuivastu-Virtsu ja Rohuküla-Heltermaa liinidel kokku 81256 reisijat ja 27 769 sõidukit. Mõlema liini kokkuvõttes suurenes nii reisijate kui ka sõidukite arv mulluse jaaniajaga võrreldes 8 protsenti.

„Juuli nädalavahetused on tegelikult kõik sama suure nõudlusega kui jaanipäev, seega kogu suvi vajab täiendavat võimsust. Meie kogemus näitab, et mahud kahekordistuvad iga 7 aasta järel. Uued laevad on liinidel juba viiendat suve, mis tähendab, et peatselt on jälle vaja täiendavat võimsust juurde. Sadamatest maanteele looklev järjekord annab tunnistust, et olemasolev laevastik, sadamasüsteem ja sõidugraafiku tihedus on tippajal oma lae saavutanud ning ühes päevas üle viidavate sõidukite hulk nendel tingimustel enam ei saa kasvada. 3-5 tunniseid ooteaegu, mis tippajal jälle tekivad, saab leevendada vaid suurema laeva tekipinnaga ajaühikus, mis tähendab täiendavat laeva liinile. Nelja laevaga, mis praegu liine teenindavad, jääb suvel juba hätta ja mugavat ooteaegadeta teenust tippaegadel kahjuks enam pakkuda ei suuda,“ nentis Hiiuväin.

Kuivastu-Virtsu liin kogus jaaniaja reisiperioodil 20.-25. juunil 59 496 reisijat ja 20 590 sõidukit – mullusega võrreldes tähendab see 7-protsendilist tõusu. Enim reisijaid oli Saaremaa liinil 20., 21., 22. ja 24. juunil, mil üle väina liikles päevas 10 tuhat kuni 11 800 reisijat ca 3550-4000 sõidukiga.

Heltermaa-Rohuküla liinil sõitis jaaniajal kokku 21 760 reisijat ja 7179 sõidukit, mida on mulluse jaaniga võrreldes vastavalt 12% ja 13% enam. Kõige tihedam päev oli ootuspäraselt 24. juuni, mil liinil sõitis 4642 reisijat ja 1368 sõidukit, kuid ka teised päevad ei jäänud oluliselt alla.

Fotod: Urmas Lauri

Laevasaba 011 Laevasaba 012 Laevasaba 020 Laevasaba 024 Laevasaba 025 Laevasaba 030

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz