Nõva õpetajate palk on Eesti tipus, Läänemaa oma kehvemate seas

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Nõva kool Virve Tauts (69)

 

Nõva kool. Urmas Lauri

 

Tänavu esimese nelja kuu seisuga oli omavalitsuste raamatupidamisandmetel munitsipaalkoolide õpetajate keskmine palk 1135 eurot. Võrreldes 2015 aasta sama ajaga oli palk tõusnud 6,3 protsenti.

 

Haridusstatistika portaali HaridusSilm.ee järgi oli õpetajate palk kõrgeim Sauga, Saue ning Nõva vallas ja Narvas, kus see ületas 1300 eurot. Madalaimat keskmist töötasu said Tootsi ja Raikküla valla õpetajad, kus see jäi 900 euro juurde.

 

Aprilli seisuga ületas õpetajate keskmine palk 1200 eurot 18 omavalitsuses, aasta eest kuues ning kaks aastat tagasi vaid kahes omavalitsuses. Tuhat eurot ületas õpetajate keskmine töötasu enam 83% omavalitsustest, eelmisel aastal samal ajal 62% ning aastal 2014 vaid 13% omavalitsustest.

 

Maakondade lõikes on kõrgem õpetajate keskmine palk jätkuvalt Harju-, Ida-Virumaa ja Tartumaa koolides ning madalaim Viljandi- ja Läänemaal. Omavalitsused kasutasid aprilli seisuga keskmiselt 97% riigi antud õpetajate palgatoetustest.

 

Riigi strateegiline eesmärk on tõsta õpetajate keskmine töötasu 2019. aastaks 120 protsendini Eesti keskmisest töötasust ehk võrdseks kõrgharidusega töötaja keskmise palgaga.

 

Omavalitsused ning erakoolide pidajad saavad riigilt võrdsetel alustel haridustoetust, millest enamiku moodustab õpetajate palgatoetus.

 

Õpetajate palgatoetus omavalitsustele kasvas käesoleval aastal 196 miljonit euroni – kasv oli võrreldes mullusega 7,3% ehk 13,2 miljonit.

 

Erakoolid saavad haridustoetuse sees õpetajate palgatoetust võrdselt kohalike omavalitsustega ning nende riiklik palgatoetus kasvas 2016. aastal mullusega võrreldes 8,3% ehk enam kui 9,3 miljoni euroni.

 

Sellel aastal on õpetajate töötasu alammäär ehk miinimumpalk 958 eurot. Töötasu alammäär on õpetaja palga riiklik garantii, millest vähem ei tohi täiskohaga töötavale õpetajale maksta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
x
7 aastat tagasi

Ei soovi õpetajaks õppida- lihtsalt aastaid on juba nii palju, et varsti pension auga välja teenitud. Teiseks- mulle meeldib mu töö väga, mulle meeldivad mu töökaaslased ja enamus kliente samuti. Kolmandaks- ma ei vingu oma palga üle- olen rahul (rohkem võiks muidugi alati teenida). Ainult et ma ei saa aru aastaid kestnud trallist õpetajate palga ümber- on palju, palju inimesi, kes saavad miinimumpalka ja teevad samuti 40 tundi nädalas tööd. Ei vaidle vastu, et õpetaja töö on vastutusrikas, kuid millegipärast käib nende palga ümber pidev poleemika.

No
7 aastat tagasi
Reply to  x

ei saa õpetajad samuti aru aastaid kestnud trallist palga ümber! Aint, et trallile ei ole õpetajaid kutsutud! 🙁

x
7 aastat tagasi

võiks astuda ülikooli ja õpetajaks õppida, varsti algavad sisseastumiseksamid. Nii erudeeritud inimesele ei peaks need raskusi valmistama. Saab hea elu peale.

järelikult
7 aastat tagasi

Enne tuleb uurida kui palju omavalitsus raatsib õpetajatele palka maksab.Seejärel saad otsustada,kas õpetaja on piisavalt motiveeritud su marakratti valvama.

?
7 aastat tagasi

kas 500 eurot palgana kätte on lasteaiaõpetajale piisavalt motiveeriv,et hommikul kella 8-st õhtu kella 18i suurimat vara nagu lapsed õpetada,kasida ja hoida? Minu meelest sellise palga juures ei tohiks küll lootusi olla,et meid lasteaias ootavad naeratavad Mary Poppinsid.

!
7 aastat tagasi
Reply to  ?

Kas sa arvad, et kui lasteaiaõpetajatel palka tõsta, siis õhtul leiad kasvatajad vihmavarjuga lae all lendamas, ise naerugaasist turtsumas.

?
7 aastat tagasi
Reply to  !

Pigem on see esitatud küsimusena,kaua inimene suudab hobikorras tööd teha?

lasteaiaõpetaja
7 aastat tagasi

Ei ole puhkus 56, vaid 42 päeva ja palk on 700.- miinus maksud. Tulge kõik lasteaeda tööle.

kodanik
7 aastat tagasi

Haridusosakonna pärl oli Veiks. Tema suutis naised vaos hoida ja korda looda. Nüüd ainult kisuvad.

to x
7 aastat tagasi

ku sinul on ka magistrikraad nagu seda peab õpetajatel olema,siis sa teenid tõesti vähe.

K.
7 aastat tagasi

Haapsalu on kaotanud linna lasteaededest ka kõik logopeedid, kuna ei ole nõus miinimumist kõrgemat palka maksma.

Arvamus
7 aastat tagasi
Reply to  K.

Mis siin tahta.Viimane kord juhtis Haapsalu linnas mõistus siis, kui haridusvaldkonnas oli aselinnapeaks Vare ja osakonda juhtis Iro.

nii on
7 aastat tagasi
Reply to  K.

No kui naabervallas makstakse logopeedile rohkem,siis sinna ka tööle minnakse.

Kuulge
7 aastat tagasi

Mina pole kohanud ühtegi õpetajat kes viriseks palga üle.

Peda
7 aastat tagasi

Eelmine…õpi ymber. Sinu elu. Aga kui edasi jaurata, siis võib riigikokku minna…4000 millegagi.