0

Aivo Paljasmaa: Dracula äpardunud kloon Suarez kurvastas kõiki

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Aivo Paljasmaa. Joonistus: Ott VallikVärskelt vaatajate ees lahti rullunud Ladina-Ameerika seebiooperis on peategelane skandaalne Luis. Lapsepõlves kannatas ta vanemate vendade terrori all, kui need lõunalauas viimased praetükid endale haarasid. Taltsutamatus vihahoos lõi Luis vendadele hambad sisse. Teda taheti sundravile saata, kuid noorukit ootas ees helge jalgpallikarjäär. Särava mängumehena jõudis Luis rahvuskoondisesse.

MMi hiigelareenil pingelises olukorras Itaalia meeskonna vastu tabas Luisi aga taas amokihoog ja ta lõi kirglikult hambad vastasmängija õlga. Peagi vurasid kohale kiirabiautod ja meeltesegaduses mööda platsi jooksvale vampiirihakatisele järele jõudnud sanitarid tõmbasid talle ülle pika varrukatega särgi. Kuhu verehimuline antikangelane viidi ja kui kauaks, pole esialgu teada. Kaasmängijail jääb üle vaid loota, et kinnipeetavat hoitakse kohas, kus on kindlad lukud. Dracula-taolise palluriga ei taha keegi platsil koos mängida.

Oleks õiglane, kui kirjeldatud seebiooperi süžee ka tegelikult nii lõpeks. Teisipäevane kohtumine Itaalia ja Uruguay vahel päädis sedavõrd skandaalselt, et kõigi huviliste ja kogu laiema üldsuse õiglusmeel sai valusa hoobi. Uruguay tähtmängija Luis Suarez hammustas itaallast Giorgio Chiellinit õlast. Võitlusolukorras Itaalia värava all. Kohtunik juhtunut ei märganud, kuid videokorduses on kõik selgelt näha. Loodetavasti määravad FIFA jalgpallijuhid Suarezile karmi karistuse, seda ootavad praegu kõik jalgpalli armastavad ja austavad inimesed.

Vastase hammustamine võitlusplatsil on üldiselt harv nähtus. Suarez ise on kahel korral nii teinud, 2010 Hollandi liigas ja 2013 Inglise liigas mängides.

Üliandekale ründajale tõid need juhtumid mitmekuise mängukeelu, kuid tundub, et haiglaslik vampiirifoobia pole meest maha jätnud. Tema õige koht tundub olevat kinnises raviasutuses, sest ta on kaasinimestele ohtlik. Näiteks me paneme vajadusel oma väravale sildi „Ettevaatust, kuri koer!”. Milline silt tuleks panna Suarezi elamise väravale?

Sekundiga taevast põrmu

Alles eelmise mängu – Inglismaa ja Uruguay – järel ülistati Suarezt, kes lõi kaks säravat võiduväravat. Nüüd kukkus mees taeva kõrgustest otse põrmu. Kõik juhtus vähem kui sekundiga, nii väravalöök kui ka hammaste õlgalöömine.

Kahju on Uruguayst, kes väikese riigina mõjub vutiväljakul kui suurriik. Kuigi nad jätkavad turniiri nüüd kaheksandikfinaalis, näitavad teised neile ikka näpuga, et need on ju Suarezi-mehed. Publik on praegu nende vastu ja publikut saab selles mõista.

Uued tippmargid ja Kreeka ime

Saksamaa koondise tähtründaja 36aastane Miroslav Klose lõi värava matšis Ghana vastu, mis tähendas tema 15. väravat nelja MM finaalturniiri jooksul. Ühtlasi tõusis Klose kõigi aegade MMide edetabelis esikohta jagama brasiillase Ronaldoga.

Matšis Jaapani vastu vahetati viimasteks minutiteks Kolumbia väravavahiks 43 aasta 4 päeva vanune Faryd Mondragon. Tema on nüüd eakaim mängumees, kes MMi finaalturniiril platsile jooksnud. Senine tippmark kuulus Kameruni tähtmängijale Roger Millale, kes 1994. aasta MMil oli platsil 42 aastat 39 päeva vana.

Euroopa vutigigandid – neljakordne maailmameister Itaalia ning maailmameistrid Hispaania ja Inglismaa – on juba välja langenud, aga paljude huviliste pilkenumber, pusiva mängustiiliga Kreeka jätkab teekonda tiitli poole. Kreeklased polnud kahes esimeses matšis ühtegi väravat löönud, kuid kaks tabamust ja võit Elevandiluuranniku koondise üle viis nad kaheksandikfinaali.

Tulemused

 • Itaalia – Costa Rica 0:1
 • Šveits – Prantsusmaa 2:5
 • Honduras – Ecuador 1:2
 • Argentina – Iraan 1:0
 • Saksamaa – Ghana 2:2
 • Nigeeria – Bosnia ja Hertsegoviina 1:0
 • Belgia – Venemaa 1:0
 • Lõuna-Korea – Alžeeria 2:4
 • USA – Portugal 2:2
 • Alagrupiturniiri kolmas voor
 • Austraalia – Hispaania 0:3
 • Holland – Tšiili 2:0
 • Brasiilia – Kamerun 4:1
 • Horvaatia – Mehhiko 1:3
 • Costa Rica – Inglismaa 0:0
 • Itaalia – Uruguay 0:1
 • Jaapan – Kolumbia 1:4
 • Kreeka – Elevandiluurannik 2:1
NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz