E-valimistel on hääle andnud üle 15 500 inimese

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eile alanud e-valimistel oli õhtul kella 20.05 seisuga hääle andnud 15 539 inimest.

Vabariigi valimiskomisjoni nõunik Karina Loi ütles BNSile, et e-valimiste süsteemide töös olulisi tõrkeid ei esinenud ja kõik laabus plaanipäraselt.

Kella 20 seisuga oli üle Eesti maakonnakeskustes hääletanud 4215 inimest, mis tähendab, et kohalikel valimistel tegi õhtuks oma valiku kokku 19 754 valijat.

Eile alanud elektrooniline valimine lõpeb 16. oktoobril kell 18 ning valida saab ööpäevaringselt. Maakonnakeskustes saab valida eilsest pühapäevani kell 12–20.

Maakonnakeskustes saab valida sõltumata isiku registrijärgsest elukohast. Igas maakonnakeskuses on avatud vähemalt üks valimisjaoskond, Tallinnas on neid 16 ja Tartus kuus. Läänemaal saab eelhääletada Haapsalu kultuurikeskuses.

Elektrooniliselt saab valida aadressil valimised.ee. Selleks on vaja internetiühendusega arvutit ning isiku tuvastamiseks ID-kaarti või mobiil-ID-d ja pin-koode. Soovi korral saab interneti teel antud häält muuta, valides nimetatud ajavahemikul uuesti elektrooniliselt või eelhääletamise päevadel 16. oktoobrini valimisjaoskonnas.

Valimispäeval, 20. oktoobril häält enam muuta ei saa. Esimest korda on võimalik Android-süsteemil põhineva nutitelefoniga kontrollida antud hääle kohalejõudmist.

Eelvalimine kõikides valimisjaoskondades toimub 14.–16. oktoobrini. Sel perioodil saab valida nii elukohajärgses valimisjaoskonnas kui ka väljaspool oma elukohta vastavas jaoskonnas.

Valimispäeval, 20. oktoobril saab valida ainult elukohajärgses valimisjaoskonnas. Terviseseisundi või mõne muu mõjuva põhjuse korral on võimalik taotleda valimist ka kodus. Kodus valimiseks tuleb esitada eelnevalt kirjalik taotlus või tellida valimiskast koju telefoni teel, kuid seda ainult valimispäeval kella 9–14.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments