Lapsed õppisid Asukülas tundma kristlikke eluprintsiipe

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Asukülas Krabi talus 4.-6. juulil toimunud kristlik lastelaager West Camp tõi kokku 80 last üle Eesti.

West Camp pakub lastele võimalust olla mõned päevad linnakärast eemal, veetes üheskoos aega ja õppides tundma Jumalat ning kristlikke eluprintsiipe. Seekord oli laagri pealkirjaks „Olen matkal ma“, õpiti Piibli jutustust iisraeli rahva teekonnast tõotatud maale.

Sel aastal oli West Campi peakorraldaja Lisete Ulla, kes on korraldustiimis kaasa aidanud ka varem – eelmisel aastal vastutas ta programmi eest.  Mitmed tiimiliikmed on olnud laagreid korraldamas juba kümmekond aastat. Igal aastal lisandub uusi liikmeid ja nii on järjepidevus tagatud.

Laagri programm, mille pikkus oli tänavu kolm päeva, sisaldas piiblitunde, kus käsitleti laagri teemat, ülistust, sport- ja seltskonnamänge, meisterdamist, lõkkeõhtut ja muid toredaid tegevusi. Laagrikirikus selgitas lastele evangeeliumit Martin Judanov ning bändijuht oli Kätriin-Eliis Suurküla. Laager kulmineerus maastikumänguga, kus meeskonnad läbisid temaatilisi tegevuspunkte ning said omandatud piibliteadmised proovile panna.

„Laagrit korraldada ei ole kunagi lihtne. Sellel on mitmeid tahke, millega peab arvestama ning vajab suurt eelplaneerimist. Toetav ja kokkuhoidev tiim on ülioluline ning West Campil on see olemas,“ ütles Ulla. Ta lisas, et lastele meeldis laager väga ning korduvalt on avaldatud soovi vanusepiiri tõstmiseks, et ka vanemad lapsed võiksid laagrist osa võtta. Praegu on West Campi oodatud lapsed vanuses 7-13 aastat.

Järgmisel aastal on plaanis teha kaks laagrit – üks noorematele ning teine vanematele lastele. Lisete Ulla, kes lõpetas sel aastal Läänemaa ühisgümnaasiumi, juhib West Campi laagrit ka järgmisel aastal.   

West Campi toetab kristlik heategevusorganisatsioon Tabiita Misjon MTÜ, mis tegeleb oma kauplustes taaskasutusse antud esemete müügiga. Tänu sellele suudetakse hoida laagri maksumus suhteliselt madal.

„Meie põhimõte on see, et kõik huvilised saaksid laagris osaleda ja raha pärast ei jätaks keegi tulemata,“ ütles Tabiita Misjoni tegevjuht Mihkel Nõlvak. Lisaks laagrite korraldamisele varustab Tabiita vaestes oludes perekondi toidu ja rõivastega.

Laager toimub juba 1990. aastast alates, olles tollal üks suurimaid lastelaagreid Eestis.

„Tol ajal oli lasteüritusi suhteliselt vähe ning meie laager osutus väga populaarseks,“ meenutab West Campi asutaja Liivia Kaustel.

West Camp, endise nimega Läänemaa laager, toimus algselt Paliveres Kuliste aasal. Kuna varasem lastelaagrite korraldamise kogemus puudus, aitasid esimestes laagrites kaasa koostööpartnerid Soomest ning koos pandi alus iga-aastasele traditsioonile.

Krabi talus toimuvad laagrid alates 2008. aastast.

Liivia Kaustel otsustas mõned aastad tagasi West Campi juhtimise järk-järgult üle anda noorematele. Laagrit külastab ta siiski igal aastal.

Fotod: Richard Markus Tamm
lastelaager1

lastelaager3

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hardi
6 aastat tagasi

Oi õudu-millised me tegelikult ikka oleme…..Loe kommentaarid läbi ja ongi kõik selge!

Kübe
6 aastat tagasi

Jumal asub taaramasinas ja annab lunastust tühjade pudelite vastu.

Jalakäija..
6 aastat tagasi

Kus see Jumal siis on???

Anonüümne
6 aastat tagasi

Hea Imelik, kas sina usud jumalat või kõiksuse väge?

Imelik/persona+non+grata
6 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

Oleneb mida Sa selle all silmas pead. Inimese näoga jumalat mitte. Seda aga küll, et korrapäratus tekib iseeneslikult aga korrapära loomiseks tuleb teha tööd, ehk anda energiat süsteemi.

Imelik/persona+non+grata
6 aastat tagasi

Eksid hea Liisa. Propaganda on sihipärane tegevus, millel on kindel eesmärk-mõjutada inimeste meelsust ja käitumist. Propaganda ei ole iseenesest automaatselt paha, kui eesmärgiks ei ole just valede ja manipulatsiooniga inimesi eksitada ja kujundada väärarusaami.
“Saame valida, mida me kuulda ja näha tahame”- need lapsed ei tee veel valikuid, neid meelitatakse meeldiva ja huvitava tegevusega ning ei reklaamita, et eesmärgiks on nende teadvuses usu kujundamine jumalasse.
Mitte et usk või laager paha oleks aga väikestelt teadvustelt vabaduse võtmine oma arusaamist ilmast vabalt kujundada, on diskrimineeriv ja ahistav.

max
6 aastat tagasi

Ega neid lapsi sinna sunniviisiliselt viidud, iga laps koos oma vanematega on selle otsuse ise teinud.

põhjus
6 aastat tagasi
Reply to  max

ongi vanemates, kes oma arusaama järgi tahavad kujundada ka oma lapse meelsust, võttes sellega temalt vabaduse teisiti mõelda, moslem teeb oma lapsest moslemi jne.

Jurka
6 aastat tagasi

Täiesti õige! 100%

Liisa
6 aastat tagasi

Mulle jääb mulje, et need, kelle lapsed pole seal laagris käinud ning kel ise laagriga kokkupuudet pole, suhtuvad sellesse halvustavalt. Iga üritus on millegi propaganda ja me ise saame valida,muda me kuulda ja näha tahame. Nii tore, et keegi üldse julgeb nii suurt ettevõtmist teha, arvestades seda, kui keeruline ja raske on tänapäeva lapsi mõista ja neid midagi tegema saada. Minu ja mu paljute tuttuvate lapsed ootavad seda laagrit igal aastal. Aitäh korraldajatele.

max
6 aastat tagasi

Mitte uskumine, ehk ateism on samuti ideoloogi ja seda lastele õpetada peaks olema ka taunitud.

Imelik/persona+non+grata
6 aastat tagasi
Reply to  max

Ateism (usu puudumine jumalatesse või ainujumalasse) ei ole ideoloogia.
Ateistid ei määratle ennast jumalast lähtuvalt, ega loo sellest seoseid.
Ateistid eksisteerivadki ainult jumalasse uskujate tõttu- on määratletavad selle tunnuse põhjal.
Mitteuskumise õpetust ja koolitust on vist suhteliselt raske ette kujutada?
Oled mõnda sellist “laagrit” kohanud?

Imelik/persona+non+grata
6 aastat tagasi

Usk on ideoloogia, ning ideoloogia propaganda alaealistele “tutvustamise” ja “meeldiva tegevuse” sildi all, on igati taunitav.

Jalakäija..
6 aastat tagasi

Et Isa Poja ja Pühavaimu ninel???

hmmm
6 aastat tagasi

Suht kibestunud kommenteerijad, ise pole käinud ja kohe lajatavad. Lapsed mitmendat aastat juba selles laagris ja väga rahul. Irvhammastest vanematel on koguaeg miskit hammaste vahel.