Kultuurikeskuses avatakse näitus „Sümbolite arhitekt Kotli“

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

tuletõrjemaja (Facebook)Alar Kotli projekteeritud Haapsalu tuletõrjemaja (1937). Foto Eesti tuletõrjemuuseum/Facebook

Homsest näeb Haapsalu kultuurikeskuses arhitekt Alar Kotli 110.sünniaastapäevaks koostatud näitust „Sümbolite arhitekt Kotli“.

Tipparhitekt Alar Kotli (27.08.1904-04.10.1963) on tuntud Eesti sümbolehitiste: Tallinna lauluväljaku, presidendikantselei ja Estonia teatri taastamisprojekti loojana. Üle kogu Eesti on tema projekti järgi ehitatud enam kui sada erinevat hoonet. Haapsalus on Kotli projekteeritud Karja ja Kalda tänava ristmikul asuv tuletõrjemaja.

Kotli sündis ja kasvas Väike-Maarjas, õppis Rakveres ja Tartus ning sai arhitektikutse Danzigi Tehnikaülikoolist. Töötades nii Eesti vabariigi kui ENSV ajal väga olulistel ja vastutusrikastel ehitustegevust kujundavatel ametikohtadel, leidis ta alati aega ka oma viie lapse ning südamelähedaste hobide jaoks. Kotli elulugu on dokumenteeritud tema rohkete joonistuste ja maalidega.

Alar Kotli elu ja loomingut tutvustav näitus avati arhitekti sünnipaigas Väike-Maarjas tema 110. sünniaastapäeval aasta tagasi. Suure huvi tõttu on sellest kujunenud rändnäitus, mida  aasta jooksul on eksponeeritud ka Rakveres, Tapal, Simunas, Tallinna Ülikoolis ja Tallinna Tehnikaülikoolis. Suvel said huvilised näitusega tutvuda ERMi Heimtali muuseumis. Haapsalu Kultuurikeskuses jääb näitus avatuks septembrikuu lõpuni.

Näituse koostasid Karin Paulus ja Kadri Kopso, teostas disainibüroo Velvet. Suureks abiks oli Alar Kotli tütar arhitekt Anu Kotli. Näituse valmimist toetasid Eesti Kultuurkapital, Siseministeerium kohaliku omaalgatuse programmist, Väike-Maarja vald,  Väike-Maarja Põllumeeste Selts, kohalikud ettevõtjad: Graanul Invest, Kaarli talu, Kiiker, Simuna Ivax, Joosand ning eraisikud.

Oodatud on kõik, kes soovivad rohkem teada saada Eesti ühe viljakaima ja mitmekülgseima arhitekti kohta.

Kadri Kopso

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments