Kevad tuli kuu aega varem

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

24. veebruari hommikul puhkes maja ees õitsele esimene kevadekuulutaja. Foto: Arvo Tarmula
24. veebruari hommikul puhkes maja ees õitsele esimene kevadekuulutaja. Foto: Arvo Tarmula
Sel aastal algas kevad tubli kuu aega tavapärsest varem — juba veebruari lõpus õitsesid mõnes kohas lumikellukesed,väljas on pajuurvad, vahtramahl jookseb ja kohal on esimesed rändlinnud.

Fotograaf Arvo Tarmula märkas õitsvat lumikellukest juba vabariigi aastapäeval.

Samal päeval lasi Ridala vallas Üsse külas elav Jaan Kelner esimest korda vahtramahla, mis on tavapärasest umbes kuu aega varem.

„Ega minu väike võtmine anna võib–olla kõige adekvaatsemat näidet — ma pole raatsinud vahtral tüvesse auku teha vaid olen oksaotsast võtnud. Tüvest võis tõenäoliselt juba varem tulla,” ütles Kelner.

Tema sõnul jooksis vahtramahl kenasti esmaspäeval, jahedamate ilmade tõttu paar päeva „mõtles” ja neljapäeval hakkas uuesti voolama.

Loodusemehele Marko Valkerile on silma hakanud nii paju– kui ka üsna kevadise moega sarapuurvad.

„Selliseid kevadeid on olnud ka varem, aga kui linnukevadest rääkida, siis see on alanud tavapärasest tublisti varem,” ütles Valker.

Valkeri sõnul on lõokesi ja kiivitajaid juba päris palju kohal. Juba olla nähtud esimesi sookurgi ja Haapsalus on kirja pandud hallhani.

„Nii soojad ilmad veebruarikuus on üliharvad nähtused,“ rääkiskogenud ilmavaatleja Ilmar Öövel.

Öövel mäletab, et viimati oli vabariigi aastapäeval nii soe nagu tänavu 1989. aastal. Toona mõõtis ta keskpäeval sooja 9,3 kraadi, tänavu oli vabariigi aastapäeval 7,7 kraadi sooja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mi
10 aastat tagasi

2008 veebruar oli ka sama soe, Haapsalu laht oli jäävaba, lund polnud, lumikellukesed õitsesid 9. kuupäeva paiku. Ei ole nii harv midagi.

mu.
10 aastat tagasi

Jõulude ajal juba lumikellukesed välja aga õitsema hakkasid veb keskel.