Ants Roos: Wiedemanni kooli kroonlühtrist

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ühisgümnaasiumi kunstihange 2

Harrastuskunstniku Ants Roosi meelest ei kujuta Läänemaa ühisgümnaasiumi fuajee laes olev kunstiteos “Lennula” (pildil) mitte linnuparve, vaid monstrumite parve koos ripnevaid soolikaid meenutava juhtmerägastikuga.

Sõna “kroonlühter” või “lühter” on muidugi liialdus. Vägisi kipuvad keelele sellisest taiesest rääkides sapised väljendid. Lõpuks ometi sai Haapsalu kõige ilusam ehitis või ütleme maja korda ning kõik me selle kooli vilistlased tundsime südamest rõõmu ja ka uhkust.

Wiedemanni tänava koolimaja on ehitatud noorte harimiseks. Haridust ei jaga mitte ainult õpetajad, vaid ka keskkond, kus õpetamine toimub. Ühisgümnaasium on nii väliselt kui ka interjöörilt väga heas kooskõlas.

Idee kasutada linde fuajees ei ole ju iseenesest sugugi paha, kuid kuidas seda teha, on juba teine küsimus. Arvan, et nad ei tohiks rikkuda seda üldmuljet, mis ruumi siseneja saab. Elegantne linnuparveke kõrgel lae all võiks isegi kõne alla tulla, kuid selline monstrumite parv ripnevaid soolikaid meenutava juhtmerägastikuga – keda või mida see sümboliseerib? Olen nõus, sellist valgustit võib ju kasutada lühikest aega jõulu- või uusaastaüritusel või siis mõnel näitusel.

Mina arvan ja ilmselt paljudki arvavad, et kui on tegemist kunstiga ja pealegi nii suure rahalise väärtusega, siis peaks olema midagi ajatut ja väärtuslikumat. Üks kaasaja Austria kunstnik, kes viljeles moodsat, isegi väga moodsat kunsti, on kunagi öelnud, et hea kunst ei vaja selgitusi, ta on kõigile üheselt mõistetav.

Ants Roos,
harrastuskunstnik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
appi
10 aastat tagasi

See jubedus nüüd jääbki sinna lae alla? :O

Raul
10 aastat tagasi

Seltsimees PUNANE ! No sinu aeg kommenteerida sai kull ammu läbi! Sulle peaks sobima SIRP ja VASAR!

Kas
10 aastat tagasi
Reply to  Raul

Selle jõleduse autor tegi suu lahti ja kukkus inimesi väravima ?

Mario
10 aastat tagasi

Minusugusele kunstivõhikule tundub see äärmiselt kole. Ilmselt pole komisjoni õigeid inimesi valitud. Teostuselt näeb välja väga amatöörlik ja odav. Rippuvad objektid oleksid tehtud nagu vanast papist, mis on hõbedaseks värvitud.

Anonüümne
10 aastat tagasi

See on lausa kohutav mille alla raha pannakse. ja see monstrumite parv on jube. kas tõesti asjalikumasse kohta ei mõisteta raha panna. oeh.

ätt.
10 aastat tagasi

Mida seal tahta kui kooliõuel korvpalliplatsil tehakse reklaami õllele,jääb üle vaid oodata kanepi reklaamimist!

Nipi Tiri
10 aastat tagasi
Reply to  ätt.

Sekundeerin täielikult. A Le Coq’i turundus kooliõuel on sobimatu.

Haapsallane
10 aastat tagasi

37000 eurot sellise jubeduse eest maksta,oh õudust ja siis räägitakse ,et raha ei ole, tundub et raha on küllaga, tuleks lihtslt õigesti osata kasutada.Paras oleks selle monstrumi tellijal isiklikust rahast see nüüd kinni maksta.Edu lollustega tegelemisel!

Kohalik
10 aastat tagasi

See komisjon peaks tagasi astuma.

ka
10 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

maitselage direktor

rist
10 aastat tagasi

Nõukaajal oleks see asi veel mõistetav – õpilased kui peata linnud kaootiliselt ringi lendamas, osal juba pea asemel ilitši lambike hiilgamas ja punane juhtnööride ohelik sabaalla pistetud. Huvitav, kas noor kunstnik seda mõtleski?Oh aegu!

Aita Mölder
10 aastat tagasi

Teen ettepaneku.Kutsuda korraks austatud komisjon kokku.Kindlasti annab see parema tulemuse.

just
10 aastat tagasi
Reply to  Aita Mölder

raudteekomisjon

tagasihoidlik arvamus pärnust
10 aastat tagasi

Pildi pealt näeb õudne välja küll. Selle hüpermoderntaiesega on pisut liiale mindud. Ja mis see teil maksiski? Odav näeb välja. Noori kunstnikke tuleb muidugi toetada, aga ehk võinuks paluda neilt veidi konservatiivsemat lähenemist.