0

Uuemõisa kooli õpilased rääkisid laste kuningriigist

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Teisipäeval meisterdasid Uuemõisa algkooli viienda klassi õpilased Iloni Imedemaal lapsesõbraliku kuningriigi lippu ja vappi ning rääkisid, mis peab ühes heas riigis olema.

Laste jaoks täiusliku riigi idee viskasid õhku Poola kunstnik Marianna Oklejak ja Poola suursaatonna kultuurikorralduse spetsialist Sławomira Borowska-Peterson, kes kohtusid õpilastega Iloni Imedemaal seoses Poola lastekirjaniku Janusz Korczaki raamatu “Kuningas Macius Esimene” uustrükiga ja Korczaki aasta algusega Eestis.

Sławomira Borowska-Petersoni sõnul on oma kuningriigi lipu ja vapi kujutamine Korczaki idee. “Sümbolite valmistamine aitab lastel aru saada, mis on neile oluline ja millesse nad usuvad, end maailma mastaabis positsioneerida,” ütles ta.

“Kuningas Maciuś Esimesele” uued pildid joonistanud Marianna Oklejak kuulas laste selgitusi sümbolite tähenduse kohta ülima tähelepanuga. “Lihtsalt imeline,” ütles ta korduvalt. “Lapsed on haruldaselt andekad.”

Enamik Uuemõisa algkooli lapsi soovis oma kuningriiki sõprust, üksteisemõistmist, usaldust, päikeselisi ilmu, kommi ja šokolaadi, “sest kõik lapsed armastavad šokolaadi”.

Sławomira Borowska-Peterson ütles, et Korczaki aasta annab ametnikele võimaluse kabinettidest välja tulla ja lastega suhelda. “Vahel kannab selline asi rohkem vilju kui paberitöö,” ütles ta.

“Kuningas Maciuś Esimene” on Borowska-Petersoni sõnul ideaalne raamat valitsejatele ja reformijatele, kes vastutavad rahva ees.

Tänavu möödub 70 aastat juudi päritolu lastearsti ja jäägitult laste kasvatamisele ning laste õiguste kaitsmisele pühendunud pedagoogi Janusz Korczaki (1879–1942) surmast Treblinka hävituslaagris, samuti möödub 100 aastat tema esimese lastekodu rajamisest Varssavis. Korczak, keda on nimetatud maailma reformijaks ja laste kuningaks, on autoriteediks arstiteaduste ja psühholoogia vallas, tõsiste teadustekstide ning samas ka kogu maailmas populaarsete lasteraamatute autor.

Ka oli Korczak kaasaegsete orbudekodude asutajaks, lastele mõeldud ajalehe ja raadiosaadete kaasloojaks, lasteparlamendi idee algatajaks. Tal on roll ka laste õiguste deklaratsiooni väljatöötamisel ja laste õiguste ombudsmani ametikoha kontseptsiooni loomisel. Tema rikkalikust kuldsete mõtete pärandist on Korczaki aasta juhtmõtteks valitud: “Pole lapsi – on inimesed”.

Jaanuaris jõuab praegu Eesti lastekirjanduse keskuses olev Marianna Oklejaki illustratsioonide näitus Iloni Imedemaale.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz