Kirjakast: Haapsalu väärib Eesti tervisepealinna nime

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Taastusravihaigla

Taastusravihaigla. ARHIIV

Mul õnnestus septembris olla 11 päeva Haapsalu neuroloogilises rehabilitatsioonikeskuses (HNRK) ravil. Pean seal oldud päevi väga õnnestunuks.

Transpordi- ja logistikateadlasena toonitan, et meditsiinilogistika tase on seal märksa kõrgem kui Tallinna haiglates. HNRKs leidub ravitrenažööre ja -aparaate, mida ei ole mujal Eestis ega Lätis. Raviarst Vaike Kabel määras minu füsioterapeudiks Ott Rootare ja masseerijaks Merle Soone. Olen ülimalt rahul.

Juba esimesel kohtumisel Ott Rootarega sooritasin Bergi tasakaalutesti ning 15 minuti jooksul selgus, et mul ei ole tasakaaluhäireid, mida Tallinna arstid kahjuks ei teadnud. Minu diagnoos oli kõnnipatoloogia, mida raviti vesivõimlemise ja jalalihaste tugevdamise teel.

Minu kui ujumisveterani arvates on Ott Rootare Eesti parim vesivõimlemise spetsialist, kelle kogemusi tuleks rakendada Eesti kõigis ujulais, kus tegeldakse siiani peamiselt ühekülgse vesiaeroobikaga. Ott Rootare taastas minu eneseusu. Tema nõuandeid ja harjutusi püüan järgida Nõmme ujulas ning kodus üsna lihtsate kõndi ja rühti soodustavate abivahenditega.

Minu palat oli neljandal korrusel, kust avanes imeilus vaade Tagalahele ning hilisõhtust hommikuni valgustatud Promenaadile, kus liiguvad tervisejooksjad, jalgratturid ja kepikõndijad ning kus saab paadisadamast üürida sõudepaate.

HNRK on Läänemaa kõige sportlikum ettevõte, kes on Läänemaa firmade karikavõistlustel mitmel aastal kogunud suurima punktiskoori. Teatavasti on ujumine kõige tervislikum spordiala, mida saab harrastada imikust raugaeani. Juba muistses Rooma riigis loeti haritud inimesteks neid, kes oskasid lugeda ja ujuda. Olen veendunud, et ka Haapsalus on soodsad võimalused avaveeujumise võistluste korraldamiseks (Eeslaht, Paralepa).

Aare-Maldus Uustalu

filosoofiadoktor

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aare
8 aastat tagasi

Ma loodan, et Ott Rootare suudab panna Eesti mehed vees võimlema ning priskemad naised oma kehakaalu alandama

VA
8 aastat tagasi

Ma ei mõista tõesti, miks on vaja nii palju negatiivset. Ometi üks asi jälle, mille pärast linna kiidetakse, kuid kõigil ainult midagi halba öelda. Ei tahaks uskuda, et suurem osa eestlasi sellised on. http://vambalver.wordpress.com/2015/10/06/seenemetsa-tee/

sahiib
8 aastat tagasi

Pole seal asutuses ükski voodilamaja kõndijaks saanud. Niisama tilulilu reklaamivad. Remonti tegid ka mõni aasta tagasi kahtlaste ehitusfirmadega nii, et politsei piiras kõik tänavad ümber, et illegaalsed venelastest töölised kinni nabida, aga kedagi kätte ei saadud.
See reha……… keskus on läänemaa kõige suurem korruptsiooni pesa.

juss
8 aastat tagasi
Reply to  sahiib

Remonti tegid ka mõni aasta tagasi kahtlaste ehitusfirmadega nii, et politsei piiras kõik tänavad ümber, et illegaalsed venelastest töölised kinni nabida, aga kedagi kätte ei saadud.
Kätte ei saadud, kuna polnud ühtegi illegaali! Sina tegid too päev ju tööluusi!

sahiib
8 aastat tagasi
Reply to  juss

Vot sina tattnokk pole vist ühtegi päeva elus tööd teinud. Elad mamma ja papa raha eest ja sõidad bemariga mööda linna kogu aeg ringi ja rikud kogu aeg liikluseeskirju.
Usu mind, ka sul tuleb ükskord mihklipäev.

to naine maalt
8 aastat tagasi

tahad samasugust tsensuuri nagu Venemaal või ?

Mihkel
8 aastat tagasi

Kaarel ütleb otse ja karmilt…aga õiglaselt jagab ta malka…

To kaarel
8 aastat tagasi

Häbi sinu pärast. Mine ja mine kiirelt. Sinu jutust kumab läbi saamatus ja kibestumine. Häbi

Naine maalt
8 aastat tagasi

Paari eelkõnelejaga olen samal meelel. Aitäh inimesele, kes abi sai ning ei pea paljuks seda hea sõnaga jagada.
Ent kus on Lääne Elu toimetuse silmad, et lubatakse selliseid kommentaare üleval hoida, nagu siin mõned on?
See ei käi hea tavaga kokku, et ebaeetilisi sõnu komentaariruumis sedasi üleval peetakse. See heidab minumeelest halba varju lehe online väljaandele.

Aitäh
8 aastat tagasi

Kirja autor minu arust tänab HNRK´d selle artikliga, aga enamik kommenteerijaid ei saa vist sellest aru. Piinlik lugeda neid kommentaare.

naine
8 aastat tagasi

oleks vist aeg tunnistada,kas meie meditsiinireform oli ikka selleks,et patsiendi võimalused arstile ja ravile paraneksid või oli küsimus selles,et lihtsalt raha kokku hoida.Järjekorrad eriarstile on mitu kuud, Tallinas istuvad inimesed esmaabis tunde,et abi saada.Midagi on selles reformis valesti.Aga kes vastutab ???

Kaarel
8 aastat tagasi

aga edu Teile kes roosadel Suklese patjadel heljuvad…minge liikuge ringi Eestimaal…natukenegi omal jalal…siis räägime…-nii 5 aasta pärast…