Juhtkiri: Kohalik asi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Euroopa Parlamendi valimisteni on jäänud pisut rohkem kui kaks nädalat. Kampaania on seni olnud aga väga tagasihoidlik. „Kindlalt!” ja „Rahu!” on Reformi– ja Keskerakonna loosungid. IRL pakub Vene presidendiga suudlevat Edgar Savisaart ning Ansipi kampaaniameeskond Savisaart Kremli taustal.

Aga mis edasi? Ah jaa, inimõiguste aktivisti Silver Meikari tuuribussis läks vesi keema.

Sisule keskenduv eurovalimiste kampaania oleks enamiku valijate jaoks ülikeeruline, sest saadikute igapäevatöö hõlmab rahvusvahelist õigust ja välispoliitilisi suhteid. Aga millegi järgi peab valija oma valiku tegema. Kas valida kindluse ja rahupüüdluse järgi? Või hoopis oranže apelsine või loosungit „Kui must, siis näita ust”?

Euroopa valimiste puhul näib olevat üsna kohatu rääkida kohalikest asjadest. Ometigi mõjutab europarlamendi valimiste tulemus märgatavalt kohalikku poliitikat. Vähem kui aasta pärast on riigikogu valimised. Europarlamendi hääletustulemus näitab erakondadele nende positsioone. Kui need vajavad parandamist, mõjutab see ka sisepoliitikat.

Kokkuvõttes jääb ikkagi küsimus, mida me siis valime. Kui Euroopa asjad on valijate jaoks liiga keerulised, siis tehakse valik rinnarätiku või ühesõnalise loosungi järgi. Kui valime sisepoliitiliste eelistuste järgi, siis oleks ilmselt kohane ka kampaania ehitada sisepoliitikale.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments