Hea valimistava “autahvel”: Tallinna linnajuhid püstitasid uue rekordi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Maksumaksja raha eest tehtavate pompoossete valimis-eelsete vaatemängudega nagu eilne Ülemiste liiklussõlme avamine pälvisid Tallinna keskerakondlastest linnajuhid tänavuse hea valimistava “autahvli” seni kõrgeima hinde.

Hea valimistava iganädalasel “autahvlil” hindavad vabaühenduste liidu EMSL vabatahtlikud valvurid kandideerijate tegusid, mis lähevad nende meelest enim vastuollu ausa, õiglase ja sisuka valimisvõitluse põhimõtetega. Hindeid antakse skaalal 1–5, kus 5 tähistab halvimat, suurima mõjuga rikkumist.

Seekorda “autahvli” koostamises osalesid Hille Hinsberg, Juhan Kivirähk, Kaarel Tarand, Marek Reinaas, Margo Loor, Toomas Mattson, Sergei Metlev ja Ülle Madise.

5. koht: Linnaosavanema reklaamide levitamine sotsiaalkeskuses – 2,0

Tallinna kesklinna sotsiaalkeskuse külastajad on märkinud, et seal jagatakse linnaosavanema Mihhail Korbi reklaame. Korbi enda sõnul võivad oma reklaame keskusse viia ka teised kandidaadid, küll aga peavad valimiste valvurid problemaatiliseks, et Korbi reklaame võtavad keskuse töötajad kaasa ka väljaspool maja toimuvatele üritustele, näiteks eelmisel nädalal peetud eakate päeva tähistamisele. Et sama keskuse töötajad levitasid oma eakatele hoolealustele toonase linnaosavanema reklaame ka riigikogu valimiste eel, tuletavad valimiste valvurid meelde, et nii ei sobi.

4. koht: Erakondliku kuuluvuse varjamine valimisreklaamides – 2,1

Nagu eelmistelgi valimistel, leidub käest-kätte ja otsepostitustega levitatavate valimisreklaamide seas selliseid, kus kandidaat jätab välja toomata erakonna, kelle nimekirjas ta kandideerib. Võib-olla hajameelsus, võib-olla kaalutlus, et erakonna nimi pole selles ringkonnas kõige popim. Valimiste valvuritele on sellistest juhtumitest teatatud Tallinna kesklinnas, kus Meelis Pai jagab oma pildi, nime ja kandidaadinumbriga CDsid ning Nõmmel, kus ilmus Keskerakonna kandidaate tutvustav ajaleht. Mõlemal puudub viide erakonnale.

Hea valimistava ütleb, et kandidaatide poliitilised vaated ja seisukohad on avalikud, sest see info võib olla valijale otsuse tegemisel tähtis. Looduses mimikrina tuntud nähtus on valimiste kontekstis varjamine, seega valetamine, märkis valimiste valvur Juhan Kivirähk.

3. koht: Linnavalitsus hirmutab e-hääletajaid – 3,3

Tallinna linnavalitsus reklaamib enda korraldatavat omavalitsusfoorumit “Saatan valib internetis”, hirmutades inimesi e-hääletamist mitte kasutama, rääkides selle väidetavast ebaturvalisusest.

“Keskerakond teeb maksumaksja raha eest vastupropagandat ühele hääletamiskanalile ja kasutades interneti teel hääletamise kohta väärteabe levitamist ühe valimiskampaania osana,” kommenteeris valimiste valvur Ülle Madise. “See ei tulene teadmatusest, vaid on sihilik ja pahatahtlik.”

2. koht: Vitsut linnaametnikele: konkurentide võidu korral jääte tööta! – 3,7

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut saatis läinud nädalal kesklinnas elavatele linnametnikele oma pildiga kirja, kus ütleb: “Nüüd tõotavad uued linnapeakandidaadid üksteise võidu asendada oma soosikuga Sind, tulemusliku töö tegijat. Ja see peab juhtuma juba 20. oktoobril! Sel päeval kedagi volikokku valides või valimata jättes otsustad Sa seega iseenda töökoha küsimuse. Kesklinnas on Sul olemas õige valik – Keskerakonna esinumber, Toomas Vitsut.”

Valvurite meelest on alatu ähvardada inimesi töökoha kaotusega, kui nad ei hääleta “õige” inimese poolt. “Ametnike hirmutamine, see tähendab, ametipositsiooni kuritarvitamine, on enamat kui ainult hea valimistava rikkumine,” ütles valimiste valvur Kaarel Tarand. “Siin minnakse vastuollu meil seadusesse jäädvustatud arusaamaga avaliku teenistuse neutraalsusest.”

1. koht: Maksumaksja raha eest korraldatavad spektaaklid – 4,5

Eilseks mõneminutiliseks etteasteks liiklussõlme avamisel 11 800 euro eest kokku pandud Ülemiste vanakese kuju on vaid üks näide maksumaksja raha kasutamisest pompoosseteks valimiseelseteks vaatemängudeks. Kokku on sellisteks üritusteks, kus esinevad Keskerakonna kandidaadid, kulutatud sadu tuhandeid eurosid. Et Tallinna linnavalitsus rahastab ka Rahvarinde üle-eestilist juubelikontsertide sarja, on sama arusaamatu (või arusaadav) kui Keskerakonna maakonnakeskuste linnapeakandidaatide jätkuv tutvustamine ajalehes “Pealinn”.

Lisaks sellele, et kõik tänavad ning laste mängu- või koerte jalustusväljakud just valimiste eel avatakse, pole linnavalitsusele probleemiks aega edasi-tagasi liigutada, kui mõni üritus peaks ka aset leidma muul ajal. Kevadel peetavad Lasnamäe päevad toodi tänavu sügisesse, Tondiraba jäähalli avamine liigutati aga üle poole aasta ettepoole, valades selleks ehitusplatsile üheks päevaks jää.

“Kõik see on ammu ületanud sündsuse piirid, see pole ka absoluutselt mitte naljakas, vaid traagiline,” tõdes valimiste valvur Toomas Mattson. “Sellise käitumise aktsepteerimine stiilis „tavapärane valimistsirkus“ julgustaks enneolematu ülbusega avaliku raha erakondlikes huvides kasutajaid jätkama samamoodi ka edaspidi ja paneks tugeva surve alla need, kes ei ole seni seda teinud. Toimuv on Eesti poliitilises süsteemis kehtivate tsiviliseeritud reeglite tagasipööramine džunglikommete suunas.”

Selle tulemusega läksid Tallinna linnajuhid juhtima ka tänavuse hea valimistava “autahvli” üldarvestuses, edestades läinud nädalal esikohale hääletatud valimisliitu Saue Suurliit, kes registreeris inimesi kandidaatideks nende nõusolekuta.

Tänavune viimane hea valimistava “autahvel” avaldatakse 17. oktoobril.

Urmo Kübar,
vabaühenduste liit EMSL

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments