Haapsalu piiskopilinnusest ja peaväravatornist valmib ülitäpne digitaalne mudel

Kaie Ilves

kaie@le.ee

piiskop BIMPunktipilv. Pilt:Archaeovision

Juuni alguses võis tähelepanelik vaatleja näha Haapsalu piiskopilinnuse müüridel valgeid märgistusi.

Haapsalu piiskopilinnuse juhi Kaire Toomingu sõnul olid need sinna paigaldatud, et piiskopilinnust ja peaväravatorni laseriga skannida. Nüüd on skannimine lõppenud ja käib järeltöötlus.

 „BIM-mudelis olevate punktide vahe on paar millimeetrit. Kujutage nüüd ette, kui suur on piiskopilinnus. Iga punkti koordinaat tuleb eraldi välja arvutada,” kirjeldas Tooming.

Punktipilve ja BIM-mudeli koostamiseks tehti piiskopilinnuse ümbruses ja siseruumides kokku 404 skannimist. „Eesmärk on koostada võimalikult detailne mudel, kust ei puudu mitte ükski nurgatagune, sellepärast ka nii suur arv skaneeringuid,” ütles projektijuht Andres Uueni Archaeovision OÜst. 

Mõõdistamise tulemusel valmib kõrge resolutsiooniga, koordineeritud üksikpunktidest koosnev kolmemõõtmeline punktipilv. Ühtekokku on valmivas punktipilves 3 108 702 077 punkti. Punktipilv kujutab endast komplektset dokumenti, mis kujutab visuaaselt objekti seisukorda mõõdistamise hetkel.

Haapsalu piiskopilinnuse ja väravatorni laserskannimine võimaldab objekti dokumenteerida väga detailselt ja väga täpselt, ütles Uueni.

„Loodav punktipilv ja BIM-mudel on parim tänapäeval kättesaadav tehniline lahendus hoonete dokumenteerimiseks,” ütles Uueni.

Uueni sõnul saavad valmivat BIM-mudelit kasutada nii insenerid kui ka arhitektid, et lihtsustada tulevikus näiteks juurdeehitus- või rekonstrueerimistöö planeerimist.

Toomingu hinnangul võiks digitaalne BIM-mudel valmida augustis.

BIM (Building Information Modeling) on hoone virtuaalne mudel, mis sisaldab ehitise kõiki osi kolmemõõtmelisel kujul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
olaf
8 aastat tagasi

Hea näide sellest, millist konkurentsi eelist omab riigi poolt rahastatud ja õppeasutustele või teatud MTÜ-dele soodsatel tingimustel müüdav tarkvara.