Ilmateenistus: uus nädal toob kuni 20 kraadi sooja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

kevad (29) Foto: Urmas LauriFoto: Urmas Lauri

Nädalavahetus on veel hoovihmadega ja jahe, kuid järgmine nädal toob soojalaine, mil õhutemperatuur võib kerkida 20 kraadini.

Aasta kõige tujukam kuu on ennast igast küljest tõestanud. Öösiti on jagunud külmakraade ja päevased termomeetrinäidud on kerkinud kuni 20 kraadini. Üldjoontes on naljakuu ööpäeva keskmine õhutemperatuur olnud normist kõrgem, kirjutas ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Tugevamatest tormidest pääsesime ja domineerivaks on olnud tuulevaiksed ilmad. Üle Eesti on rännanud ka mitmed sajupilved ja sadu on tulnud nii kosutava veena kui ka tahkemal kujul. Täpselt nii nagu aprillikuule kohane.

Laupäeval (30. aprillil) on tugevam põhjapoolse kõrgrõhkkonna mõju. Öö on enamasti sajuta ja selgem. Virumaal on pilvisem ja võib hoovihma sadada. Õhutemperatuur langeb -1..+3°C-ni, meretuulega rannikul ja kui Kirde-Eestis pilvisem on, siis jääb +5°C piiresse. Päeval sajab kohati hoovihma, võimalus on suurem Virumaal ja ka Harjumaal. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on 11..16°C, paar-kolm kraadi jahedam on hoogsaju all ja ka meretuulega rannikul.

Pühapäeval (1. mail) muutub kõrgemal atmosfääris madalrõhkkond mõjusamaks ja soodustab rünksajupilvede arengut. Öö on olulise sajuta. Päeva peale saju tõenäosus suureneb. Puhub nõrk idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel +1..+6, kohati võib 0°C ümbrusse langeda, päeval 12..17, meretuulega rannikul 8°C.

Esmaspäeval (2. mail) on tänastel andmetel tugevam kõrgrõhkkonna mõju ja sajuhoogude võimalus on vaid päeval laiguti. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur öösel +1..+6, päeval tõuseb 14..17°C-ni, meretuulega rannikul kuni 10°C.

Teisipäeval (3. mail) ulatub madalrõhkkond üle Skandinaaviast Läänemerele, kõrgrõhkkond püsib Venemaa kohal. Kahe rõhuala piirimail kandub lõunakaarest jätkuvalt võrdlemisi sooja õhku Eestisse. Lisandub ka niiskust ja päeval sajab siin-seal hoovihma. Kagutuul muutub saartel tugevamaks. Õhutemperatuur on öösel +2..+7, päeval 12..17, meretuulega rannikul kuni 10°C.

Kolmapäeval (4. mail) suureneb madalrõhkkonna mõju. Öösel on sadusid harvem, päeval laialdasemalt. Tuul puhub valdavalt idakaarest. Õhutemperatuur on öösel +3..+8, päeval 8..13°C. Kui püsib kaguvool, siis on ilm jätkuvalt soe ja temperatuur tõuseb üle 15°C.

Neljapäevane (5. mai) prognoospilt on veelgi vastuolulisem. Kui õhuvool lühiajaliselt edelasse pöördub, siis on ilm jahedam ja õhutemperatuur tõuseb kraad kuni kolm üle 10°C piiri. Kui püsib kaguvool, siis on sooja 15..18°C. Kõrgrõhkkonna serva mööda võib jõuda niiskust ja sel juhul püsib hoovihma võimalus.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments