Evald Okase muuseumis tuleb Leo Rohlini loomingu näitus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

91.a.Rohlin 01

Kolmapäeval, 29. juunil avab tunnustatud kunstnik ja kunstipedagoog Leo Rohlini näituse „Maast ja taevast“ Haapsalus Evald Okase Muuseumis.

Kolme erinevat ekspositsiooni ühendavale näitusele on välja pandud valik Leo Rohlini loomingust aastatel 2009-2016.

Tinglikult räägib maast Juhan Liivile pühendatud näituseosa –  installatsioon „Kui seda metsa ees ei oleks”. Väljapaneku  keskmeks on poeedi tundlikule närvikavale viitav must ruut  „Must lagi on meie toal…”. Seda  piirab Liivi loodusluulest inspireeritud piltinstallatsioon 1964-65 aastatel maalitud akvarellifragmentidest, mis moodustab koos tänapäevase tuššimaalinguga 14 osalise kollaaži.

Kuskil maa ja taeva vahel asetseb mõtteliselt teine osa näitusest –  klassikaraadio  öömuusikaprogrammist inspireeritud abstraktsed kompositsioonid üldnimetusega  „Nokturn”. Siin on tegemist filmiriba meenutavate vertikaalsete kujunditega. 40-le keraamilisest etüüdist koosnevale ekspositsioonile  lisanduvad tekstiilifragmentidest komponeeritud installatsioonid „Appasionata”, „Öised hääled”, „Öine aed”, ”Öine Karilatsi” ja „Öine rada”.  

Taevalik element peitub geomeetrilistes kujundites üldnimetusega „Nägemus”. Tuhandetest väikeelementidest koosnevad keraamilised maalid väljendavad teatud tähendusi ja meeleseisundeid ning võivad pakkuda vaatajale võimalusi enesekaemuseks või koguni mediteerimiseks. Inspiratsiooniallikaks on olnud buddha munkade suure kannatlikkusega loodud liivamandalad, mis peale valmimist kaovad kõiksusesse.

Leo Rohlin on mainekas Eesti keraamik ja keraamikapedagoog ning Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor. Loomingulise ja pedagoogi töö kõrvalt on ta välja andnud kaks mahukat raamatut: „Keraamika käsiraamat“ (2003), „Eesti keraamika ajast aeg“ (2007).

Rohlinit on pärjatud mitme riikliku tunnustusega, sh 1979. aastal Kristjan Raua nimelise preemiaga. Ta on osalenud rohkem kui üheksakümnel näitusel nii Eestis kui välismaal ning tema töid leidub Eesti Tarbekunsti ja Disainimuuseumis, Eesti Ajaloomuuseumis ja Porvoo Linnamuuseumis Soomes.

Näitus avatakse, kolmapäeval, 29. juunil 17.00

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments