Lõuna-Läänemaa jalgpalli veavad neli klubi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Virtsu jalgpalliklubi. Foto: erakogu

Eesti jalgpalli liidu veebiküljel on lugu Lõuna-Läänemaa jalgpallielust:

Lõuna-Läänemaal tegutsevad Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi, Lihula JK, Vatla JK ja Virtsu jalgpalliklubi, kes väikesel territoorimil ala jõudumööda edasi viivad.

Kõik nende klubide eestvedajad on lapsepõlves ja kooliajal osalenud sama süsteemi Lõuna-Läänemaa JK/FC Flora treeningutel ja sealt saanud väikese seemne, et nüüd oma asja edukalt edasi ajada.

Lõuna-Läänemaa JK juhi ja treeneri Jaanus Getreu sõnul on ülitähis, et need noored mehed ei ole tormanud laia maailma õnne otsima, vaid jäänud kodukanti, teevad seal tööd ja hoiavad elus piirkonna kultuuri.

„See on väga tähtis. Äkki ei saagi kõik aru, kui olulised sellised inimesed kogukonnale on,“ märkis Getreu portaalile jalgpall.ee.

Vatla JK juht Priit Tein osales Lõuna-Läänemaa JK treeningutel tervelt seitse aastat ning nüüd on ta koos sõprade ja endiste trennikaaslastega loonud klubi, kellega koos treenitakse, osaletakse turniiridel ja mängitakse ka Eesti rahvaliiga meistrivõistlustel.

Virtsu JK eestvedaja Peeter Idvani treenis 3–4 aastat Virtsus, kuuendast klassist kolis ta pere Pärnusse. „Sain jalkapisiku Virtsust, nüüd teeme oma klubi ja oleme rahul, peaaegu kõik on omad poisid, Virtsus mänginud. Jalgpall on kõige parem spordiala, lihtne ja kõigile sobiv,” märkis Idvani.

Lihula JK treener Argo Mõtt lapsepõlves otseselt jalgpallitrennis ei käinud, kuid osales klubi treeningutel täiskasvanuna ja tema juhitav klubi moodustub peaaegu saja protsendiliselt Lõuna-Läänemaa klubi kasvandikest. Tema eestvedamisel hoitakse elus Lihula täiskasvanute sporti, meeskond mängib Eesti meistrivõistluste III liigas.

Pisiku süstis FC Flora

Piirkonna jalgpalliarengule pandi alus 1996. aastal, kui Tallinna FC Flora sõlmis Eesti kümne maaklubiga koostöölepingu, teiste hulgas ka Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubiga Virtsus.

Eesmärgiks oli leida andekaid poisse, luua võimalused maapiirkondade treeningtingimuste parandamiseks, korraldada ühislaagreid ja turniire ning koolitada treenereid.

„Koostöö aastate jooksul on palju osaletud FC Flora poolt korraldatud turniiridel, paljud poisid on osalenud tütarklubide laagrites ja mitmed poisid jõudnud mängida noorteklassis ka FC Flora võistkondades,“ rääkis Jaanus Getreu, lisades, et ühised eesmärgid on saavutatud.

Seitseteist aastat tagasi sõmitud koostöö käib tegelikult veel praegugi edasi. Tänu Aivar Pohlaku abile saadi Lihula staadionile kaks paari suuri ja üks paar väikeseid väravaid. Pidevalt toetatakse pallidega.

„FC Flora treenerid ja mängijad on alati meie kutsetele jaatavalt vastanud ja osalenud meie klubi korraldatud üritustel, viimati lastekaitsepäeva turniiril lausa kolme profimängijaga,“ rääkis Jaanus Getreu.

„Meie omakorda üritame hoida elus jalgpallitööd, teha seda nii hästi, kui suudame ning püüame säilitada oma valitud tee ja filosoofia. Hea meel on tõdeda, et lihtsast kokkuleppest – tee sina trenni, meie kutsume sind turniiridele, on välja kasvanud suur süsteem, mis sünnitab tõenäoliselt uusi suuri ettevõtmisi.“

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments