Haapsalu linnavalitsus: lume koristamiseks linnas on tarvis koostööd

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Talvisel perioodil tekivad pidevalt olukorrad, kus kinnistu omanike arvates ei lükata tema kinnistu äärselt tänavalt lund piisavalt kiiresti. Soovime informeerida inimesi talviste teehooldustööde korraldusest Haapsalu linnas.

Haapsalu linna tänavate hooldusleping on sõlmitud Lääne Teed OÜ-ga. Ettevõte teostab töid vastavalt Haapsalu linna poolt koostatud hanketingimustele, milles näidatakse, kus ja millistel tingimustel tuleb tänavaid hooldada. Talvisel perioodil on peamine hooldustöö lume lükkamine ja libeduse tõrje. Linna tänavad on jagatud seisunditasemete järgi gruppidesse. Kõrgeim hooldustase kehtib põhi- ja jaotustänavatel ja busside marsruudil. Selle kohaselt tohib koheva lumekihi paksus teekattel olla kuni 3 cm viie tunni jooksul. Kõrval- ja veotänavatel kehtib 2. seisunditase, mille kohaselt võib lumekihi paksus olla 5 cm 12 tunni jooksul. Kvartalisisestel tänavatel, mida on linnas 98, kehtib seisunditase, mille kohaselt lumekihi paksus võib olla 10 cm 36 tunni jooksul.
Parkimisest talvistes oludes

Et linnas saaks tänavatelt lumelükkamist hästi teostada, on vaja linnakodanike mõistvat suhtumist ja ka koostööd. Lumelükkamist teostatakse tavaolukorras siis, kui liiklus on kõige väiksem – see tähendab öösel või varahommikul. Oluline on, et tänavate äärde ei oleks pargitud autosid isegi siis, kui märgid seda lubavad. Eriti kriitiline on olukord vanalinna kitsastel tänavatel, kus pargitud auto võib põhjustada seda, et tänavalt ei saagi lund lükata.

Oluline on jälgida, et ei pargitaks väravate ette ka siis, kui lumi on kinnistu omaniku poolt jäänud sealt lükkamata. See aitab vältida olukorda, kus kinnipargitud väravast on võimatu sisse pääseda.

Kõnniteede lume- ja libedusetõrjet teostatakse vastavalt Haapsalu linnas kehtivale heakorraeeskirjale, mille kohaselt kinnistuga piirneva kõnnitee hooldus on kinnistu omaniku vastutusala.
Siinkohal võiks abi olla järgmistest nõuannetest:

– lume- ja libedusetõrjet tee õigeaegselt, järjepidevalt ja vastavalt ilmaoludele (vajadusel mitu korda päevas);
– libedusetõrjeks kasuta pae- või graniitsõelmeid, peenfraktsiooniga killustikku, vajadusel kloriide.

Lumetõrjel austa kaaskodanike tööd ja pingutusi:

– ära kuhja kõnniteelt kokkulükatud lund sõiduteele ega vastupidi;
– kõnniteed puhasta arvestusega, et jalakäijale jääks vähemalt 1,1-meetri laiune puhastatud tee;
– kõnniteedelt kokkulükatud lume ladustamiseks võta kasutusele kõigepealt rohealad või leia sobiv koht oma kinnistu piires, alles seejärel vaaluta lumi kõnni- ja sõidutee vahele;
– ära kuhja lund kohtadesse, kus see segab liiklust;
– puhasta kõnnitee kogu kinnistu ulatuses;
– puhasta lumest ülekäikudena kasutatavad nn kõnniteede otsad;
– puhasta lumest ja jääst kõik avalikult kasutatavad välistrepid, samuti hoovidesse sissesõidud.

Eemalda õigeaegselt räästasse tekkinud jääpurikad ja katuseservades olevad lumekogumid:

– ohukoha tähistamine lindiga või muul moel ei ole lahenduseks piisav tegevus;
– purikatest või lumekogumitest tingitud õnnetusjuhtumite korral vastutab sajaprotsendiliselt kinnistu omanik.
Märg lumi katusel võib kaaluda kuni 1 tonn kuupmeetri kohta. Selletõttu tuleb katustelt lund koristada enne, kui see põhjustab õnnetusi.

Parkimisel arvesta talviste oludega:

– pargi sõiduk oma kinnistu territooriumile;
– parkida tohib ainult piki sõiduteed (sõiduteega risti parkimine on lubatud vaid vastava liiklusmärgi olemasolul);
– teehooldusmasinatel on oma tööks vaja piisavalt ruumi;
– parkimine sõiduteega piirnevatel rohealadel pole lubatud;
– ole tähelepanelik – lumetõrjetöödel on teehooldajatel lubatud parkimise korraldamiseks ja hooldustöödeks paigaldada ajutisi liiklusmärke;
– ära “unusta” oma autot tänavale – autole, mida pikemat aega ei kasutata või mis on lihtsalt liikumisvõimetu, leia sobiv hoiukoht.

Kinnistutelt äraveetava lume ladustamine Haapsalu linna territooriumil palume kooskõlastada linnakeskkonna osakonnaga telefonil 472 5313.

Probleemidest anna teada telefonil 472 5313 või 472 5347 või heakord@haapsalulv.ee.

 

Haapsalu linnavalitsus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments