Haapsalu turgu ootab uuenduskuur

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

KUKESEENED turg marjad mustikad2Haapsalu turg tehakse uueks. Foto: arhiiv

Haapsalu turgu ootab ees uuenduskuur: turuputkad on juba lammutatud, et teha ruumi taimemüüjatele.

Haapsalu turgu haldava AS Linnahoolduse juhi Alo Lõpsi sõnul alustati turuputkade lammutamisega oktoobris ning lisaks putkadele on kadunud ka üks varikatusega lett. „Keegi putkadesse minna ei tahtnud, need olid kasutuseta ja väga amortiseerunud,” nimetas Lõps ühe lammutamise põhjuse.

Teise põhjusena lisas ta, et nii said turul ruumi juurde ka taimemüüjad. „Igal kevadel on neid, kes tahavad müüma tulla oma varjualuste ja telkidega,” nimetas ta.

Lõpsi sõnul turuhoonet esialgu lammutada pole kavas ja endises mahus statsionaarseid varjualuseid küll enam ei ehitata, kuid avaturg siiski ei kao. Juurde on plaanis soetada pinke ja lette, mida saab vajadusel liigutada. Lõpsi hinnangul lisab turu avaramaks muutmine mobiilsust ja võimaldab turgu vastavalt vajadusele ümber korraldada. „Kaugem mõte on, et saaks turgu ka avalike ürituste tarbeks kasutada,” selgitas ta

Turg püsib memmede najal

Enne kevad-suvise hooaja algust näeb Haapsalu turg üsna inimtühi välja. Turuhoones käib üks müüja nädalavahetusel köögivilja müümas, lihamüüjat enam pole ja need ruumid seisavad tühjana. Kaks siseruumi on renditud riidekaupmeestele ja Poola riidekaupa müüakse ka väljas katusealustes lettides.

Alo Lõpsi sõnul on püsivate lepingutega turumüüjaid kümmekond, osad neist sellised, kes eelistavad just välilette, mitte siseruume. Turu perenaine Katrin Rannamäe tunnistas, et turu olukord on õnnetu. Turg püsib suuresti tänu memmedele, kes seal näiteks oma majapidamisest üle jäävat müümas käivad.

„Oleme neile pakkunud, et nad võiksid talvel tühjaltseisvasse lihapoodi kolida, aga nad pole nõus – on väljas harjunud,” ütles ta. „Kust leida nooremaid, kes turule müüma tuleks ja mis teha, et turg jälle elama hakkaks?” küsis Rannamäe retooriliselt.

Kevade poole muutub turg taas elavamaks, sest siis tullakse müügiks pakkuma taimi ja suvel ka marju ja köögivilja.

Turu ideekonkurss

Alo Lõpsi sõnul plaanib Linnahooldus koos linnavalitsusega kevadel välja kuulutada ideekonkursi turule uue lahenduse leidmiseks. Haapsalu turu praegune väljanägemine on 1986. aastast.

„Irina Raua kujundatud turg oli omal ajal Eesti üks ilusamaid, mida käidi igalt poolt vaatamas,” rääkis Haapsalu linnaarhitekt Anu Joost.

Nüüd on olud ja ootused turule muutnud. Joost loodab, et ideekonkursil osalejad pakkuvad uudseid mõtteid — meeldiv miljöö meelitab ka turule ka kauplejaid. „Turg peaks olema mobiilsem – kinnise hoone tsoon ja lettide tsoon, kus saab asju ümber korraldada,” nimetas ta asju, mis turul olema peaks.

Linnaarhitekti hinnangul on turu asukoht on Haapsalus hea – üsna kesklinnas, bussijaama lähedal. Ta lisas, et ideekonursil osalejad võiksid mõelda praegustest piiridest välja.

„Kui ümbruskonda vaadata, siis kauplused on tänava ääres ja autod pargivad taga, turu puhul on aga vastupidi. Kui kapitaalselt ümber teha, võiks kaubandustsoon olla ees, autod aga taga pool,” pakkus Joost mõtteid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kristina
8 aastat tagasi

Mulle väga meeldibad turud. Eriti suvel, lähed laupäeva hommikul perega ja ostad head värsket. Poola kraam, pole erilist kvaliteeti, aga lapsele Disney pildiga särgi paari euroga saada, kus ta lemmik tegelane peal siis ka tore 🙂 Võiks tõesti rohkem kauplejaid olla ja sisehoones aastaringselt head kraami (hapukurgid, kümututatud marjad, värske kraam müüa) miks mitte jahineeste kraami. Igaljuhul väike värskendus kuluks ära, aga asukoht on super!

ei tea
8 aastat tagasi

mind küll need Poola kaltsud ei sega.

om
8 aastat tagasi

Niikaua, kui seal neid poola kaltse müüakse, ei lähe sinna tõenäoliselt ükski normaalne müüja ega ostja…

Medja
8 aastat tagasi

ilusad tissid on kukeseenemüüjal…

Palivere elanik
8 aastat tagasi
Reply to  Medja

tõesti

Kertu
8 aastat tagasi

Läänemaal on palju toitu võimalik osta kohalike talunike käest. OTT võrgustik, Tagurpidi Lavka jms võiksid olla inspiratsiooniks. Turg on kindlasti võimalik elama panna!

Leps
8 aastat tagasi

Raha ei lähe mujale vaid omadele.

üpo
8 aastat tagasi

njah,aga kes tahabki sinna peale nende muttide külmetama minna? kui plusskraadidega,saab turult kartuleid ja juurikaid,siis külmaga pole sinna justkui asja….variant olekski,et ehitada selle jubeda siseturu hoone asemele ilus ja uus hoone,kus oleks kohvik,wc ja juurikaletid,kuskohas saaks müüa värsket eestimaist kraami ka talvel.aga raha läheb muidugi köik mujale,raha jääb vaid pinkde jaoks……