Galerii: Põldotsa raudmeheks krooniti Taavi Lehemaa

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Läänemaa pikima traditsiooniga triatlonivõistluse start anti laupäeval juba 17. korda.

Ehkki võistluspäeva hommikul ja kohati isegi võistluse ajal sadas tihedat vihma, ei paistnud see kohaletulnuid sugugi morjendavat. Kell 11 kogunesid võistlejad triatloni finišipaika Põldotsa talu õuele, kus toimus võistlejate registreerimine, instrueerimine ja loomulikult ohutusreeglite meeldetuletus. „Kõik osalejad ja kaasaelajad on kohustatud kinni pidama liikluseeskirjadest. Enda või kellegi teise vigastamise eest korraldaja vastutust ei võta,” teatas peakorraldaja Aare Vaalma.

Järgmine etapp oli ühine sõit Laomäele, triatloni stardipaika. Kes läks enda autoga, kes palus küüti tuttavalt – kümme minutit enne kella 12 olid kõik jõudnud stardipaika.

Veel enne, kui kõlas stardihüüe, kogunesid võistlejad sõbralikult kokku, et teha mälestuseks traditsiooniline grupipilt.

Fotograafidele poseeritud, seadsid osalejad sammud veepiiri poole. Ees ootas umbes 200-meetrine ujumine. Varbaid vette pistes tabas triatleete esimene halb üllatus– vesi oli uskumatult külm. „Teagi, kas 16 kraadi on ikka ära,” kommenteeris üks stardijoonel seisnu. „16 vast ikka, aga basseinivee mõõtu küll välja ei anna,” teadis teine lisada.

Mõned hetked pärast stardikäsklust tabas vettesööstnuid järjekordne üllatus. Kui muidu oldi harjutud, et pärast paarikümne meetrist ujumist saab jalad põhja panna ja põlvini vees edasi sumada, siis tänavu oli merevee tase sedavõrd kõrge, et vesi ulatus stabiilselt rinnuni. Loomulikult oli see hea uudis neile, kes vähegi ujuda oskasid. Seda fakti kinnitab ka asjaolu, et kiireimat ujujat ja aeglaseimat vees jooksjat jäid umbes 200-meetrisel distantsil lahutama mõned sekundid vähem kui  4 minutit.

Esimesena väljus külmast veest Läänemaa spordikooli ujumistreener, Lääne Elu noorajakirjanik Kristjan Kosk. Talle järgnes triatloni Eesti meistrivõistlustel kolmanda koha omanik ja naistearvestuses kuuendat võitu jahtima tulnud Rapla neiu Kerti Kesküla. Kolmandana istus ratta selga Ivo Kivastik.

22,5-kilomeetrine rattasõit Laomäelt Kirimäele algas kohe ohtliku teelõiguga. Vihm oli muutnud paarisaja meetrise pinnastee sopaseks. Peenikeste kummidega maanteerataste omanikel oli tükk tegemist, et ratast valitseda. Pärast võistlust pajatasid mitmed osalejad, kuidas neil ratas libisema läks.

Kandvale asfaldile jõudes tehti esiotsas jõujooned peagi selgeks. Esimese sööstu tegi Haapsalu triatloni parim läänlane Indrek Reinbach, kes tõusis peagi liidriks. Ehkki tuulessõit oli lubatud, sõitis Reinbach sedavõrd võimsalt, et tema tuules ei suutnud tol päeval püsida keegi. Reinbach edestas vahetusalasse jõudes teda jälitanud kolmikut (Kerti Kesküla, Taavi Lehemaa ja Ivo Kivastik) minuti ja kaheteist sekundiga.

4,1-kilomeetrise jooksudistantsi alguses kostitas ilmataat kõiki võistlejaid järjekordse tugeva vihmavalinguga. See aga ei takistanud Tartu suusamaratonil 48. kohaga lõpetanud Lehemaal liidriga vahet vähendamast. Lehemaale oli tarvis umbes kaks kilomeetrit, et üle minuti pikkune vahe kokku joosta ja ise raudmehena Põldotsa talu õuel triumfeerida. Taavi Lehemaa võiduajaks märgiti 55.57. Teisena lõpetas Indrek Reinbach ja kolmandana jooksis lõpujoonest üle kuuendat korda naiste arvestuses võitnud Kerti Kesküla.

Tänavu kõik kolm osaala edukalt üheks tervikuks ühendada suutnud Lehemaa sai lisaks raudmehe tiitlile oma nimele ka rajarekordi.

Lehemaa võitis Põldotsa triatloni ka 2013. aastal. Eelmine rekord oli püstitatud aastal 2011 ja kuulus Tarvi Viigile. Mullu võidu võtnud ja tänavu triatlonis kaitseväe meistriks kroonitud  Lauri Tanner ebaõnnestus jalgrattaetapil ja ületas lõpujoone alles viiendana.

Kui möödunud aastatel on osalejate arv jäänud 30-40 vahele, siis tänavu osales vaid 18 julget. Korraldajate sõnul peeti samal ajal Vormsi rattamaratoni, Pühajärve suurt triatloni ja mõnda hirmutas ilmselt ka vihmane ilm.

Tulemused:

Mehed:

Taavi Lehemaa 55,57

Indrek Reinbach 57,00

Ivo Kivastik 1.00,51

Naised:

Kerti Kesküla 57,57

Kairi Kesküla 1.09,38

Margis Sein 1.12,22

Fotod: Tiina Liiv

DSC_9669DSC_9677

DSC_9722 DSC_9741 DSC_9757 DSC_9763 DSC_9775

DSC_0063 DSC_0076 DSC_0095 DSC_0113 DSC_0251

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments