Helsingi piiskop: kirik tervitab samasoolisi paare

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

naispiiskop

Soome luterikiriku Helsingi piiskop Irja Askola. Foto: Arvo Tarmula

Nädala algul külastas Haapsalut Soome luterliku kiriku Helsingi piiskop Irja Askola. Lääne Elule andis piiskop Askola intervjuu teisipäeval Toomkiriku külmas tagatoas vaevalt pool tundi enne tema siinse kiriku õhtuse jumalateenistuse algust.

Irja Askola ütles, et inimesed ei peaks tundma end samasoolist paaride poolt liiga häirituna. „Usun, et oma eksistentsiga ei ohusta nad kuidagi heteropaare,“ lausus piiskop Askola.

Miks te Haapsalus olete?

Olen Haapsalus esimest korda. Linn on kena. Mulle meeldib, et see asub mere ääres ja siin on palju loodust. Väikesed puumajad teevad olemise siin hästi õdusaks.

Meil kolleegidega on kenaks traditsiooniks saanud igal aastal juuni alguses teha väike kokkusaamine, et paariks päevaks aeg maha võtta ja niisama suhelda. Tänapäeva maailmast on just selline tavaline inimestevaheline suhtlus, lihtne inimlikkus, kahjuks kadumas. Tihtipeale saadakse kokku vaid selleks, et pidada koosolekuid, teha tulevikuplaane, panna kokku mõni tähtis dokument.

Näib, et Power Point ja Internet on saamas niisma koosolemisest ja rääkimisest tähtsamaks. Ja sellepärast olemegi kolleegidega teadlikult need kaks päeva aega võtnud, et teineteist näha ja taastutvuda, samuti tundma õppida uusi inimesi.

Loomulikult vahetame ka aasta jooksul saadud muljeid ja kogemusi. Meie seas on inimesi, kes on samal ametipostil töötanud 33 aastat ning seega näinud väga erinevaid aegu.

Kuidas te Soome esimeseks naispiiskopiks saite?

Ma arvan, et ju siis oli Soomes aeg selleks küps, et kiriklikule maailmale anda ka pisut naiselikumat vaatenurka.

Mina olen küll esimene naispiiskop, ent Soomes tegutsevad juba ka mitmed naispastorid.

Mida te elust tänases Eestis ja Soomes arvate? Kas inimesed neis riikides on pigem õnnelikud või murelikud?

Eesti ja Soome on omavahel lähedased naabrid – meid lahutab ju vaid väike tükike merd. Väga suuri erinevusi inimeste mõttes ei ole. Arvan, et inimene võib olla õnnelik või õnnetu nii Eestis kui Soomes.

Ka inimeste mured ja rõõmud on kummaski riigis sarnased. Igaüks võib olla õnnelik, kui tal on kodu ja lähedased, kelle keskel ta tunneb end armastatu ja tunnustatuna.

Samuti mängib inimeste õnnetundes tänapäeval aina rohkem rolli turvatunde olemasolu. Pean silmas nii finantsilist kui psühholoogilist turvatunnet.

Sama lugu on muredega – eks inmesed muretsevad enam-vähem igal pool, et neil oleks olemas kindel töö, et lapsed saaksid hea hariduse ning et vanemas eas oleks igaühele kindlustatud oma kindel koht, kus vanaduspäevi veeta.

Eestis on hetkel palju vaidlusi tekitanud seaduseelnõu, mis aitaks reguleerida samasooliste paaride kooselu ja õigusi. Mida teie sellest arvate?

Ma olen seda ka varem avalikult kommenteerinud. Olen neid asju välja öeldes lähtnud kõige rohkem igale inimesele kehtivatest üldtunnustatud inimõigustest, milleks on muu hulgas ka vabadus valida.

Olen ikka arvanud, et armastus on midagi suurt, kõiki ja kõike ühedavat. Igaüks meist tahab armastada ja olla armastatud ning antud küsimuses peaksime asju vaatama laiemalt, kui sellest räägib Piibel.

Inimesed ei peaks tundma end samasoolist paaride poolt liiga häirituna, sest usun, et oma eksistentsiga ei ohusta nad kuidagi heteropaare.

Kirikul on üks väga tore tava öelda igale jumalakotta astujale „Tere tulemast!“. Ma ei näe mingit põhjust, miks ei peaks me sedasama ütlema ka samasoolistele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kristuse järgija
9 aastat tagasi

Helsingi piiskop: “antud küsimuses peaksime asju vaatama laiemalt, kui sellest räägib Piibel”

Kristlased (kaasa arvatus kristlikud juhid) peaksid elu tõsiseid küsimusi vaatama ikka Piibli põhjal, mis sõnastab ühemõtteliselt, et homoseksualism on patt, mis pole Jumala silmis aktsepteeritav. Mõistagi on kõik inimesed oodatud kirikusse jumalateenistustele, kus on võimalik kuulda Piibli õpetust ja sõnumit Jumala armastusest ning ka eestpalve läbi kogeda vabanemist patu ahelatest, kaasa arvatud seksuaalsõltuvustest jm pattudest.

Anonüümne
9 aastat tagasi

Respekt!!

seda
9 aastat tagasi

jäledat samasoolisust võite taevas harrastada, kui sinna kunagi jõute, maapeal tuleb soojätkamisega tegeleda

Muremõte
9 aastat tagasi

Nii kirikul, kui tavainimesel on väga palju muid muresid, millest mõelda või rääkida. lõpetaks samasooliste teema üldse meedias ära. Keegi neid ei kiusa ja keegi neid ei ahista. Elage ja olge õnnelikud ja teie teistmoodi olek ei huvita enam kedagi, lõpetage oma afišeerimine.

Kodanik M-u
9 aastat tagasi

Aitäh toetuse eest.

Mutionu
9 aastat tagasi

Jällegi adekvaatne artikkel,me kõik oleme võrdsed!