14

Anneli Haabu: Läänemaa ööbimiste arv on kahanenud

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

_DSC4288-2"Haapsalu linna 735 juubeli ajal peaks sõitma juba ka aurulaev," loetles Anneli Haabu kuurortlinna atraktsioone. Foto: Olle Sundkvist
 

Lääne-Eesti osakaal kogu Eesti turismist ööbimiste järgi on suurenenud 18,1 protsendini (absoluutarvudes ööbimisi regioonis kokku 256 717), olles Tallinna järel teisel kohal. Läänemaal on ööbimiste arv aga vähenenud.

Ööbimiste arv 2014 jaanuar – aprill võrreldes 2013 aasta sama perioodiga on Lääne-Eestis kasvanud 2,9% (+7249 ööd), kogu Eesti kasv on olnud 2,2% (+30 336 ööd, kokku ööbimisi Eestis 1 421 163).

MTÜ Lääne Eesti Turism juhataja Anneli Haabu sõnul paistab eriti silma 2014 aasta esimese nelja kuuga Pärnumaa oma ööbimiste kasvuga 6,2% (+9816 ööd, kokku ööbimisi 168 974).

Ligi 40% (+2557 ööd) ööbimiste tõus on olnud Venemaalt, 36% (+1837 ööd) Lätist ja 7% (+4700 ööd) kasv Eestist. Lisaks ööbimiste arvu kasvule on ka Pärnumaa majutatute arv suurenenud võrreldes eelmise aasta esimese nelja kuuga 11,08% (+7167 majutatut).

SA Pärnumaa Turism juhataja Kaire Ilusa sõnul mõjutab Pärnumaa arvu tugevasti sihtkoha koostöö vene külastajatele suunatud talvepuhkuse programmi ellu kutsumisel ja samuti madalhooajale loodud sündmused nagu Jääfestival. Oma panuse andis kindlasti ka presidenti vastuvõtt Pärnus. Koostöös on sihtkoht võtnud suuna senise madalhooaja arendamisele, eesmärgiga saavutada aastaringse sihtkoha positsioon.

"Kui tulevikku vaadata, siis uksed on avanud just uus Hedon Spa hotell, lisandunud on uusi söögikohti, poode, kino ja vähem kui kahe kuu pärast avatakse Lottemaa. Põnevad on auto24ring tulevased suurüritused ja eriti paistab silma Romantilise Rannatee piirkonna jätkuvalt hea koostöö. See kõik kasvatab Pärnumaa külastajate arvu ka edaspidi ja annab loodetavasti positiivse tõuke kogu Lääne-Eesti regioonile," ütles Haabu.

Jätkuvalt leiavad siia tee Soome turistid, kes moodustavad siinsetest ööbimistest kolmandiku (89 119 ööbimist), kuid kes peatuvad endisega võrreldes siin mõnevõrra lühema aja.

Hiiumaale reisijate arv on kasvanud 4,15% (+60 majutatut), kuid samas on vähenenud ööbimiste arv 3,38% (-97 ööd).

"Hiiumaa on eelkõige sihtkoht eestlastele, kuid üha enam jõuab sinna ka välisturist – näiteks on soomlaste ööbimiste arv seal käesoleva aasta aprillis peaaegu kahekordistunud (+80 ööd). Just avatud uus Kärdla sadam, Hiiumaa ehedad sadamakõrtsid ja külastajatele avatud majakad annavad loodetavasti suure tõuke just merelt tulevate ja merehuviliste turistide osakaalu kasvule," arvas Haabu.

Saaremaa majutatute arv on kasvanud käesoleva aasta 4 kuuga 6,22% (+1492, kokku majutatuid 25 493), ööbimiste arv 3,35% (+1582, kokku ööbimisi 48 807). Peamine kasv on saavutatud siseturisti, lätlaste ja venelaste arvelt. Kui Venemaa osakaal ööbimiste järgi kogu Eestis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on kasvanud 3,5% , siis Lääne-Eestis on kasv olnud koguni 25% (+2590 ööd, kokku 12857 venelaste ööbimist regioonis). Läti osakaal ööbimiste järgi on Lääne-Eestis kasvanud võrreldes eelmise aasta nelja kuuga üle 28% (+2375 ööd, kokku lätlaste ööbimisi regioonis 10747).

"Saared on lätlaste silmis atraktiivsed, Saaremaa spad on läbinud uuenduskuuri, esimesele täishooajale astub vastu Sõrve Külastuskeskus. Endiselt on atraktiivsed Kuressaare linn ja Angla tuulikud. Saaremaiseid maitseelamusi leiab Muhu Veinitalust või Pöide Pruulikoja toodangust – igaühele midagi," lisas Haabu.

Läänemaal on 2014 esimese nelja kuuga toimunud mõningane ööbimiste langus nii siseturistide, kui ka venelaste ja soomlaste osas (kokku -4052 ööd, kokku ööbimisi Läänemaal 36163). Samas on lisandunud külastajaid Leedust (+677 ööd), Lätist (+176 ööd), Saksamaalt (+234 ööd) ja need külastajad majutuvad Läänemaal keskmisest tunduvalt kauem.

"Endiselt on populaarsed Haapsalu vanalinna väikesed ja romantilised kohvikud, kuulsust kogub avatud Pitsikeskus, Haapsalu linna 735 juubeli ajal peaks sõitma juba ka aurulaev," loetles Haabu kuurortlinna atraktsioone.

2014 aasta esimese nelja kuuga 48% (absoluutarvus 123 433) ööbijatest Lääne-Eestis moodustavad eestlased, suurem osakaal (133 284)on välisturistil ja sellest tulenevalt ka on suurem ööbimistest saadavad tulud.

"Lääne-Eesti on juba ajalooliselt nii füüsilise kui vaimse puhkuse sihtkoht olnud. Põnevad atraktsioonid ja tihe kultuurisuvi on nii Hiiumaal kui Saaremaal, Pärnumaal ja Läänemaal. Tasub kindlasti puhata Eestis ja just Lääne-Eestis," kutsus Anneli Haabu tegema suveplaane reisimaks just Eesti läänerannikule ja saartele.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Marget+Vatku
Marget+Vatku

“Endiselt on populaarsed Haapsalu vanalinna väikesed ja romantilised kohvikud…” Kahju, et linn seda ei tea.

adolf
adolf

Arvan ka et majutus liiga kallis, tulge maapeale hindadega tagasi !

aga
aga

Haapsalus on ju majutus nii kallis……toa hihhaks küsitakse 40-50euri,selle raha eest saab Berliini kesklinnas ööbida….

kodanik
kodanik

Vaadake pilti, tainapead Kilu ja Sass. Lugeda te ei oska, pildist äkki saate aru. Laevuke on merelinnas Rakveres remondis, Haapsallu peaks jõudma sügisel veitsa enne jää tulekut.

Kilu
Kilu

Millest sa räägid, saabas? Aiaaugust? Aga selles suhtes on sul õigus. Tagalaht on täiesti sõidetav! Ainult, et talvel, ja autoga!

Sass
Sass

Ja mis pildil on siis?

Sass
Sass

Tegelikult ei saagi aru mis laeva või auriku juttu siin pidevalt aetakse, ilmselgelt on tegu paadiga.

Kilu
Kilu

eelmine aasta ei pääsenud sealt aerupaadidki liikuma. kas niiduki hange on tehtud?

Kilu
Kilu

Kus kohas Haapsalus?

wpDiscuz