0

Läänermaale toovad Võidutule Eda Tamme ja Silver Hinno

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kaitseliidu Keskjuhatus kinnitas täna tänavused Võidutule toojad, kelleks on igast malevast aktiivne kaitseliitlane ja naiskodukaitsja, keda seovad perekondlikud sidemed.

„Kaitseliidus on läbi aegade olnud tegevust igas eas ja igast soost inimesele. Nii on meil üle Eesti palju tublisid perekondi, mille kui mitte kõik, siis enamus liikmeid on tegevad ka Kaitseliidus,“ selgitas Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili tänavuaastast tuletoojate valikut. „Tugev perekond on meie ühiskonna ja riikluse vundament ja Kaitseliit oli, on ja jääb selle aluspõhja toetajaks ja kujundajaks,“ lisas kindral Kiili.

Tuletoojad viivad muinas- ja mälestustulest liidetud ning presidendi poolt teele läkitatud Võidutule keskselt Võidupüha paraadilt Valgas kodumaakondadesse.

Läänemaa

Eda Tamme ja Silver Hinno

  • ValgeLaev256-viEda Tamme (pildil paremal, osalemas tänavusel patrullvõistlusel "Valge Laev") liitus Naiskodukaitsega 2010. aastal. Ühe hooga tegi ta läbi kõik Naiskodukaitse baasväljaõppe moodulid ja sõduri baaskursuse. Eda on väga sportlik ja osalenud nii oma maleva võistlustel (patrullvõistlus „Valge Laev“ ja rännakmatk „Tihu Kevad“), kui ka vabariiklikel ja piirkondlikel koormusmatkadel üle Eesti.

Lisaks on ta läbinud ka staabiassistentide baaskursuse ja mentorprogrammi koolituse.

Tavaelus on Eda lasteaiaõpetaja, millega pälvides 2011. aastal Aasta Õpetaja tiitli.

Juba maast-madalast kasvatab ta lastes isamaalisust. Eda on väga hea ema, kelle peres kasvab kaks poega, tänu kellele leidis ta muuhulgas tee Naiskodukaitsesse. Lisaks vajavad tema hoolitsevat kätt suur aed ja majapidamine.

Veel jagub tal energiat minna igal teisipäevaõhtul Linnamäe kultuurimajja, kus rahvatantsurühm „Oru Marid“ oma tantsuoskust lihvib. Sõbrad ütlevad Eda kohta, et temaga võib ette võtta ükskõik mida ja minna ükskõik kuhu. Eda ise ütleb, et talle meeldivad suvi, rokkmuusika ja makaronid juustuga!

  • Eda Tamme poeg Silver Hinno (mõlemad koos pildil) on Kaitseliidu noorliige alates 2012.aastast, enne seda oli 7 aastat aktiivneEda Tamme ja Silver Hinno noorkotkas ja vabatahtlik juht.

Kaitseliitu astudes läbis Silver koheselt sõduri baaskursuse. Aktiivne osaleja kõikidel Lääne maleva väljaõppe- ja seltskonnaüritustel. Lisaks eelnevale on fotograafiahuvilisena korduvalt osalenud koostööõppuse „Orkaan“, Võidupüha paraadide, maleva väljaõppe, spordi-ja seltskonnaürituste ning noorte kotkaste ürituste jäädvustamisel.

Aktiivse sportlasena korduvalt osalenud võistlustel „Mini Erna“, „Valge Laev“, kui ka vabariiklikel ja piirkondlikel võistlustel üle Eesti.

Käesolevaks ajaks esitanud avalduse tegevliikmeks astumiseks. Silveri tegemisi noorkotkana on kõrgelt tunnustatud – Eeskujuliku noorkotka märk 2014.

Võidupühal, 23. juunil saab Valgas lisaks kell 11 algavale paraadile Kesk tänaval vaadata kell 9 Võidutule süütamist ja tuletooja medalite kätteandmist Vabadussõja ausamba juures.

Kell 9.45 algab oikumeeniline Võidupüha jumalateenistus EELK Valga Jaani kirikus.

Pärast paraadi on Valga-Valka piiril avatud kaitseväe ja Kaitseliidu lahingutehnika näitus, kus jagatakse ka sõdurisuppi. Kui ilm on hüva teevad paraadist ülelennu ka Eesti Õhuväe, PPA Lennusalga, Kaitseliidu ja NATO lennukid. Keskne

Võidupüha paraad toimub Valgas teist korda, esmakordselt oli see piirilinnas 1999. aastal.

Võidupüha üritused toimuvad Kaitseliidu eestvedamisel ka kõigis teistes Eesti maakondades.

Võidupüha on Eesti riigipüha, mida peetakse 23. juunil alates aastast 1934. Sellega tähistatakse Eesti vägede võitu Võnnu lahingus Landeswehri üle 23. juunil 1919.

Viduphaparaad123-vi

Mullu toimus Võidupüha paraad Haapsalus. Foto: Urmas Lauri

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz