Haapsalut väisas 350 Jehoova tunnistajat

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

jehoo

Viimastel päevadel on Haapsalus näha olnud välismaalasi, kel kõigil ühesugused kaelasildid. Tegu oli Ameerikast, Skandinaaviast ja Venemaalt pärit Jehoova tunnistajatega, kes viibisid Eestis seoses nende suure  kokkusaamisega.

Jehoova tunnistajad tutvusid Eesti kultuurieluga mitmes linnas, muuhulgas käidi ka Haapsalus. Ainuüksi eile külastas Haapsalut 350 välismaalt pärit Jehoova tunnistajat.

Esmaspäeval ühines külalistele korraldatud Haapsalu ekskursiooniga ka Lääne Elu. Ringkäik sai alguse Metsa tänaval asuvast Jehoova kuningriigisaalist, kust suunduti edasi Haapsalu raudteejaama. Raudteejaamas etendati külalistele stseen 1951. aastal toimunud Jehoova tunnistajate küüditamisest. Lühietendus oli väga emotsionaalne ja tõi nii mõnelegi vaatajale pisara silma. Samuti oli soovijatel võimalus veeta paar minutit kinnises vagunis, et saada aimu küüditatute läbielamistest.

Ameerikast Oregoni osariigist pärit Jocelyn Medrano sõnul läks raudteejaamas toimunu hinge. „Stseen küüdidatutest läks väga südamesse. Kurb on mõelda, mida meie õed ja vennad läbi elama pidid,” ütles Medrano.

Haapsalus näidati külastajatele ka kuursaali, kus söödi lõunat. „Tahame rääkida lugusid igast vaatamisväärsusest, et ajalooga tutvumine oleks põnevam. Seetõttu esitavad meie Eesti   koguduse liikmed igas külastatavas paigas ka kohaga seonduva show. Samuti on  läbiviijate rõivad ja käitumine ajastuga kooskõlastatud,” sõnas kokkusaamise korraldustiimi liige Vesa Edvik.

Ameerikast Montana osariigist pärit Michele Thoeny oli Eestist vaimustunud. „Nii põnev on olnud õppida tundma Eesti ajalugu ja kultuuri. Kuna olen Euroopas esimest korda, jääb Eesti mu südames väga tähtsale kohale,” ütles Thoeny.

Edviku sõnul on külalised Eesti tuuriga väga rahul. „Algul kartsime küll, kuna pole midagi taolist enne teinud, aga oleme saanud külalistelt väga positiivset vastukaja. On öeldud, et Eesti kokkusaamine on korraldusliku poole pealt üks paremini õnnestunuid,” ütles Edvik.

Kokkusaamise läbiviimisel oli abiks 500 eestlasest Jehoova tunnistajat, Haapsalu tuuri aitas läbi viia 100 kohaliku Jehoova koguduse liiget.

Jehoova tunnistajate Eestis käigu kulminatsiooniks oli laupäeval Lilleküla jalgpallistaadionil toimunud ühiskoosolek, millest võttis osa umbes 1500 väliskülalist ja 4000 Eesti Jehoova tunnistajat. „Jehoova tunnistajate kokkusaamise läbivaks teemaks oli „Järgi Kristust!”. Räägime sellest, kuidas Jeesus maa peal head tegi ja kuidas meie saaksime samamoodi teisi aidata,” sõnas Edvik.

Lisaks Haapsalule tutvusid külalised ka Viimsi Vabaõhumuuseumi, Viru raba, Palmse mõisa ja Tallinnaga. Pealinnas oli viieks õhtuks renditud Estonia kontserdisaal, kus külalistele esinesid rahvatantsijad ja professionaalsed muusikud. Ameerikast, Skandinaaviast ja  Venemaalt pärit Jehoova tunnistajad saabusid Eestisse üle-eelmisel pühapäeval ja lahkuvad täna.

 

Haapsalu Jehoova tunnistajate kogudus

Haapsalu Jehoova tunnistajate koguduses on umbes 100 liiget.

Haapsalu kogudusel on neli koguduse vanemat- Andrius Buga, Stanislav Konšu, Heiko Palm, Raimo Hölli

Haapsalu kogudus tegutseb alates 1990ndate algusest, üksikuid Jehoova tunnistajaid oli Haapsalus ka varem

Koguduse koosolekud on neljapäeviti ja pühapäeviti.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Argos
5 aastat tagasi

Argos

andku minna
8 aastat tagasi

peaasi, et ei varasta!

Karla
8 aastat tagasi

vennad jalutavad PIHKUPEKSUpäälinnas.ORG silt rennas..jõle…
ja mis nende lipuvärvid on?

Margus Nee
8 aastat tagasi

Kasutaja Asd on ilmselt ärataganeja, Jehoova tunnistajate ametlil lehekülg on http://www.jw.org/et

..
8 aastat tagasi

Jehoova tunnistajate ametlik veebileht http://www.jw.org/et

Asd
8 aastat tagasi
Karla
8 aastat tagasi

Mina eelistan Käsu Taavit ja Kübe punti…

verevennad
8 aastat tagasi
Reply to  Karla

Eh, Karla, Karla.. oled sa ikka kindel, et su verevendadel on sama grupi veri mis sul ning vajadusel nad seda sulle lahkelt jagavad.

...
8 aastat tagasi

Aamen

Pikker
8 aastat tagasi

Riigi suhtumine Jehoova tunnistajatesse oli üldiselt olnud neutraalne. Meedia kuvand neist oli aga negatiivne ning peamiseks kritiseerijaks luterlik kirik. Koos Jehoova tunnistajate vastaste suundumustega maailmas hakati ka Eestis nende tegevust piirama. 12. märtsi 1934. aasta riigipöördega saabus vaikiv ajastu. Jehoova tunnistajate raadiojaam tegevusluba lõpetati juunis. 1934. aasta detsembris jõustas riigivanem Konstantin Päts uue seaduse seniste usuühenduste kohta. Uus Kirikute ja koguduste seadus seadis uue vahekorra riigi ja kirikute ning teiste usuühenduste vahel. See tõi kaasa riigi tugevama kontrolli usuliste ühenduste tegevuse üle. (Ringvee 2012: 165-166) 1935. aastal taotles Vahitorni Selts luba oma häälekandja väljaandmiseks, ent seda ei antud. Samal aastal… Loe rohkem »

Vesa Edvik
8 aastat tagasi

Lisa info Jehoova tunnistajate külastusest Haapsalus.
Viie päeva jooksul külastas 1062 välisdelegaati Haapsalut.
Lilleküla stadionil toimus kokkutulek, kus oli kohal peaegu 7700 inimest.

Aitäh, hea artikli eest!

mis
8 aastat tagasi
Reply to  Vesa Edvik

head nad haapsalus tegid, palju nad siia raha jätsid, miks nad ei aita näiteks tallina pelgulinna sünnitusmaja või haapsalu rehabilitatsioonikeskusele kõnnirobotit muretseda

jehoova
8 aastat tagasi
Reply to  mis

sellepärast ei aita kõnnirobotit muretseda et tsiviliseeritud ühiskonnas tegeleb sellega riik.

Argos
5 aastat tagasi
Reply to  jehoova

Olen eelmise aasta poiss. VABANDAME

Olen mitte usklik
5 aastat tagasi
Reply to  Argos

V

Saiake
5 aastat tagasi

Keda me siin lollitame ma ei taha olla jehoovatunnistaja vabandame ma tõesti ei taha