Jahikeeluteateid jäi toppama palju

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ülo Tammann esitas varasuvel taotluse oma maal jaht keelata, kuid dokument läks kaotsi. Foto: Katrin Pärnpuu
Ülo Tammann esitas varasuvel taotluse oma maal jaht keelata, kuid dokument läks kaotsi. Foto: Katrin Pärnpuu

Keskkonnaamet võis õigel ajal jahiseltsidele saatmata jätta rohkem kui ühe jahikeeluteatise.

Oktoobri lõpus avalikustasid ERR ja Lääne Elu uudise, et Haapsalu jahiseltsi mehed pidasid jahti Ridala valla taluniku Ülo Tammanni maadel sellest hoolimata, et mees oli selle keelanud.

Tammann oli esitanud jahikeelutaotluse varasuvel, keskkonnaamet aga oli selle ära kaotanud ja jätnud jahimehed teadmatusse.

Lääne Elule teadaolevalt on keskkonnaametist jahiseltsile saadetud jahikeeldude hulk pärast Tammanni juhtumi avalikustamist mitmekordistunud.

Haapsalu jahiseltsi juhile Arvo Kuslapile teadaolevalt on vähemalt mõned keelud, millest on keskkonnaamet viimasel ajal neid teavitanud, antud sisse juba suvel. Jahimehed said need teated novembris.

„Kõigi kohta ei oska ütelda, sest ei näe kõiki andmeid, aga on osa,” sõnas Kuslap.

Kui jahihooaja alguses oktoobris oli jahimeestele teada laias laastus kolm jahikeeluala, siis nüüd on Lääne Elule teadaolevalt neid üle 20.

„Kuskile sinna kanti võib ta jääda küll,” kinnitas Kuslap.

Osa neist on küll väikesed kinnistud, suvila– või aiakrundid, kuhu keegi nagunii jahti pidama ei lähe.

Arvo Kuslap ütles, et jahikeeluteatisi on saabunud jahiseltsi meilipostkasti kolmes jaos: esimest korda juulis, teist korda vahetult enne jahihooaja algust oktoobris ja kolmandat korda novembris.

Viimase satsi jahikeeluteatisi sai Kuslap läinud reedel.

Erametsaliidu tegevdirektori Priit Põllumäe sõnul võib olla tõenäoline, et viimasel ajal saabunud jahikeelud on olnud nii–öelda kadunud.

„Keelutaotlusi on meile tulnud ka viimasel ajal, aga mitte niisuguses mahus,” ütles Põllumäe.

Kuslap ütles, et tema teada on Haapsalu jahiseltsi piirkonnas veel jahikeelualasid, mille kohta teatist pole, ja ta on ka ametist uurinud, ega seal enam avaldusi ripakil ole.

„Keskkonnaamet väidab, et enam ei ole, aga me igaks juhuks ei ole neid meile teadaolevaid maid torkinud. Oleme sealt eemale hoidnud,” sõnas Kuslap.

Keskkonnaameti Hiiu–Lääne–Saare regiooni metsanduse juhtivspetsialist Roland Rüütli ütles, et ei tea viimasel ajal välja saadetud keeldude hulga kasvust midagi. „Pean konsulteerima jahinduse spetsialistiga,” sõnas Rüütli.

Küsimusele, kuhu kadus Tammanni luba, vastas Rüütli: „Minu teada on see IT–küsimus.”

Tammanni maal keelatud jahipidamise asjus algatas haldusmenetluse ka keskkonnainspektsioon.

Kui eramaaomanik tahab oma maal jahi keelata, siis saadab ta taotluse erametsakeskusele, kes lähetab selle keskkonnaametisse. Amet teavitab jahikeelust jahimehi.

Läänemaal ei tohi jahti pidada 3600 hektaril, mis on 3% maakonna jahimaast.

Metsaomanikud on keelanud jahti erametsaliidu aktsiooni korras. Aktsioon peaks survestusvahendina kiirendama venima jäänud jahiseaduse vastuvõtmist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
rwihfdgt
10 aastat tagasi

i use these rwihfdgt http://adf.ly/6249830/banner/rwihfdgt.smskeys.com all over the place i go to function and out during the night cant locate something any far more nice

nike free run rea dam
10 aastat tagasi

I really enjoy reading on this internet site, it contains great articles. “Beware lest in your anxiety to avoid war you obtain a master.” by Demosthenes.
nike free run rea dam http://www.adecco.si/news/index.asp?id=60

Jaak
11 aastat tagasi

Ütlen ausalt mul ei ole midagi jahipidamise vastu. Saan selle vajalikkusest täielikult aru aga tänasel päeval on jahimees eestis nagu meie valitsus – pistab pea liiva alla ja eirab probleeme mille ta ise tekitanud on ning õigust jääb ülegi. Suhelge maaomanikega nagu peab, mitte ära hiilige mööda eramaid luba küsimata. Ei hakka pikka juttu kirjutama kõigist sigadustest aga viimasel ajal on tunne, et peab asjale ametliku käigu andma. Lihtsalt ei kannata välja enam seda omavolitsemist.

jahimees
11 aastat tagasi

Aga rehkendage uuest aastamaksust need keelualad välja. Miks maksta maa eest kus jahti pidada ei saa. Pole me keegi rikkad.

Läänemaa jahimees
11 aastat tagasi

Läänemaa jahimehed ei taha midagi võimatut. Vaid seda, et maaomanike seaduslikke jahikeelde ei peaks arvama õhust. Et ametkond, milline haldab jahilepinguid, antud juhul siis Keskkonnaamet, edastaks neile laekunud jahikeelud jahimaa kasutuslepingu piires. On ju Keskkonnaamet see riigi käepikendus, kes on lepingu jahimeestega pea 10 aastat tagasi sõlminud. On see tõesti võimatu missioon!

täna
11 aastat tagasi

on jahindus teatud seltskonna kõva eraäri ja oma sahvreid täidetakse maaomanike arvelt ja nendega arvestamata. see harjumus on jäänud vist sellest ajast kui tiblad 40-dal sisse tulid ja kõike omaks pidama hakkasid

jahimees
11 aastat tagasi
Reply to  täna

Sa ei hooma üldse, kes või mis on jahimees ja mis ja millised tegevused ja kohustused selle hobiga kaasnevad. Arvatavasti on sul kade meel, et ei ole jahimees, aga hakka selleks, siis saad asjast aru.