Vormsi praam saab homme kiilu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Uue parvlaeva 3D kujutis. Foto: veeteede amet
Uue parvlaeva 3D kujutis. Foto: veeteede amet

Läänlased sõidavad homme Riiga, kus pärastlõunal pannakse kiil tuleval aastal Vormsiga ühendust pidama hakkavale liinilaevale.

Ühtlasi on Vormsi vallavalitsus välja kuulutanud konkursi uuele laevale nime leidmiseks.

Vormsi esindajatena lähevad laevale kiilu panema volikogu esimees Ivo Sarapuu ja volikogu liige Ove Koska. Kohal on ka Lääne maavanem Innar Mäesalu.

Kuni 200 reisijat ja 22 sõiduautot või 2 veoautot mahutav jääklassiga liinilaev ehitatakse valmis Riia laevatehases. Liinile peaks uus alus jõudma 1. mail 2015.

Ivo Sarapuu ei osanud kolmapäeval öelda, kas laevast midagi juba ka näha on. „Kuigi ma arvan, et midagi juba on,” pakkus ta.

9,3 miljonit eurot maksev laev valmib veeteede ameti tellimusel.

Sarapuu sõnul küsiti ka vormsilastelt, millised on nende nõudmised uue liinilaeva asjus. „Põhiline on ikka tonnaaž,” nimetas Sarapuu.

Volikogu esimehe sõnul on metsavedu Vormsil aktiivsemaks muutunud, mistõttu peab ka liinile tulev laev peale mahutama korraga kaks metsaveoautot.

Reisijate mugavuse kohta arvas Sarapuu, et ega selles sammu tagasi astuta. „Tänapäeval mõeldakse eelkõige sellele, et reisijal mugav oleks. Vaevalt et keegi sunnib inimest välistekil sõitma,” rääkis ta.

Uus liinilaev on 43–45 m pikk ja 11–13 m lai ning kuni 2,7 m süvisega. Kiirust peab alus arendama vähemalt 12 sõlme. Laev peab suutma liikuda 0,45 m paksuses jääs.

Uue liinilaeva nimeettepanekuid saab Vormsi vallavalitsusele esitada 31. jaanuarini.

Pakutavaist nimedest valib vallavalitsus välja kolm parimat, mille esitajad saavad sel aastal kolm tasuta edasi–tagasi sõitu Vormsi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Roosa Gummik
10 aastat tagasi

Reisijate mugavuse kohta arvas Sarapuu, et ega selles sammu tagasi astuta. „Tänapäeval mõeldakse eelkõige sellele, et reisijal mugav oleks. Vaevalt et keegi sunnib inimest välistekil sõitma,” rääkis ta.- Väärt jutt valitsejahärral, eriti “Elroni” mugavuste taustal!
Peaasi et kõvera kaelaga meest ligi ei lastaks “roosat porgandit” tegema. Muidu äkki tuleb uus hoopis aerudega, täispuhutav roosa kummipaat.