Haapsalu turumüüjad on marjasaagiga rahul

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Teisipäeva päikesepaistelisel ennelõunal oli Haapsalu turul palju sagimist, rohkesti inimesi oli nii leti taga kui ka ees.

Müügilettidel meelitas ostjaid suur valik aia ja metsasaadusi, millest enim jäid silma vaarikad ja mustikad. Lääne Elu uuris, kas ja kuidas on jahe suvi marjasaaki mõjutanud.

„Vaarikaid on tänavu metsikult, see ajendaski neid turule müüma tulema. Kui mullu laastasid saaki marjamahla imevad herilased, siis tänavu õnneks sellist probleemi pole. Küllap on herilasi vähe jaheda suve tõttu. Nagu näete, pole ka turulettide kohal neid eriti lendamas näha,” ütles müüja Evald.

Haapsalus Kalda tänaval oma aias marju kasvatav Magda pidas samuti marjasaaki heaks. „Eelmisel aastal oli õitsemisajal külm ja seega saak niru, tänavu on see-eest marju palju,” ütles Magda.

Magda ostjate vähesuse üle ei kurda. „Olen käinud ka Tallinna turul aiasaadusi müümas, kuid nüüd olen Haapsalu turul paikseks jäänud. Kliente jagub, eks hea kaup meelitab neid ikka ligi. Vaikselt on välja kujunenud oma kindel klientuur, kes käivad minult juba uurimas, et millal mingid aiasaadused valmivad ja letile jõuavad,” rääkis Magda.

Aiavaarikate kõrval paistsid ühel letil silma ka metsvaarikad. „Metsvaarikaid müün väikestes karpides kahe euro eest. Algul müüsin küll liitri kaupa, aga otsustasin karpidele üle minna. Turistid ja möödujad eelistavad osta väikeses koguses kohe söömiseks, mitte moosi tegemiseks,” ütles müüja Tamara, kelle korjatud metsvaarikad on pärit Valgeväljalt.

Tamara kiitis ka mustikasaaki. „Mustikaid on tänavu tunduvalt rohkem kui eelmisel aastal, taimed on marjadest lausa lookas. Korja või labidaga!” sõnas Tamara.

Marju müüdi nii lahtiselt liitrikaupa kui ka erineva suurusega anumates. Nii mustika kui ka vaarika liitrihind jäi keskmiselt viie euro kanti. Marjadega täidetud karpide ja purkide maksumus varieerus kahe kuni nelja euro vahel.

Seenemüüjaid oli teisipäeva ennelõunal Haapsalu turul vaid kaks, mõlemad kauplesid kukeseentega. Lõuna-Eestist korjatud kukeseente kilohind oli seitse eurot.

„Läänemaalt me ei ole korjamas käinud aga Lõuna-Eesti metsadest võib seeni tonnide kaupa välja tuua,” sõnas kukeseentega kaupleja Veiko.

Läänemaa metsadest korjatud seentele oli pidev järjekord ja müüjal käed tööd täis. Lisaks kohalikule päritolule võis ostjaid ligi meelitada ka pisut odavam hind: 6,50 eurot kilo.

Eesti Maaülikooli marjateadlase Taimi Paali sõnul on käesolev suvi saadusterikas. „Sel suvel on nii aia- kui ka metsamarju eelmisest aastast rohkem. Palju on mustikaid, vaarikaid, metsmaasikaid, inimeste aedades on rohkelt mustsõstraid ja tikreid. Samuti võib oodata head kirsisaaki,” ütles Paal.

Paali enda kogemuste põhjal on saak metsas aga küllaltki ebaühtlane. „Mõnes metsas on taimed marjade all lookas, samas kui naabermetsas on marju raske leida,” sõnas Paal.

Kesine suvi Paali sõnul metsamarjasaaki ei vähenda. „Metsamarjade saak oleneb eelmisel aastal valminud pungadest. Möödunud talv oli metsamarjadele soodsalt stabiilne ja pehme. Kasuks tuleb ka herilaste vähesus,” ütles Paal.

„Läänemaal on pea igal aastal hea saak.  Kui ka kusagil mujal marju pole, siis Haapsalus ja Läänemaal neid ikka on,” lisas Paal.

Fotod: ARVO TARMULA

KUKESEENED turg marjad mustikad1 KUKESEENED turg marjad mustikad2 KUKESEENED turg marjad mustikad3

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments