Noorte täiskasvanute ühendus LENKS tahab muuta Läänemaa atraktiivsemaks elupaigaks

Madiken

madiken@le.ee

LENKSi asutamisõhtu. Foto: Aliis Vammus
LENKSi asutamisõhtu. Foto: Aliis Vammus

Neljapäeval pandi alus 20–40aastaseid läänlasi koondavale mittetulundusühingule LENKS ehk Läänemaa Ettevõtlike Noorte* Koostöö Selts.

Seltsi eesmärk on parandada elukeskkonda maakonnas nooremapoolsete täiskasvanute jaoks.

Ettevõtmise ühe eestvedaja Raili Friedemanni sõnul on Läänemaal mitmeid koolinoorte ühendusi, kuid ei ole organisatsiooni, mis ühendaks üle 20aastaseid, samuti noori inimesi. Seepärast ongi ühingu nimes sõna noorte taga tärn.

„Välja ühtegi 40 läve ületanut ei saadeta,” lisas Friedemann naerdes.

LENKS sai alguse Läänemaa arenduskeskuse (LAK) mullusest tuleviku juhtide programmist, kus koguti igast Läänemaa omavalitsusest kokku vähemalt üks hakkaja noor.

Koos korraldati kolm õppepäeva: ajajuhtimiskoolitus Roostal, kohtumine Koit Uusiga ja projektijuhtimiskoolitus Altmõisas ning arutelupäev „Täna Läänemaa noor, aga homme?” Lihulas.

„Ka käisime Lihula ja Taebla gümnaasiumides vestlemas abiturientidega: kas nad tulevad pärast kooli lõppu Läänemaale tagasi ja millistel tingimustel nad tuleksid,” sõnas LENKSi juhatuse liige Raimond Danilov.

Tuleviku juhtide projekti lõppedes leidsid noored, et idee ja seltskond on head, seega tuleks omal käel jätkata. Tihe koostöö LAKiga jätkub aga ka MTÜna tegutsedes.

LENKS hakkab tegelema kõige harivaga, mis noori huvitada võiks. Olgu see siis asjalike koolituste korraldamine, huvigruppide moodustamine (seltsi avaüritustest on juba sündinud noorte emade liit) või võrgustiku loomine, mille kaudu vahendada infot töökohtade kohta Läänemaal.

„On noori, kes tahaks Läänemaale tagasi, aga ei tea — mis ma siin siis teen. Samamoodi kui me investori siia meelitame, siis ta küsib kohe, kas teil tööjõudu on?” rääkis LAKi juht Andres Huul ühest probleemist, millega LENKS tegelema hakkab.

Koos võiks aga ka mõne näidendi lavale tuua või kalal käia. „Peaasi, et saaks inimesed kodust välja üle Läänemaa,” märkis Friedemann.

LAK taotles maakondliku arendustegevuse programmist 3000 eurot, mida saab kasutada LENKSi esimese suurema projekti omaosalusena.

„See on tähtis asi maakonna jaoks. Kindlasti ka omavalitsuste liit ja maavalitsus toetavad mingi summaga,” lisas Huul.

Esimene suurem kogunemis– ja koolitusüritus Läänemaa noortele ongi planeerimisel ning toimub ilmselt suve lõpus.

MTÜ loomiseks kogunes neljapäeva õhtul restorani Soffa 18 inimest, kuid LENKS ootab oma ridadesse kõiki koostegemisest huvitatud läänlasi.

„Kammime üritustega läbi terve Läänemaa ja riisume inimfondi,” pakkus välja seltsi liige Raido Pärna. Järgmine kohtumine toimub juba kahe nädala pärast, 23. mail kell 19 Haapsalu restoranis Jahta.

Aliis Vammuse sõnul on nimi LENKS kahemõtteline. Just nagu lenkstang juhib jalgratast, võiks ettevõtlikud noored ühisel jõul edasi viia Läänemaad.

Leia LENKS Facebookist: http://www.facebook.com/lenksutame.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sorts
11 aastat tagasi

teeme vanasse sauna litsimaja. naistel tööd, noortel meestel tööd turvajatena,kasutult seisva majale tööd….

vat see oleks INNUVATSIOON
11 aastat tagasi
Reply to  sorts

Hea idee LAKile jõukohane LENKS oleks tangkistiks ja Huul asuks asja kallale. No kui LAK juba asjasse seotud on siis nad teevad selle ära ka. Teise otsa teevad grematooriumi ja viina poe et ei oleks kauge maa käia.

teeme ära
11 aastat tagasi
Reply to  sorts

„See on tähtis asi maakonna jaoks. Kindlasti ka omavalitsuste liit ja maavalitsus toetavad mingi summaga,” lisas H……….

linnavalitsus
11 aastat tagasi
Reply to  sorts

linnavalitsu toetab raudset, sest Sukles saab enda soome pesnonärid selt läbi saata ja teenuste paketti lainedada ja LAK hakkab rahvaülikoolis flöödimängu kursuseid korraldama praegu otsitakse õpetajaid. Seega on tegemist rahvusvahelise projektiga.

labidas
11 aastat tagasi

no nüüd lõpuks saabub õnn läänemaale ja pesad täituvad indiviididega ja päike ei looju vist iial…

klaaspärli mäng ei enamat
11 aastat tagasi

No niinimetatud koostöö põhjakäinu LAKI ja Huule ülistamine. Sinna takka veel suurärimehe Uusi Koidu ümmardamisõhtud. Mitte ühtegi korralikku arvamusartiklit osalejatelt.;))) Kui nüüd kõik see lego kokku panna. Ikka tõsine panus läänemaa arengusse aga ilmselt tahab keegi Respublikat lavastada ja Huul tahab pildis olla sest asi on ikka väga hapu, muidu saab Lak-ist kinga.

põhiline
11 aastat tagasi

on enne valimisi välja mõelda raha väljapumpamiseks ilus muinasjutt ja nagu näha on atraktiivne kõrtsipidu riisumise ja kammimise avalöögiks.

sssss
11 aastat tagasi

tehke mida tahate aga kui tasuvat tööd ei ole,ei jää ka noored sinna