Läänemaal on perearsti juurde pääsenud kõik soovijad

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Peretohter OÜ uksele kinnitatud silt teavitab patsiente perearstide toetusaktsioonist. Foto: Helen Viispert
Peretohter OÜ uksele kinnitatud silt teavitab patsiente perearstide toetusaktsioonist. Foto: Helen Viispert

Läänemaa maa–perearstid lisatundide tegemisest loobunud ei ole, Haapsalu arstide järjekorrad lühenesid iseenesest.

Nõva ja Pürksi perearst Tiina Proosväli võttis esmaspäeval ja teisipäeval vastu kõik soovijad, selleks läks aega umbes kuus tundi päevas. „Eile tuli näiteks erakorraline situatsioon vahele. Äkki täna piirdun siis neljaga,” ütles Proosväli Lääne Elule eile.

Perearst Hiie Tiisler võtab vastu kolm korda nädalas, neli tundi Martnas ja neli Kullamaal. „Ei saa võtta nii, et üks päev ühes kohas neli ja teine päev teises. Ega inimesed ole süüdi,” sõnas Tiisler. „Maal on hoopis teine elu. Me ei registreeri kedagi, kõik, kes tulevad, on alati saanud.”

Ka Taebla perearst Maret Teng võtab patsiente vastu elavas järjekorras. „Viis tundi päevas läheb ikka,” sõnas ta.

Et maal käivad asjad teisiti ja patsiente valida ei saa, kinnitas ka Lihula perearst Külli Raudsik. „Ei võta vähem, vastupidi, teen tavapärast tööd.”

Eesti perearstide seltsi ettekirjutusest hoiab kinni Mare Lõunati perearstikabinet Lihulas. Pereõde Galina Tükk võtab vastu kolm tundi päevas, ülejäänud aja teeb kirjatööd või seab kabinetti korda — asjad, mis muidu tuleb teha patsientide vastuvõtu kõrvalt. Kui peaks tulema erakorralisi juhtumeid või lapsi, siis neile ei öelda mingil juhul ära.

Haapsalu perearstid Marika Laar, Andri Meriloo ja Ljudmila Briljova kinnitasid kõik, et streigi ajal on arsti poole pöördumist iseenesest vähemaks jäänud.

„Võib–olla suure streigi foonil inimesed mõtlevad, enne kui kirja panevad,” sõnas Laar. Tavaliselt 5–6 tundi vastu võttev Laar on sel nädalal hakkama saanud nelja tunniga.

Briljova sõnul käib töö toetusaktsioonile vastavalt, aga seni ei ole vaja olnud ühelegi pöördujale ära öelda. „25 inimest päevas, tavaliselt on 50 ja rohkem,” ütles Briljova. „Inimesed ise toetavad.”

Haapsalu Peretohter OÜ arst Ilme Leova ütles, et kroonilisi haigeid võetakse nende keskuses küll vastu vaid neli tundi päevas, kuid paaripäevane ootejärjekord ei ole veel kedagi pahandanud. Need, kellel on vaja kohest abi, saavad seda.

Andri Meriloo sõnul helistati talle teisipäeval haigekassast, et kontrolllida perearstikeskuse lahtiolekut ja küsida, mitu tundi päevas on vastuvõtt. Sellist kontrollkõnet mainis ka Briljova.

Risti perearst Hingi Kalberg ning Haapsalu perearstid Sirje Jupits ja Helle Saarsoo keeldusid kommentaaridest.

Eesti perearstide selts lubas näidata Eesti arstide liidu streigile solidaarsust toetusaktsiooniga. Perearstid peaks patsiente vastu võtma haigekassa lepinguga määratud neli tundi päevas, pereõed kolm tundi päevas ja keskus olema avatud kaheksa tundi päevas.

KOMMENTAAR

Läänemaa haigla ravijuhi Kai Tennisbergi sõnul on haiglas arvestatud, et perearstide toetusaktsiooni tõttu võib suureneda erakorralise meditsiini osakonna poole pöördumine.

„Kui vajadust on, võime avada paralleelselt teise toa veel, võime panna tagavara–kiirabibrigaadi,” ütles Tennisberg. Kolmapäevaks töökoormuse suurenemist veel märgata ei olnud.

Kas arstide streik levib ka Läänemaa haiglasse, ei osanud Tennisberg ennustada. „Tean kindlalt, et esimesel kahel nädalal ei juhtu midagi,” sõnas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Huvitav,
11 aastat tagasi

Mina küll arsti juurde ei pääsenud.
L. Briljova kabinetist vastati, et võtavad vaid rasedaid ja lapsi erakorraliselt. Öeldi, et vähemalt enne kahte nädalat ei ole küll mõtet proovida jutule pääseda.
Ei ole nende “perearstiaastate” jooksul ise peaaegu üldse arsti teenuseid vajanud, nüüd vajaks üks tõsine mure uurimist ja lahendamist.
No streikigu siis, aga milleks kirjutada lehte nagu võtaksid nad abivajajad vastu.

Delfi kirjutab
11 aastat tagasi

irw 06.10.2012 08:17 Hõbemägi ka jälle mökitab. annan siia siis ülevaatliku jutu kuidas see allakäiguspiraal valitsusel läheb: nii läheb : Vaata, kallis inimene. Vanast ajast on olnud igasugu ameteid, kuid igal ametil on olnud alati oma eripära. Nõuka-aeg oli moonutus ja ka 1992-2012 oli moonutus. Ja ka selle aja arstid on tolle aja produkt, mis tasapisi välja sureb. Mujal maailmas pööraks arst kanna pealt ringi ning läheks edasi nende juurde, kes teda vajavad, kui sellist suhtumist nagu täna Eestis kogeb – tööd on tal nagunii rohkem kui teha jõuab ja ta on oodatud iga haige juurde. Ja kui Teile miskit… Loe rohkem »