Üle kahe miljoni briti on andnud hääle uueks referendumiks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

brexit

Suurbritannias neljapäeval peetud Euroopa Liidu liikmesusreferendumi järel, kus enamik valijaid toetas ühendusest lahkumist, on üle kahe miljoni inimese on allkirjastanud petitsiooni uueks rahvahääletuseks.

"Meie, allkirja andnud, kutsume valitsust rakendama reeglit, mille kohaselt tuleks pidada uus referendum, kui jäämist või lahkumist toetab alla 60 protsenti valijaist alla 75-protsendise osaluse korral," seisab petitsioonis.

Eesti aja järgi kella 20.45-ks laupäeval oli uue referendumi petitsioonile hääle andnud 2,054 miljonit inimest. Seda on üle 20 korda rohkem kui 100 000 häält, mis on vajalik ettepaneku saatmiseks alamkoja ette.

Allakirjutanute seas olid peamiselt Londoni ja Edinburghi elanikud.

Veebileht, kus uueks referendumiks allkirju kogutakse, oli tiheda liikluse tõttu ajutiselt maas.

Neljapäeval toetas EL-ist lahkumist 51,9 protsenti Ühendkuningriigi valijatest, jäämist 48,1 protsenti.

Lõpliku tulemuse järgi hääletas lahkumise poolt 17,4 miljonit inimest ning ühenduse liikmeks jäämist toetas 16,1 miljonit inimest.

Hääletamas käis 33,6 miljonit inimest ehk 72,2 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

Referendumi tulemused tõid esile surued lõhed noorte ja vanade, põhja ja lõuna, linnade ja maapiirkondade, kõrgema ja madalama haridusega inimeste vahel.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Patriot
7 aastat tagasi

Prexitist on Eestil väga palju öppida ! Arutles ju meie sotside liige Miksergi “Mida teha , KUI RAHVAS EHK KUI KÖRGEMA VÖIMU KANDJA
NÖUAB “. Mis siin pikalt möelda ,
tuleb teha meilgi referendum .Sest ka Röivas sai nüüd külma dushi ,
kuid kas see ta äratas ?
Kas ka Eestis teeb ta nüüd ära värskendava muutuse ?
Kas tal löpuks tulid meelde demokraatia alused ?
Et ka meie oma rahval on öigus
rahvahääletusele !

Ardi
7 aastat tagasi

Ega ei teata seal ka, mida nad tegelikult tahavad ja nii võibki lõpmatuseni referendumeid korraldada. Seda suurt Brüsseli armeed tuleks palju, palju vähendada ja neid meeletuid rahasid paremini kasutada, aga seda ju SUURED TEGELASED ei soovi. Elame, näeme….

just
7 aastat tagasi
Reply to  Ardi

Absoluutselt nõus! Ja samas 3 peamist põhjust,miks liidust lahkuti olid õiged -jäägem ka siis oma vaadetele kindlaks. Kärbetega alustagu esmalt oma palganumbrites. Kui siin Eestis see võimalus antaks,siis hääletaks EL väljaastumise poolt kahe käega!

mutionu
7 aastat tagasi
Reply to  just

Ja edasi? Arvad, et riigiaparaadi palgad, migratsioon jms korrastuks automaatselt? Et vaene pisiriik suudaks edasi arendada või vähemasti samal tasemel tänast infrastruktuuri? Et suudaksime toime tulla Venemaalt lähtuva poliitilise ja majandusliku survega?
Vaevalt küll.
Üsna pea oleks meil idanaabri poolt otseselt või kaudselt kontrollitav venemeelne valitsus, üksikute moslemite asemel marsiksid hordidena riiki sisse venemaalased ning algaks kogu riigi venestumine ja allakäik koos elatustaseme drastilise langusega.
Ja siis nutame kommentaariumis tänaseid aegu taga…

Tont
7 aastat tagasi

Alati pole keegi rahul,aga hààletus ongi enamuse tahteavaldus. Inglastel sai siiber piirideta El i nimelisest kolhoosist,kus iga moslemi illegaal sai tasuta elamise ja abiraha. Kui nii edasi làheb,siis varsti valitsevadki Euroopat moslemid,juba praegu on moslem Londoni linnapea. Titetreimises on nad kindlal esikohal. ?

2. kodanik
7 aastat tagasi

Meie nomenklatuur oleks kindlasti šokeeritud, kui poliitiline eliit rahva survele järgi annaks….